Zeci de ieșeni cu dizabilități apelează la judecători pentru a-și obține drepturile. Reclamanții acționează în judecată Consiliul Județean Iași – Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. Cei mai mulți ieșeni se plâng de faptul că le-au fost încălcate drepturile, prin decizii luate de instituția amintită
Zeci de ieșeni ajung, anual, în fața Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, din cadrul Consiliului Județean. Unora dintre aceștia, specialiștii din comisie le modifică gradul de dizabilitate. În vreme ce unii sunt încadrați cu un grad mai sever, altora le este diminuat. De aici intervin și nemulțumirile persoanelor cu dizabilități din Iași.
Din acest motiv, anual, zeci de ieșeni cu dizabilități sunt nevoiți să apeleze la judecători pentru a-și obține drepturile. Astfel, din luna ianuarie și până în prezent, pe rolul Tribunalului Iași au fost înregistrate peste 60 de dosare de acest fel. Oamenii le cer magistraților să modifice decizii luate de Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul CJ. Ieșenii cu dizabilități sunt nemulțumiți nu doar cu privire la schimbarea gradului de handicap, în care au fost încadrați de către Comisia amintită, ci și de faptul că sunt privați de anumite beneficii, din cauza acestor decizii.
O ieșeancă cu cancer bronhopulmonar în stadiu avansat, care nu se poate îngriji, a fost încadrată doar la gradul de handicap accentuat
În urmă cu câteva săptămâni, o ieșeancă, E.M., a dat în judecată Consiliul Județean Iași – Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap. Aceasta a contestat, la Tribunalul Iași, încadrarea în gradul de handicap „Accentuat”, stabilită prin Certificatul de încadrare în grad de handicap din 5 februarie 2020, emis de Comisia de Eveluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.
„Am fost diagnosticată în august 2017 cu neoplasm bronhopulmonar LSD (stadiul IV). Am început să fac lunar ședințe de chimioterapie, ședințe ce mi-au slăbit organismul. De aproape de trei ani fac aceste ședințe. După cum se poate observa și din ultimul bilet de ieșire de pe 14 februarie 2020, pe 13 ianuarie 2020, s-a constatat că prezint o stare generală influențată, vertij, dureri osoase și musculare, neuropatie periferică de gradul 2.
Având în vedere starea medicală descrisă, consider că încadrarea este una necorespunzătoare, pe baza mai multor considerente, ce reies din actele medicale, dar și din ancheta socială efectuată. Îmi lipsește, în totalitate, capacitatea de autoservire și autoîngrijire din cauza stării generale proaste și a insuficienței respiratorii, dar și a complicațiilor ce derivă din cancerul bronhopulmonar. Cer obligarea pârâtei la anularea certificatului de încadrare în grad de handicap, precum și la reevaluarea încadrării în grad de handicap și emiterea unui nou certificat”, a precizat E.M.
Consiliul Județean Iași a solicitat instanței să respingă acțiunea bolnavei
Pe de altă parte, Consiliul Județean Iași a cerut respingerea acțiunii, susținând că evaluarea se face în acord cu starea prezentă a beneficiarului, raportat la documentele prezentate la dosar. Totuși, în acest caz, judecătorii au admis acțiunea formulată de femeie.
„Instanța admite acțiunea formulată de reclamanta E.M., în contradictoriu cu Consiliul Județean Iași. Anulează certificatul de încadrare în grad de handicap accentuat, emis pe numele reclamantei. Obligă pârâtul Consiliul Județean Iași la reevaluarea încadrării în grad de handicap a reclamantei și emiterea unui certificat de încadrare, în grad de handicap, care să conțină motivele de fapt și de drept, considerate relevante de către pârâtă, raportat la diagnosticul și documentele medicale depuse de către aceasta, precum și la ancheta socială efectuată, la necesitatea unui asistent personal”, au menționat magistrații ieșeni.
Consiliul Județean Iași, dat în judecată din pricina certificatelor de încadrare în grad de handicap
Un alt exemplu elocvent în acest sens este procesul intentat de către ieșeanul M.M. Acesta le-a cerut, recent, judecătorilor să anuleze Decizia nr. 1.345, din 12 februarie 2020, și obligarea Consiliului Județean la emiterea altei hotărâri, în care să fie trecut drept „nerevizuibil” și să aibă dreptul de a avea un asistent personal.
„Pe fondul patologiei cardiovasculare (arteriopatie obliterantă membre inferioare, hipertensiune arterială secundară) și metabolice (diabet zaharat tip 2 insulino-tratat, cu complicații cronice, nefropatie mixtă), am avut un episod acut. Din investigații a rezultat diagnosticul de sindrom coronarian acut, eu fiind internat la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de boli cardiovasculare.
Ulterior, am fost transferat la Clinica de Nefrologie, din cauza accentuării retenției azotate, secundare administrării substanței de contrast. Din cauza alterării funcției renale, s-a realizat o fistulă la braț, care s-a dovedit nefuncțională. Toate aceste patologii acumulate au agravat starea mea de sănătate, eu având nevoie de însoțitor”, a precizat M.M. în instanță.
„Certificatul contestat a fost emis în mod legal, raportat doar la afecțiunea cea mai gravă…”
Ieșeanul a depus la dosar și certificatele de încadrare în grad de handicap din 2016 – 2020, precum și mai multe acte medicale. Comisia din cadrul Consiliului Județean Iași a cerut respingerea acțiunii, susținând că certificatul contestat ar fi fost emis în mod legal.
„Certificatul contestat a fost emis în mod legal, raportat doar la afecțiunea cea mai gravă, nu ca urmare a cumulului de afecțiuni. Reclamantul a fost încadrat în grad de handicap grav raportat la diagnosticul de boală cronică de rinichi, pe fond de nefropatie diabetică, dar și raportat la valorile de laborator specifice, care plasează starea acestuia la limita dintre gradul accentuat și cel grav”, au menționat cei de la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap.
În cele din urmă, judecătorii ieșeni au respins acțiunea formulată de bărbat, dar decizia nu este definitivă.
De remarcat este faptul că astfel de cazuri sunt tot mai întâlnite pe rolul instanțelor de judecată ieșene. Astfel, zeci de persoane cu dizabilități se adresează magistraților pentru a beneficia de drepturile care li se cuvin. În principal, aceste persoane solicită să le fie acordat un asistent personal, deoarece, din cauza stării de sănătate precare, nu pot avea grijă de ei înșiși. Potrivit datelor centralizate, la nivelul județului Iași, în acest moment, sunt înregistrate aproximativ 28.000 de persoane cu dizabilități.