Prima pagină » Local » Bombă de aviație descoperită în zona metropolitană Iași. Proiectil de 70 de kilograme ridicat din comuna Aroneanu
Bombă de aviație descoperită în zona metropolitană Iași. Proiectil de 70 de kilograme ridicat din comuna Aroneanu

Bombă de aviație descoperită în zona metropolitană Iași. Proiectil de 70 de kilograme ridicat din comuna Aroneanu

22 oct. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Geniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au ridicat din comuna Aroneanu un proiectil uriaș provenit din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Bomba de aviație descoperită în Aroneanu nu a fost singura descoperită în această perioadă în județul Iași. Urmele conflictului militar din urmă cu 8 decenii continuă să se vadă în mai multe zone din Iași. Pompierii ISU Iași au intervenit și în alte situații în ultima perioadă

Un proiectil de 70 de kilograme provenit din luptele purtate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperit recent în zona metropolitană Iași. Geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență au ajuns în apropierea municipiului Iași, în satul Rediu Aldei, comuna Aroneanu, în cursul zilei de 20 octombrie, unde a fost găsit proiectilul de aviație.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 100 de metri pătrați de teren viran din localitatea Rediu Aldei, comuna Aroneanu, județul Iași. În urma intervenției a fost identificată o bombă de aviație, care a fost ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare”, au transmis reprezentanții ISU Iași.

Noi proiectile din Al Doilea Război Mondial găsite în județul Iași

Geniștii ISU au mai găsit și alte proiectile în județul Iași în ultima perioadă, în afara celui din comuna Aroneanu. Toate bombele provin din bătăliile purtate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În data de 20 octombrie 2020, ora 9:20, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de aproximativ 50 de metri pătrați de teren viran din localitatea Avântu, comuna Românești. În urma intervenției a fost identificată o bombă aruncător calibrul 82 milimetri, care a fost ridicată, transportată și depozitată în vederea distrugerii ulterioare. În plus, echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru identificarea unui posibil proiectil de pe un teren viran din localitatea Cozmești, comuna Stolniceni-Prăjescu. În urma intervenției a fost identificat un proiectil exploziv calibrul 70 de milimetri.

Incendii puternice în județul Iași. Intervenții la limită ale ISU Iași

Pe lângă intervențiile din zona metropolitană a municipiului Iași pentru ridicarea proiectilelor de război, cei de la ISU au fost solicitați și pentru stingerea unor incendii.

„În data de 20 octombrie 2020, ora 9:22, echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași au intervenit în localitatea Doroșcani, comuna Popești, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință individuală. Au ars acoperișul locuinței pe o suprafață de aproximativ 40 de metri pătrați, bunurile materiale din două dormitoare, articole de mobilier, materiale textile și actele de identitate ale proprietarului precum și documentele de proprietate. Proprietarul, în vârstă de 78 ani, a suferit un atac de panică, fiind asistat medical de către un echipaj de prim-ajutor. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise”, au spus cei de la ISU Iași.

Incendiu puternic în municipiul Iași, izbucnit din neglijență

Angajații ISU au intervenit în și zona municipiului Iași pentru a stinge un incendiu izbucnit la un punct de colectare deșeuri.

„În data de 20 octombrie 2020, ora 19:44, un echipaj din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pe strada Răzoarelor, pentru stingerea unui incendiu produs la un grup de colectare deșeuri. Au ars aproximativ 5 kilograme de deșeuri carton. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise”, au menționat reprezentanții ISU Iași.

De asemenea, echipaje din cadrul Secției de Pompieri Pașcani au intervenit pe strada Nicolae Iorga din municipiu pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință individuală. Au ars 300 de kilograme de materiale textile, un pat, 200 kilograme de cartoane, 4 uși din lemn, 2 geamuri, un dulap și s-au degradat 2 geamuri, 2 uși, un aragaz, o sobă cu acumulare de căldură și 15 metri pătrați de plăci de azbociment de pe acoperiș. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *