Prima pagină » Local » Bolnavii cronici se prezintă la Clinica de Hematologie Iași în stare gravă! Un pacient cu o afecțiune hematologică nu s-a prezentat trei luni pentru tratament din frica de a nu se infecta cu coronavirus

Bolnavii cronici se prezintă la Clinica de Hematologie Iași în stare gravă! Un pacient cu o afecțiune hematologică nu s-a prezentat trei luni pentru tratament din frica de a nu se infecta cu coronavirus

19 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Din frica de a nu se infecta cu coronavirus, un ieșean diagnosticat cu o boală hematologică s-a prezentat după trei luni la spital. La Clinica de Hematologie Iași tot mai mulți bolnavi cronici se prezintă în stare foarte gravă. Perioada de internare și necesarul de transfuzii de sânge s-au dublat

Un pacient cu o boală hematologică a ajuns în stare gravă după ce a lipsit trei luni de la tratament. Bolnavul este în evidența Clinicii de Hematologie Iași de trei ani, timp în care nu a lipsit măcar o dată de la internare. Afecțiunea de care suferă pacientul, sindrom mielodisplazic, trebuie monitorizată constant, iar ca tratament pacientul necesită lună de lună o transfuzie de sânge. Din cauza faptului că s-a prezentat mult mai târziu, perioada de internare s-a dublat, iar cantitatea de sânge necesară pentru transfuzie sanguină a crescut. Aceste cazuri sunt cele mai frecvente în cadrul Clinicii de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Înainte de pandemia de COVID-19, medicii spun că bolnavii cronici se prezentau în fiecare lună pentru tratament, acum însă vin tot mai târziu pentru analize și tratament. Din această cauză, perioada de internare este mult mai mare, iar transfuziile de sânge pentru tratament se triplează. Pacienții care suferă de boli cronice spun că au o imunitate mai scăzută, fiind mai predispuși să se infecteze cu coronavirus, și de aceea nu vor să se expună în unitățile medicale.

Ieșeanul cu sindromul mielodisplazic s-a prezentat cu anemie severă și tulburări de ritm cardiac

Persoanele cu afecțiuni cronice vin într-o stare mult mai gravă a bolii după ce evită luni la rând să se prezinte la spital pentru tratament. Acesta a fost și cazul unui pacient care suferă de sindrom mielodisplazic care s-a prezentat târziu, cu complicații ale bolii. Ieșeanul a fost internat două săptămâni, însă dacă s-ar fi prezentat la timp, ar fi petrecut doar cinci zile în spital. Medicii au observat că are hemoglobină cu valori de 3 grame la sută, pe când nivelul normal este de 12-16 grame la sută.

„Pandemia COVID-19 a condus la prezentarea mult mai rară a pacienților cronici pentru spitalizarea continuă, ceea ce a determinat atât agravarea bolii hematologice de bază, cât și a comorbidităților asociate, durata de spitalizare a acestor pacienți fiind mult mai mare. În această categorie se încadrează pacienții cu sindroame mielodisplazice care se prezentau lunar pentru transfuzie de sânge. În acest sens menționăm un pacient aflat în evidența clinicii de trei ani, cu diagnostic de sindrom mielodisplazic tip anemie refractară.

Anterior pandemiei COVID-19, pacientul se prezenta lunar pentru tratament transfuzional, valorile homoglobinei fiind menținute în limite de siguranță și fără istalarea complicațiilor secundare anemiei. Prezentarea pacientului după trei luni de la ultima internare a condus la agravarea afecțiunilor hematologice, pacientul prezentându-se cu anemie severă, hemoglobină de 3 grame la sută, care a necesitat tratament transfuzional crescut, dar a condus și la agravarea stării de sănătate prin instalarea tulburărilor de ritm, secundare sindromului anemic ușor”, spune medicul Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Tratamentul pentru pacienții cu trombocitopenie severă este mult mai lent

Odată cu declararea stării de urgență la începutul pandemiei COVID-19, pacienții Clinicii de Hematologie nu s-au mai prezentat pentru tratament chiar dacă aveau nevoie. După ridicarea unor restricții au revenit cu o stare mult mai agravată a afecțiunilor. În ultimele luni, bolnavii cronici au devenit chiar mai îngrijorați de infecția cu coronavirus și evită să se prezinte la spital. Medicii spun că, dacă s-ar prezenta la timp, durata de internare ar fi mult mai redusă, iar în funcție de afecțiuni pot avea doar internare de zi.

„În cursul lunii decembrie, în cadrul Clinicii de Hematologie a Spitalului «Sfântul Spiridon» Iași s-a constatat o agravare a patologiei hematologice non-oncologice. Cea mai frecventă patologie este cea a pacienților cu trombocitopenii severe, cu valori între 0-500 trombocite pe milimetru cubi, cu manifestări hemoragice severe, frecvent întâlnite la segmentul de pacienți tineri, lent responsive la tratamentul de specialitate hematologic”, adaugă dr. Oana Bădulescu.

Iarna, bolnavii de hemofilie se prezintă mai des la Clinica de Hematologie pentru tratament

La Clinica de Hematologie Iași, din ce în ce mai mulți pacienți cu hemofilie se prezintă pentru tratament. Hemofilia este o boală rară, care împiedică coagularea normală a sângelui și care poate provoca sângerări spontane și chiar traumatisme.

„Tot în această perioadă, o adresabilitate crescută a fost observată și la pacienții cu hemofilie, justificată de riscul crescut al hemoragiilor în perioada iernii, secundar accidentelor traumatice. Aceștia s-au prezentat atât pentru tratamentul fenomenelor hemoragipare, cât și pentru eliberarea tratamentului profilactic în vederea prevenției fenomenelor de sângerare. De asemenea, pacienții cu sindroame anemice severe și cu sindroame mielodisplazice care necesită tratament transfuzional au fost în număr crescut în această perioadă, predominând cazurile vechi, aflate în evidență secundar cu acutizări severe a patologiilor hematologice, dar și pacienți tineri, aflați la prima prezentare în cadrul clinicii noastre”, încheie medicul Oana Bădulescu, șefa Clincii de Hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Ieșenii care nu se alimentează pe perioada postului de iarnă ajung la spital cu anemie severă

Ca în fiecare an, în această perioadă la Clinica de Hematologie Iași se prezintă frecvent pacienți cu sindroame anemice. Motivul pentru care numărul de astfel de cazuri crește este dat și de faptul că multe persoane nu se alimentează corespunzător în timpul postului sărbătorilor de iarnă. Astfel, ajung de urgență la spital și o parte dintre aceștia necesită internare continuă în cadrul Clinicii de Hematologie din Iași. Medicii recomandă pacienților prezentarea în ambulatoriu pentru controalele de specialitate periodice, evitând în acest fel agravarea patologiei de bază de care suferă și a comorbidităților asociate. De asemenea, mai atrag atenția bolnavilor cronici despre faptul că alimentația bogată este un aspect important pentru bunăstarea lor fizică, de care trebuie să aibă grijă și în perioada de post.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *