Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a promulgat miercuri, 2 aprilie, modificările aduse Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor. Actul normativ prevede că absenţele nemotivate ale aleşilor vor fi sancţionate cu reţinerea a 5% din indemnizaţia lunară brută, față de doar 1% cât era până acum.
Modificările incluse în noua lege sunt menite să îmbunătățească disciplina parlamentară și transparența activității aleșilor.
Parlamentarii cu absențe nemotivate, arși la indemnizație
Potrivit noilor prevederi, absențele nemotivate ale aleșilor deputați și senatori vor fi sancționate cu o reținere de 5% din indemnizația lunară brută, față de doar 1% cât era până acum.
Proiectul de lege modifică și completează Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor după cum urmează:
„Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent se consideră absență nemotivată și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepția motivării absențelor în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) și (3)’.
Proiectul a fost propus de coaliția PSD–PNL-UDMR în contextul „grevei parlamentare’ în care parlamentarii AUR și POT au refuzat să muncească în semn de protest, dar au semnat prezența pentru a primi indemnizația integrală.
„Nu vii la muncă, eşti penalizat”
O altă prevedere nouă a propunerii legislative spune că deputații și senatorii depun la secretarul general al Camerei sau al Senatului, odată cu declarații de avere și declarația de interese, și un curriculum vitae care va fi publicat pe site-urile celor două foruri legislative.
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, pe 25 martie, proiectul de lege. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Daniel Suciu a declarat atunci că este vorba de un principiu care se aplică peste tot în societatea românească: „Nu vii la muncă, eşti penalizat’.
Proiectul de lege a fost votat de plenul reunit al Parlamentului pe 25 martie, cu 337 de voturi „pentru’, 10 voturi „contra’ și 51 de abțineri.
Ce labareala !!!!!!!!!!!!! Trebuia sa le reduca cu 50% !!!!!!!!!!!!!!!!!!
și toate ăstea după 35 de ani de chiuleală !mai că-ți dau lacrimile !
Mai bine punea in aplicare referendumul cu 300 de parlamentari, ca si asa ii place sa taie
Ce vrăjeală! Oricum guvernați prin ordonanțe de urgență! Dictatura idioților!
parca-i Eagle Sam de la Muppets
V-ați bătut joc de țară și popor trădători fara mila sa vă faceți averi la
V-ați bătut joc de țară și popor trădători fara mila sa vă faceți averi latoti care au fost cu voi