Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Vitamina D: 4 boli pe care le poate preveni
Vitamina D: 4 boli pe care le poate preveni

Vitamina D: 4 boli pe care le poate preveni

13 nov. 2020, 11:38,
în Sanatate

Ne gandim deseori la vitamina D ca la o vitamina care contribuie la prevenirea osteoporozei. Dar uităm că o deficiență poate avea multe alte consecințe asupra sănătății femeilor. Iata 4 boli pe care le poate preveni vitamina D!

Vitamina D previne bolile cardiovasculare

Vitamina D este implicată la mai multe niveluri în prevenirea bolilor cardiovasculare: menține vasele flexibile, întărește arterele și ajută la prevenirea depunerilor de calciu pe pereții lor. Pe scurt, vitamina D se opune celor mai temute două evoluții în ateroscleroză (o formă de degenerare a vaselor): inflamația și calcificarea. Vitamina D joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale și multe femei suferă probabil de hipertensiune arterială în urma unui deficit de vitamina D.

Vitamina D previne scleroza multiplă

Studiile au arătat că scleroza multiplă (o boală inflamatorie a sistemului nervos central) a fost mai frecventă în grupurile de populație cu cea mai mică expunere la razele ultraviolete și cu cea mai mică concentrație de vitamina D. Aceste studii falsifică ipoteza că producția de vitamina D în piele ar regla selectiv sistemul imunitar prin inhibarea acestei boli autoimune.

Un alt studiu publicat în revista Neurology arată că un nivel ridicat de vitamina D la femeile însărcinate ar preveni, de asemenea, riscul de scleroză multiplă la viitoarea mamă și la copilul nenăscut.

Vitamina D previne cancerul de san

Potrivit unui studiu realizat de Inserm Franta, riscul de cancer mamar este redus cu 25% la femeile cu un nivel ridicat de concentrație serică de vitamina D. Potrivit cercetătorilor asociați Institutului Gustave Roussy, femeile cu cele mai ridicate niveluri de vitamina D (și anume mai mult de 27 µg/l) ar avea un risc de cancer de sân împărțit la patru, comparativ cu femeile cu niveluri mici de vitamina D (mai puțin de 20 µg/l).

O descoperire care a fost confirmată de alte studii științifice americane care au evidențiat faptul că creșterea numărului de cancere de sân începând cu anii 1990 ar fi rezultatul campaniilor de prevenire care încurajează femeile să utilizeze protecția solară cu un indice de protectie ridicat. Cercetătorii Inserm subliniază, de asemenea: foarte puține femei au un nivel normal de vitamina D în sânge.

Vitamina D previne fibromul uterin

Un studiu al Departamentului de Sănătate al SUA publicat în revista americană Epidemiology, arată că, la femeile cu vârsta peste 35 de ani, o deficiență prea mare de vitamina D poate crește riscul apariției fibromului uterin: tumori benigne care se dezvoltă pe mucoasa uterului și care pot provoca dureri și sângerări. Conform acestui studiu, femeile cu niveluri suficiente de vitamina D prezintă un risc redus cu 32% de a dezvolta fibroame uterine, comparativ cu cele cu deficiențe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`