Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Bolile care pot apărea prin abținerea de la strănut
Bolile care pot apărea prin abținerea de la strănut

Bolile care pot apărea prin abținerea de la strănut

18 sept. 2020, 06:58,
în Sanatate

V-ati intrebat vreodata de ce nu ar trebui să vă abțineți de la strănut? Abținerea de la strănut, acest reflex banal nu ar fi însă fără consecințe și ar putea avea un impact asupra urechilor, plămânilor sau creierului, generand o serie de boli grave.

Polenii, praful, expunerea la lumina soarelui. Toate acestea sunt elemente care pot provoca strănut. Acest reflex binecunoscut are un singur scop: a expulza orice ar fi putut intra în nas, indiferent dacă a fost un corp străin sau un simplu iritant.

Deși acesta este un mecanism de apărare foarte natural, mulți oameni se abțin de la strănut, mai ales in aceasta perioada a epidemiei de Covid-19. Mai multe motive pot explica acest fenomen. Deoarece virusul se răspândește prin picături de salivă, unii oameni se tem să-l răspândească prin strănut. Între timp, alții se întreabă dacă pot strănuta în timp ce poartă o mască de protecție.

„Puteți strănuta în mască, majoritatea picăturilor sunt blocate”, explică Pierre-Yves Donnio, șeful unității de igienă a Spitalului Universitar Rennes din Ouest Franța, potrivit femmeactuelle.fr. Soluția ideală pentru a limita riscul transmiterii virusului? Păstrați masca la gura si strănutati în cot, deoarece acest reflex limitează și mai mult difuzia particulelor.

Bolile care pot apărea prin abținerea de la strănut: urechi, plămâni, creier

Un lucru este sigur: nu trebuie să ne abținem de la strănut! Și există mai multe motive întemeiate pentru acest lucru. A reține un strănut este ca si cum a-i reține un flux de aer expulzat cu 50 km/h. „Când faci asta, crești presiunea în nas, în gât, în urechi, dar și în creier”, explică dr. Jimmy Mohamed la Europa 1. Un fenomen care poate provoca deteriorarea organelor. Iata bolile care pot apărea prin abținerea de la strănut!

Această hipertensiune arterială care ajunge în cavitatea nazală poate fi astfel transmisă în urechi prin trompa eustachiană și poate fi cauza unei rupturi a timpanului. Presiunea aerului poate afecta, de asemenea, plămânii, provocând pneumotorax sau ruperea căilor respiratorii.

Presiunea ridicată prin reținerea de la strănut poate deteriora, de asemenea, unele vase de sânge. Când acestea se rup, pot provoca sângerări mici în creier și pot duce la pierderea neuronilor. În cele din urmă, acest fenomen ar putea promova astfel apariția bolii Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`