Bolnavii cu cardiopatie ischemică din regiunea Moldovei mor cu zile pentru că nu au unde să-și facă o coronarografie. Medicul cardiolog Dan Tesloianu spune că la fiecare minut un pacient moare. La o populație de 4 milioane de oameni din regiunea Moldovei, sunt doar 3 coronarografe care nu pot face față numărului crescut de solicitări
Bolnavii cu cardiopatie ischemică din Regiunea Moldovei pot beneficia de o coronarografie doar la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, unde sunt doar la două aparate. Un al treilea aparat este în Suceava. Numărul de coronarografe este extrem de mic raportat la numărul bolnavilor cu cardiopatie ischemică. Totodată, 30 la sută dintre pacienții care suferă de această boală au nevoie urgentă de intervenție chirurgicală prin care li se pune un stent.
„Este vorba despre o intervenție de salvare. În acest moment, noi nu o putem face. Cadrele medicale nu reușesc justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări”, spune dr. Dan Tesloianu.
În regiunea Moldovei, bolnavii cu cardiopatie ischemică pot muri pe capete
La Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași este singurul loc unde pacienții cu cardiopatie ischemică din regiunea Moldovei își pot face o coronarografie pentru a depista dacă trebuie operați sau nu. Medicul cardiolog Dan Tesloianu spune că numărul de pacienți este prea mare raportat la posibilitățile de intervenție.
„Este vorba despre o intervenție de salvare. În acest moment, noi nu putem face. La Institutul de Boli Cardiovasculare este singurul loc în care se pot monta stenturile, cadrele medicale nu reușesc justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări. Omul nu este o mașină, și mașină dacă ar fi, tot are nevoie să se mai odihnească. Se lucrează intens, se încearcă acoperirea tuturor cazurilor din regiunea Moldovei din păcate.
Mai există un singur centru mic la Suceava, cu o activitate mai redusă, astfel încât sunt convins că cei de la Institutul de Boli Cardiovasculare nu stau degeaba, ci dimpotrivă, lucrează atât cât se permite fizic, psihic, cât și material, la maximum. Sunt activități care includ o uzură psihică importantă, dar și fizică, sunt proceduri la care intri în sală cu stres, nu știi evoluția pacientului. Problema nu constă în faptul că colegii de la Institut nu și-ar dori să facă mai mult, dar nu se poate”, spune dr. Dan Tesloianu de la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Dr. Dan Tesloianu: „Nu este listă de așteptare, pentru că nu putem trece pe listă pacienți care pot muri a doua zi”
Pentru bolnavii cu cardiopatie ischemică nu există listă de așteptare. Acești pacienți pot muri la scurt timp după ce inima suferă complicații. Cei care suferă de o formă mai blândă a bolii sunt tratați medicamentos la Clinica de Boli Cardiovasculare, iar cei care nu suportă amânare, în cele mai multe cazuri au nevoie de stent la inimă. Pentru ca medicii să decidă dacă vor face această intervenție, e nevoie ca pacientul să facă o coronarografie. De multe ori, cele două aparate sunt aglomerate, iar oamenii mor.
„Nu este listă de așteptare, pentru că nu putem trece pe listă pacienți care pot muri a doua zi. Pacienții se fac în măsura în care se poate la Institutul de Boli Cardiovasculare, iar pacienții care nu pot fi rezolvați acolo, fac un tratament conservator la noi. Desigur, nu este cea mai bună soluție, dar este mult mai mult decât nimic. Este nevoie de stenturi ca de apă. Desigur că nu bem apă în fiecare oră, dar bem zilnic.
La fel, nu avem nevoie de stenturi în fiecare oră, doar că, dacă ne uităm pe statistici, la fiecare minut în România, moare un om de ischemie miocardică, de suferință coronariană. Pacientul cu infarct miocardic acut este pacientul a cărei viață depinde de precocitatea intervenției, de restabilire a fluxului sanguin prin coronarea care îi este pusă, și atunci acest lucru înseamnă o dilatare și, automat, montarea unui stent”, mai spune dr. Dan Tesloianu.
La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași va fi adus din toamnă un coronarograf, iar în total vor fi 4 pe regiunea Moldovei
Coronarografia nu reprezintă o metodă de tratament, dar indică cu exactitate medicilor care este tratamentul optim specific pentru pacient. Ca urmare a diagnosticului precis pus în urma coronarografiei, este aleasă metoda optimă de tratament. În cazul în care pacientul nu face o coronarografie, nu se poate pune un diagnostic clar și, din acest motiv, boala se agravează. La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, după lungi insistențe către Ministerul Sănătății, se va aduce un coronarograf care va intra cel mai probabil în funcțiune la finalul lunii octombrie.
„Suntem în sfârșit în situația în care, după ani buni de luptă, am reușit să semnăm contractul pentru aducerea unui coronarograf, astfel încât să putem efectua și aici aceste proceduri. Este o reușită mare la care conducerea spitalului a contribuit major și pentru care nu putem decât să mulțumim și să încercăm să ne dovedim capabili de a utiliza la maximum acest aparat”, adaugă dr. Dan Tesloianu.
Bolnavii cu cardiopatie ischemică vor putea fi salvați din luna octombrie
Dacă la Spitalul „Sf Spiridon” din Iași se va mai aduce un coronarograf, atunci bolnavii cu cardiopatie ischemică vor mai avea o șansă în plus la viață. Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași va împărți atunci sarcinile cu Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași.
„Sperăm că începând cu finele acestui an, la Spitalul «Sf. Spiridon» să se poată asigura și tratamentul cu stent, cu proteză endovasculară coronariană pentru tot ceea ce înseamnă boală cardiacă ischemică și desigur, în primul rând, a cardiacului de miocard acut. Noi considerăm că această aducere a unui aparat în Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași nu va face decât să îmbunătățească capacitatea de a rezolva situația cât mai rapid a pacienților cu risc vital. Sperăm într-o colaborare cât mai bună cu Institutul de Boli Cardiovasculare și poate într-o împărțire, într-o repartizare cât mai judicioasă a efortului pe care trebuie să-l facem. În zona Moldovei, lipsa de acoperire cu dotare medicală este majoră. Ceea ce se întâmplă acum este un pas fantastic. Dar mai sunt de făcut mulți alți pași”, mai spune dr. Dan Tesloianu.
În regiunea Moldovei avem 3 coronarografe la 4 milioane de oameni
Bolnavii cu cardiopatie ischemică nu primesc nici pe departe serviciile pacienților din Occident. Dr. Dan Tesloianu spune că în Germania este câte un coronarograf la fiecare 50.000 de oameni. În regiunea Moldovei avem 3 aparate la 4 milioane de oameni.
„În Germania, într-o comunitate de tipul Lețcaniului există centre de coronarografie. În aceste condiții, angajații sunt mai puțin solicitați. Încărcătura pe medic este foarte scăzută. Problema este că suntem extrem de puțini, avem extrem de puține centre și extrem de multe cereri. La Institutul de Boli Cardiovasculare sunt funcționale două coronarografe și unul în Suceava, la 4 milioane de oameni. În Germania, de exemplu, este un coronarograf la 50.000 de oameni, sau chiar 1 la 15.000. Coronarografele pe care le avem noi în regiunea Moldovei sunt complet insuficiente, oricât de mult ai vrea să muncești. În România ziua are tot 24 de ore ca în Germania, ca în America. Deci este în zadar”, încheie dr. Dan Tesloianu.
D