Prima pagină » Local » Bolnavii de gripă au umplut spitalele din Iași! Medicii trag un semnal de alarmă: „Copiii cu simptomatologie respiratorie să nu fie duși în colectivitate” – FOTO

Bolnavii de gripă au umplut spitalele din Iași! Medicii trag un semnal de alarmă: „Copiii cu simptomatologie respiratorie să nu fie duși în colectivitate” – FOTO

19 ian. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ/Cristina DOROFTEI în Local

Bolnavii de gripă, fie ei adulți sau copii, au umplut spitalele din Iași. În acest context, medicii trag un semnal de alarmă și le recomandă cetățenilor să se vaccineze antigripal, să poarte mască ori de câte ori simt că au simptome gripale și să se prezinte la medicul specialist, care va hotărî dacă au nevoie de internare sau pot beneficia de tratament în ambulatoriu.

Bolnavii de gripă au umplut spitalele din Iași!

Spitalul de Copii Sf Maria

În ultimele zece zile, 37 de copii infectați cu virusul gripal au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe

Joi, 18 ianuarie 2024, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași erau internați 48 de pacienți cu gripă, 7 dintre aceștia necesitând îngrijire în cadrul Compartimentului de Terapie Intensivă.

„În Compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă, 7 dintre cele 9 paturi sunt ocupate de pacienți cu gripă. În momentul de față, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași sunt internați 48 de pacienți cu gripă, adulți, dar și pacienți pediatrici. Le recomandăm ieșenilor să se vaccineze, în special celor din categoria de risc, aici discutăm de copii și persoanele în vârstă. Dacă prezintă simptome pseudogripale, pentru că fără testare nu avem de unde să știm că sunt infectați cu virusul gripal, ieșenii trebuie să poarte mască de protecție, pentru că asta reprezintă o responsabilitate din punct de vedere civic.

Foarte importantă este și igienizarea membrelor superioare și să nu temporizeze prezența la medic. La orice modificare în hemeostazia organismului trebuie să se prezinte la medicul specialist, în special la Spitalul de Boli Infecțioase, unde o să beneficieze de consult de specialitate, mai mult, o să beneficieze de analize de laborator și de investigații radiologice, iar dacă starea de sănătate permite, și de cele mai multe ori permite, va primi tratament în ambulatoriu, urmând ca apoi să revină pentru reevaluare”, au declarat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Dr. Cătălina Ionescu: „Aglomerarea UPU cu patologie care poate fi rezolvată de medicina primară înseamnă timpi mari de așteptare”

o imagine dintr-un salon de spital

Bolnavii de gripă, fie ei adulți sau copii, au umplut spitalele din Iași

Și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, situația este alarmantă. În ultimele zece zile, 37 de copii infectați cu virusul gripal au ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe. Medicii ieșeni abia mai fac față solicitărilor,  adăugând totuși că sunt obișnuiți cu astfel de cazuri în această perioadă. Creșterea numărului de cazuri este strâns legată de revenirea copiilor în colectivitate.

Este perioada în care s-a înregistrat un vârf de adresabilitate și de aglomerare a gărzilor atunci când vine vorba despre cazurile de gripă. Cel puțin 20 la sută dintre pacienți rămân internați în spital.

Însă o altă problemă cu care se confruntă medicii de la Spitalul de Copii din Iași este supraaglomerarea, din acest motiv recomandă părinților să nu se prezinte cu micuții, în Unitatea de Primiri Urgențe, pentru cazurile care pot fi rezolvate în cabinetul medicului de familie, pentru că aceștia sunt supuși unui risc mai mare de infecție sau alte complicații.

„În ultimele 10 zile, s-au înregistrat 37 de cazuri de gripă”, a transmis dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Maria” din Iași.

Specialiștii afirmă faptul că antibioticele nu sunt utile în tratamentul gripei, aceasta fiind o infecţie virală. În condiţiile unei suprainfecţii bacteriene dovedite, antibioticele se vor administra doar la indicaţia medicului, pe bază de prescripţie. Simptomele care ar trebui să pună părinții în alertă sunt următoarele: dificultate la respiraţie, respiraţie rapidă, şuierătoare, febră care ţine mai mult de cinci zile sau care reapare, tuse de intensitate mai mare după ce o perioadă a avut o evoluţie favorabilă.

„Copii cu simptomatologie respiratorie să nu fie duși în colectivitate. Este importantă igiena mâinilor, consumul de legume și fructe. În condițiile apariției simptomelor respiratorii, să fie evaluați la medicul de familie sau ambulatorii de specialitate. Aglomerarea UPU cu patologie care poate fi rezolvată de medicina primară înseamnă timpi mari de așteptare, expunerea copiilor la alte microorganisme cu risc asupra sănătății lor”, adaugă dr. Cătălina Ionescu.

Bolnavii de gripă, fie ei adulți sau copii, au umplut spitalele din Iași. În acest context, ieșenii trebuie să conștientizeze că vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai la îndemână de prevenție a gripei alături de metodele nespecifice, precum igiena corespunzătoare, evitarea aglomerațiilor și a contactului cu persoanele bolnave care prezintă simptome ale infecției cu virusul gripal.

Comentarii
  • Acum de ce nu se trece la scoala online, acolo unde parintii sunt de acord? De ce nu se inchid scolile pana trece riscul pentru sanatatea copiilor? Ar trebui ca vacanta de iarna sa dureze pana la 1 februarie si sa se renunte la aberatiile gen scoala altfel etc. Sa fie vacanta de iarna intre 22 decembrie-1 februarie, o saptamana vacanta de Pasti si vacanta de vara intre 15 iunie-15 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *