Medicii sanitar-veterinari din Iași au descoperit caș cu stafilococ vândut în magazinele Agrocom Strunga din piețele din Iași. Produsele au fost retrase de la comercializare, însă înainte de a fi descoperite neregulile au fost vândute câteva kilograme
Caș cu stafilococ, comercializat în piețele din Iași! Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au descoperit enterotoxină stafilococică în probele de caș proaspăt ce au fost transmise de reprezentanții societății Agrocom Strunga. Producătorii de lactate din Iași trimit periodic probe pentru a fi analizate în laboratorul DSVSA Iași și, astfel, au fost descoperite neregulile. Agrocom Strunga a trimis probe de cașcaval, urdă, caș proaspăt, halumi și brânză de vaci dietetică, iar la cașul proaspăt care este vândut în magazinele proprii din piețele Nicolina și Alexandru a fost descoperită enterotoxină stafilococică. Imediat după ce a fost confirmată prezența stafilococului în cașul proaspăt, toate produsele lactate cu probleme au fost retrase de la comercializare, aproximativ 200 de kilograme.
„Enterotoxina stafilococică a fost găsită în cașul proaspăt, produs de unitatea comercială din comuna Strunga. Medicul lor de la unitate a trimis o probă de rutină care a ieșit pozitivă la enterotoxină stafilococică. Operatorul economic a trimis 5 probe cu produsele din lapte, iar la cașul proaspăt a fost confirmată enterotoxina stafilococică. Produsele au fost retrase de la comercializare și loturile pe care le lucrăm acum sunt sub sechestru. Noi așteptăm o confirmare a rezultatului și de la laboratorul din București”, susțin medicii sanitar-veterinari din Iași.
DSVSA Iași a descoperit stafilococ în cașul vândut de Agrocom Strunga
Chiar dacă loturile cu probleme au fost retrase de la comercializare, câteva kilograme de caș proaspăt au fost vândute înainte de a fi descoperit faptul că aveau probleme. Cei care au cumpărat deja produsele au avut cel puțin enterite, spun specialiștii sanitar-veterinari. Astfel, cei care au avut diaree, crampe abdominale, greață, vărsături, febră și stare generală proastă după ce au consumat brânza cu stafilococ trebuie să se prezinte la medic. Mai mult, această situație a apărut din cauză că marfa a fost manipulată necorespunzător, mai spun medicii sanitar-veterinari.
„Au fost vândute ceva cantități mici de caș proaspăt. Cei care au cumpărat deja au avut cel puțin enterite. Există posibilitatea ca marfa să fi fost manipulată greșit. În 70 la sută dintre cazurile în care sunt descoperite astfel de situații este vina angajaților care manipulează greșit marfa. Angajații trebuie să aibă o igienă corespunzătoare a mâinilor și să lucreze cu mănuși”, mai spune medicii sanitar-veterinari din Iași.
Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, faptul că în magazinul Agrocom Strunga din piața Alexandru inspectorii pentru protecția consumatorilor au descoperit caș de vacă, prezentat ca fiind proaspăt, dar, de fapt, era înghețat, apoi dezghețat și vândut ca marfă de calitate superioară. Clienții cumpărau produsele produse în ferma din comuna Strunga din două locații din Iași: Piața Nicolina și Piața Alexandru.
Insolvență pentru Agrocom Strunga
După ce Florin Stegariu, fondatorul Agrocom Strunga, a cedat, afacerea a fost administrată de fiul său și soția acestuia. Aceștia se ocupă de ferma de vaci, de terenurile agricole și de plantația de viță-de-vie din comuna Strunga. Recent, compania Prutul SA Galați, producătoare de ulei de floarea-soarelui, a cerut insolvența Agrocom Strunga, deținută de Florin Stegariu, din cauza unei datorii. Dosarul este înregistrat la Tribunalul Iași, cu nr. 4010/99/2022. Agrocom Strunga a încheiat anul 2021 cu datorii de 3 milioane de lei şi lichidităţi de 7 milioane de lei, cu activități în domeniul agricol. Florin Stegariu susținea faptul că pretinsa creanță către Prutul SA este derizorie și, în mod evident, nu se pune problema existenței unei stări de insolvență.
Florin Stegariu nu a putut fi contactat de reporterii BZI până la închiderea ediției pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu medicii sanitar-veterinari din Iași care au descoperit caș cu stafilococ în magazinul Agrocom Strunga din piața Nicolina.
in piata alexandru de 10 ani spun ca speculanti si bisnitarii vand marfuri expirate si alterate dar nimeni nu face nimic ,incepand cu carnea ,oule ,cas branza ,produse vandute de tigani de la moldoveni ,etc etc ,vita de primar doarme ca si autoritatile de control ale statului care ne vinde ..
De unde caș de oi proaspăt? Animalele mor de foame, câmpurile sunt pârjolite de de secetă și caniculă. Toată brânza (cașul de oi) este contrafăcută, numai speculanții știu din ce este făcută, este un haos și o mizerie în piețe de nedescris. În piața Nicolina țiganii vând țigari, țigări
în fața polițiștilor locali, sunt protejați (ocrotiți de poliția locală, se vede din cer ce haos și ce corupție), decât așa mai bine desființate aceste mizerii de piețe patronate de corupții din primăria Iasi. Pensionarii sunt batjocura excrocilor din piețe, excroci protejați și încurajați de autorități.
Nemernici nesătui de bani. Să se desființeze toate firmele și petefeurile care încalcă legea, fără să li se mai permită înființarea alteia.
Probabil SRI sau altcineva le vrea falimentul celor de la Strunga, pentru ca in toata piata aia, mai sunt si altii cu branza.
Stafilococ are orice produs de pe piata, depinde in ce cantitati.
Si medicamentele si altele au cadmiu,metale grele,etc. , doar ca in cantitati foarte mici care nu face rau consumului uman.
Pai la Strunga mergea multa lume sa cumpere produse bune………………..V -ati descalificat pe veci !
Am incercat de cateva ori impreuna cu un batran crescator de oi,sa cumpar cas de oaie din piata Alexandru.Am fost sfatuit sa nu cumpar cas de vaca amestecat cu putin cas de oaie !
Rar gasesti cas de oaie. Sunt pline tarabele cu inlocuitor de cas. Niste smecherasi se descurca bine. Cine ar trebui sa verifice casul? Se fac „doctorii”, din piata, ca verifica.
Articol tendențios!
Am cumparat 10 kg de cas de capra si 11kg cas de oaie din Piata Alex cel Bun. Acum ma intreb este 100/% lapte sau cum sa fac sa aflu. Am inteles ca, la DSVA trebuie sa platesti pentru analize care se pare ca sunt foarte scumpe in jur de 300 lei.
Niste jigodii și acum și când trăia taicasu
Niste oameni fără scrupule, au auzit ei de igiena
Niste condiții jegoase
Fiți pe pace sunt păstoriți de cei de la DSVSA.
Nicu și Ioan deja sunt pe fază.
Am cumparat cu ani in urma produse de la Strunga si erau de foarte proasta calitate. Nu am mai cumparat de la ei deloc.
Cat despre igiena, erau de foarte mult timp probleme, dar s-au ascuns sub pres.
Daca luati la rand comerciantii aproape niciunul nu respecta igiena.
Nu am mai manca nimic din comert si am muri de foame. Astfel ca ne imbolnavim cu buna-stiinta.
Numai daca se depisteaza un focat de infectie se intervine.