Prima pagină » Sanatate » Bolile esofagului: Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni și ce simptome prezintă

Bolile esofagului: Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni și ce simptome prezintă

10 mart. 2022, 16:26,
în Sanatate

Cele mai frecvente boli de la nivelul esofagului sunt esofagita și refluxul gastroesofagian. Iată ce simptome prezintă acestea.

Esofagul este segmentul tractului digestiv, care asigură continuitatea transportului alimentelor de la nivelul faringelui, propulsându-le cu ajutorul mijloacelor proprii în stomac.

Esofagul poate fi sediul mai multor afecțiuni: arsurile conduc la o îngustare a diametrului conductului esofagian; diverticulii esofagieni formează pungi laterale în care se acumulează alimente; inflamaţia mucoasei esofagiene (esofagita) se traduce prin deglutiţie dificilă şi dureroasă; malformațiile congenitale sunt îndeosebi fistulele esotraheale (comunicaţii anormale intre esofag şi trahee) şi atrezia esofagului (absenţa unui segment esofagian); îngustările (stenozele), de origine inflamatorie sau tumorală, se manifestă printr-o disfagie (dificultate de a înghiţi) – ele pot fi consecinţa unei esofagite sau a unei tumori, benigne sau maligne; tulburările de motricitate cuprind îndeosebi acalazia esofagului (pierderea relaxării acestui organ); tumorile esofagului sunt frecvente şi cel mai des maligne.

reprezentare 3d a unui esofag

Esofagul poate fi sediul mai multor afecțiuni.

Bolile esofagului: Esofagita și simptomele acesteia

Esofagita reprezintă o inflamație a mucoasei ce îmbracă esofagul, care se manifestă prin dificultate la înghițire sau durere toracică. Printre cauzele esofagitei se numără refluarea acidului din stomac, infecții, alergii sau administrarea anumitor medicamente.

Simptomele esofagitei pot fi: dificultate la înghiţire (disfagie), durere la înghiţire (odinofagie), durere toracică retrosternală, ce apare în timpul mesei, mâncare impactată în esofag, arsuri (pirozis), regurgitații. La copii, esofagita se poate manifesta prin dificultăţi de hrănire şi întârziere în creştere.

Esofagita poate fi de mai multe tipuri: de reflux, eozinofilică, limfocitară, indusă medicamentos, infecţioasă și caustică. Esofagita de reflux apare în situaţia refluării frecvente a sucului gastric în esofag, determinând inflamaţia ţesutului de la acest nivel. Esofagita eozinofilică constă într-o inflamaţie a ţesutului esofagian, determinată de acumularea de eozinofile la acest nivel. Esofagita limfocitară apare în urma acumulării de limfocite la nivelul ţesutului esofagian, limfocitele fiind celule sangvine cu rol în imunitate. Esofagita poate fi indusă de medicamente, precum antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen, naproxen, diclofenac etc), antibiotice (tetraciclină, doxiciclină), bifosfonaţi, chinidină. Esofagita infecţioasă este cauzată de o infecţie bacteriană, virală sau fungică a ţesutului esofagian. Esofagita caustică este cea mai severă formă și reprezintă consecinţa ingestiei accidentale sau voluntare de substanţe caustice ce ard ţesutul esofagian, putând duce chiar la perforaţie.

o femeie care suferă de o boală a esofagului

Esofagita reprezintă o inflamație a mucoasei ce îmbracă esofagul, care se manifestă prin dificultate la înghițire sau durere toracică.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian nu este o afecțiune propriu-zisă a esofagului, însă aduce cu sine un esofag iritat. Acest lucru se întâmplă atunci când acidul gastric urcă spre esofag, generând arsuri gastrice. Netratat, refluxul gastric poate avea consecințe grave pe termen lung. Din cauza regurgitării acidului, afectarea țesutului de pe esofag poate determina îngustarea esofagului, esofagul lui Barrett, cancer la esofag şi tuse cronică.

Simptomele pot fi ocazionale, însă, uneori, sunt cvasipermanente. Rar, apar durerea retrosternală sau disfagia. Prezența acestor simptome indică o patologie mai severă. Astfel de semnale pot mima o patologie cardiacă cu durere de tip anginos sau declanşarea unor crize astmatice.

De asemenea, poate apărea și senzația de arsură retrosternală, care urcă spre gât. Acest simptom este accentuat de aplecarea înainte, ridicarea de greutăţi sau culcarea imediat după masă și este însoțit de regurgitații acide sau alimente.

Își pot face apariția și simptomele respiratorii (sufocare, dispnee nocturnă, crize de astm) sau ORL (laringita, parestezii faringiene, disfonie), cauzate de regurgitaţia conţinutului acid refulat şi al aspiraţiei.

un bărbat cu reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian nu este o afecțiune propriu-zisă a esofagului, însă aduce cu sine un esofag iritat.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Criminalul Andei, căutat de 400 de oameni. A violat în trecut o fetiță de 13 ani, dar n-a făcut închisoare
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Bani de la stat pentru plata facturilor la energia electrică: Veniturile luate în considerare. Cum se face calculul
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025