Prima pagină » Sanatate » Vocea farmacistului » Bolile care pot fi tratate cu produse preparate in farmacii
Bolile care pot fi tratate cu produse preparate in farmacii

Bolile care pot fi tratate cu produse preparate in farmacii

10 apr. 2014, 11:06,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:42364;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Produsele magistrale, preparate local intr-o farmacie, asigura un tratament cu adevarat individualizat pentru pacient, adaptat afectiunilor si particularitatilor sale, permit combinarea unor substante care nu se gasesc in produsele industriale in aceeasi formula, nu contin conservanti, parabeni, parfumuri si au un pret mult mai accesibil decat produsele industriale.

Bolnavii cronic vor putea sa-si cumpere medicamentele din orice farmacie
 

Melania Arhipescu, Farmacist Specialist Dona Iasi, explica beneficiile produselor preparate in farmacie:
Preparatele magistrale pot acoperi o gama variata de afectiuni dermatologice (acnee, psoriazis, pitiriazis, eczeme, lichen plan, alopecie, dermatita seboreica, eritem fesier, micoze, calosuri, veruci), ginecologice (pentru tratarea unor infectii (cervicite, vaginite, vulvo-vaginite, balanite, infectii HPV etc.) sau din sfera ORL (IACRS, rinite, candidoze bucale, afte bucale, stomatite, otite). De asemenea, se prescriu destul de des retete de pulberi divizate pentru bebelusi, pentru boala de reflux gastro-esofagian, pentru diverse malformatii cardiace din nastere (corectate sau nu chirurgical) sau pentru icter neo-natal. Alte diagnostice intalnite in practica farmaciei noastre pentru care se pot realiza preparate magistrale sunt ulcerele varicoase (unguente cu antibiotic, substante cicatrizante si care imbunatatesc circulatia sangvina locala), hemoroizi (unguente sau supozitoare rectale), fisuri anale (unguente sau badijonaje fesiere cu glicerina).

Tonifierea zonelor cu probleme. Vezi cum iti poti prepara singura un remediu anticelulitic
 

Care sunt cele mai cerute preparate magistrale?
Privitor la preparatele magistrale, cele mai multe cereri vin de la medici dermato-venerologi (creme, unguente, solutii), ginecologi (supozitoare intravaginale – ovule, creionase vaginale, unguente), medici de familie, pediatri sau ORL-isti (suspensii pentru badijonaje bucale/gingivale, pulberi divizate pentru bebelusi, solutii pentru aerosoli etc.), chirurgi (unguente pentru fisuri anale sau supozitoare pentru hemoroizi). Mai rar se intalnesc si prescriptii pentru preparate de uz intern precum solutii hemostatice, solutii antialergice sau siropuri pentru copii cu amestec de antitusive, bronhodilatatoare, antialergice.

Medicamentele magistrale si medicamentele oficinale
 

La ce folosesc preparatele  oficinale si care sunt cele mai cerute?
Medicamentele oficinale se prepara in farmacie, dupa o formula bine stabilita, care este inscrisa in farmacopee. Se prepara in cantitati mai mari din care se pot face diviziuni si se pot elibera si fara prescriptie. Aceste preparate au o durata de pastrare mare, o larga utilizare si sunt destinate a fi utilizate pentru afectiuni dermatologice, afectiuni din sfera ORL, ginecologice. Iata cateva exemple:
Pasta cu apa – se foloseste in special la copii, pentru dermatite, urticarie, varsat de vant. Actioneaza prin calmarea pruritului si uscarea secretiilor. La copiii sub 6 luni se utilizeaza varianta fara mentol.
Glicerina boraxata cu nistatin si anestezina – se foloseste pentru gingivite, stomatite, afte bucale sau candidoze orale.
Glicerina cu anestezina 1% – se foloseste pentru calmarea durerilor gingivale provocate de eruptia dentara la bebelusi.
Colargolul – se foloseste pentru instilatii nazale in caz de congestie nazala, secretii nazale purulente la copii, in contextul unor infectii respiratorii superioare.
Ovulele cicatrizante – se prescriu pentru refacerea mucoasei cervicale dupa cervicite cauterizate.
Solutiile antiseptice – se folosesc pentru curatarea ranilor, taieturilor, zgarieturilor, cu deosebirea ca solutiile ce contin alcool (alcool iodat, tinctura de iod) nu se pun direct pe rana, ci doar pe pielea din jurul acesteia, solutiile apoase (rivanol, mercurocrom, apa oxigenata) se pot aplica direct pe rana deschisa.
Crema cu saruri – se foloseste pentru curatarea tenului de imperfectiuni, pete, are si rol de exfoliere a tesutului mort.
Crema cu vitamine – se foloseste pentru ten uscat, pentru hranire si hidratare.
Spirtul de fata – curata fata, exfoliaza stratul de celule moarte, indeparteaza impuritatile de pe ten. 

Sa ne preparam singuri samponul
 

Care sunt clientii fideli produselor preparate local?
Cei mai fideli pacienti sunt parintii, care folosesc produsele pentru copiii lor, varstnicii, care sunt fideli preparatelor cosmetice precum: spirt de fata, crema cu saruri, crema cu vitamine si cei diagnosticati cu afectiuni dermatologice cronice (gen psoriazis). 
Care sunt preturile produselor preparate local?
Preparatele realizate local au un pret de vanzare foarte accesibil si sunt mult mai ieftine decat multe produse industriale asemanatoare sau destinate acelorasi afectiuni. Un preparat magistral, in functie de compozitie si de complexitatea prepararii, poate sa aiba un pret cuprins intre 10 lei (o solutie simpla sau un unguent simplu) si 70 lei (spre exemplu o formula foarte complexa de ovule sau de preparat dermatologic).
Cat dureaza prepararea unui medicament magistral?
O reteta magistrala se poate efectua si elibera catre pacient in cateva minute de la solicitare, in cursul zilei respective sau in maximum 24 de ore.

Tratament indicat pentru herpes
 

Ce valabilitate are un medicament magistral?
La preparatele magistrale, daca nu exista alta specificatie, se considera ca valabilitatea este de aproximativ 30 de zile. În unele situatii, valabilitatea poate fi mai mare daca in compozitie intra si produse tipizate care contin conservanti. Stabilitatea preparatelor este dependenta de modul de conditionare/ambalare, modul de pastrare (la temperatura camerei sau la frigider) sau de conditiile de transport (expunerea la temperaturi mari sau la lumina puternica poate altera produsul mai repede).
Care sunt avantajele unei farmacii care beneficiaza de receptura?
Este cunoscut faptul ca activitatea de receptura s-a restrans mult in ultima vreme din cauza multitudinii de produse industriale existente pe piata, prin urmare, o farmacie care “pastreaza traditia” are un atu in plus fata de farmaciile care functioneaza fara receptura/laborator. O farmacie care este autorizata sa execute preparate magistrale si preparate in lot (oficinale si traditionale) se conformeaza unor standarde de calitate superioare, este dotata si utilata corespunzator si desigur, in cadrul ei activeaza farmacisti care stapanesc “arta prepararii medicamentului”. Acest lucru creste increderea medicilor prescriptori si a pacientilor care devin fideli pe termen lung. (sursa: doctorulzilei.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`