Prima pagină » Local » Bolnavii COVID-19 ajung în stare gravă la spital din cauză că nu se prezintă la timp la medic. Pacienții cu forme medii ale infecției cu coronavirus vin în număr mai scăzut
Bolnavii COVID-19 ajung în stare gravă la spital din cauză că nu se prezintă la timp la medic. Pacienții cu forme medii ale infecției cu coronavirus vin în număr mai scăzut

Bolnavii COVID-19 ajung în stare gravă la spital din cauză că nu se prezintă la timp la medic. Pacienții cu forme medii ale infecției cu coronavirus vin în număr mai scăzut

08 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Tot mai mulți ieșeni ajung în stare gravă în secțiile de Terapie Intensivă după ce au stat acasă deși aveau infecția COVID-19. Medicii spun că prezentarea la timp pentru consultații și tratament le poate salva viața. Frica de spital este pentru unii pacienți mai mare decât cea față de boala COVID-19

Medicii ieșeni sunt tot mai îngrijorați pentru viața pacienților infectați cu coronavirus. Numeroase cazuri grave ajung la spital după ce ieșenii bolnavi de COVID-19 aleg să nu se prezinte din timp pentru tratament. Starea pacienților este de multe ori imprevizibilă, de aceea medicii atrag atenția asupra faptului că dacă ar ajunge în timp util la spital, ar putea fi tratați mult mai eficient. Dacă în unele zile pacienții sunt externați pe un sector Covid-19, sunt și situații în care boala decompensează și au nevoie de internare în secția de ATI. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, de două zile au început să fie internate din ce în ce mai multe persoane infectate cu noul coronavirus.

După o perioadă de 7 -10 zile, persoanele care au o infecție cu coronavirus ajung de urgență la spital cu insuficiență respiratorie acută. Medicii ieșeni spun că, chiar dacă au trecut mai mult de 10 luni de la debutul pandemiei, unii pacienți tratează infecția cu coronavirus ca pe o simplă răceală sau, de frica de a nu se infecta la spital, preferă să stea bolnavi acasă.

Un pacient cu COVID-19 a decedat după ce a ajuns prea târziu la spital

Zeci de persoane au ajuns în stare gravă la spital după mai multe zile în care au neglijat simptomele. Pentru multe dintre ele, medicii nu au mai putut face nimic. Numărul pacienților ajunși în stare gravă crește simțitor, în timp ce pe sector COVID-19 ajung mai puțini cu forme medii ale infecției.

„Ca particularitate, în ultimele zile am observat că mulți pacienți stau acasă deși au febră, tuse, dificultăți respiratorii. Ajunși ulterior la spital, devine tot mai dificil procesul de vindecare. Facem toate eforturile să îi sălvam, administrând medicația stabilită la nivel european. Din nefericire, ieri (n.r.- 6 ianuarie 2021), un pacient cu vârstă de 55 de ani a decedat. Ieșeanul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, după care a fost trimis la unitatea noastră pentru internare. După câteva zile, starea lui s-a agravat și mai mult. Ca și medici ne dăm seama de faptul că pacientul a întârziat să se prezinte la spital.

Bolnavii vin și ne spun că au febră de 4 zile, tuse de 7 zile, dovadă clară a unei posibile infectări cu coronavirus. Atunci când anunțăm familiile pacienților despre starea de sănătate și chiar decesul rudei, aflăm câteva motive, unii cred că nu ar fi infectați și după ce se prezintă la spital ar putea să se îmbolnăvească, alții se tem de internare. Dacă s-ar prezenta la timp, viața multor pacienți ar putea fi salvată”, spune dr. Doru Baltag, director medical la Spitalul de Recuperare din Iași.

Pacienții vin și plecă din secțiile de Terapie Intensivă de la o oră la alta

În Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, în sectorul pentru bolnavii COVID-19, cu forme medii ale infecției SARS-CoV-2 sunt internați 116 pacienți. Numărul de locuri din secția de Terapie Intensivă se schimbă dintr-un moment în altul.

„În secția de Terapie Intensivă este o dinamică constantă, oră de oră. Sunt pacienți externați pe sector COVID-19, dar și cei care, internați cu o formă medie a infecției cu coronavirus, încep la scurt timp să aibă una severă și au nevoie tratament în secția de Terapie Intensivă. Au fost zile în care nu am avut nicio internare în spital, dar am externat trei pacienți din ATI. Dacă în perioada sărbătorilor au scăzut puțin numărul de cazuri, în ultimele două zile au început să vină din ce în ce mai mulți pacienți cu forme medii sau severe.

Temporizează venirea la spital cei mai mulți. O explicație a acestui fenomen rămâne în continuare starea de anxietate atunci când vine vorba de spital, indiferent de patologia de care suferă. Sunt persoane care cred că o să treacă peste problema de sănătate fără îngrijiri medicale. Cât despre boala COVID-19, unele persoane încă o consideră o banală răceală și nu iau în considerare faptul că starea de sănătate se poate agrava”, declară dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

116 paturi ocupate de pacienții cu forme medii care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

În spitalele suport COVID-19 din județul Iași sunt internați 428 de pacienți. Dintre aceștia, 58 sunt internați în secția de Terapie Intensivă. Ieri au murit șase pacienți infectați cu coronavirus, iar numărul de decese a ajuns la 472. Un număr de 230 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate de DSP Iași. De la începutul pandemiei de COVID-19, s-au înregistrat în județ 28.398 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, iar numărul continuă să crească. În ceea ce privește situația din secțiile de Terapie Intensivă, medicii anunță că mai sunt nouă paturi libere pentru îngrijirea pacienților infectați cu coronavirus în stare critică.

Referitor la gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 58, nouă erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, cinci la Spitalul de Pneumologie, șase la Spitalul Municipal Pașcani, trei la Spitalul de Recuperare, cinci la Spitalul C.F. Iași și 12 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai erau libere nouă paturi ATI, dintre care: patru la Spitalul de Neurochirurgie Iași, două la Spitalul C.F. Iași, două la Spitalul de Recuperare, un pat la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Spitalele suport COVID-19 din județul Iași mai au 270 de paturi libere pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus

În spitalele suport COVID-19 mai erau libere ieri 270 de paturi, dintre care: 11 paturi la Spitalul Mobil Lețcani, 52 de paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, cinci paturi la Spitalul de Pneumologie, 36 de paturi la Spitalul Hârlău, 14 paturi la Spitalul de Recuperare, 52 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 15 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 16 paturi la Spitalul Militar și 59 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, este ocupat un pat ATI. În momentul de față mai sunt opt bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializa la Spitalul „Clinic Dr. C.I. Parhon” Iași.

Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, ieri, un număr de 2.682 de persoane se aflau în izolare, iar 3.863 de persoane erau carantinate la domiciliu. În ceea ce privește situația pacienților infectați cu coronavirus care sunt asimptomatici, medicii le recomandă să sune de urgență medicul de familie în situația în care observă că încep să aibă simptome specifice infecției cu COVID-19. În caz contrar, simptomele se pot intensifica, la fel și agresivitatea virusului față de plămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024