Tomatele sunt plante anuale erbacee din familia Solanaceae, renumite pentru fructele lor comestibile. Acestea pot avea o gamă variată de caracteristici, de la tulpini scurte și erecte până la tulpini lungi și răspândite, cu frunze dispuse în mod spiralat și flori galbene, ce se pot dezvolta într-un vârf de 3-12 fructe rotunde. Înălțimea tomatei poate atinge între 0,7 și 2 metri, iar recoltarea se efectuează anual, după un singur sezon de creștere. Există diverse boli la roșii, după cum se poate vedea în imagini.
Boli la roșii – Imagini în galeria foto
Cultivarea de tomate nu este lipsită de provocări, iar diverse boli pot afecta sănătatea plantelor și producția acestor fructe. Mai jos puteți regăsi principalele boli care afectează aceste plante.
Putregaiul rădăcinilor și fructelor de tomate (Colletotrichum coccodes) este o boala care afectează în principal suprafața fructelor, tulpinile, frunzele și radăcinile putând fi, de asemenea, infectate. Factorii favorizanți includ temperaturile ridicate, iar apariția bolii este mai frecventă la începutul primăverii. Ca și măsuri preventive se recomandă evitarea irigării prin stropire în timpul coacerii fructelor, rotația culturilor cu plante non-solanacee și utilizarea unui fungicid pentru a combate infecțiile.
În cazul alternariozei (Alternaria solani) simptomele încep cu leziuni ovale și clorotice pe frunze, cu leziuni concentrice pe frunzele infectate. Infecțiile severe duc la căderea completă a frunzelor. Măsurile preventive includ aplicarea fungicidului la primele semne de boală, rotirea culturilor pentru a preveni răspândirea bolii și utilizarea unui fungicid pentru combaterea infecțiilor.
Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) este o boală fungică care afectează în mod obișnuit tomatele din sere și solarii, producând pagube semnificative recoltei. Pentru a o preveni este recomandată utilizarea unui fungicid pentru controlul putregaiului cenușiu.
Pătarea albă a frunzelor de tomate (Septoria lycopersici) este răspândită în țările cu climat temperat. Această boală atacă, de asemenea, plantele din familia Solanaceae. Este recomandată utilizarea unui fungicide specific.
Ce alte boli necesită măsuri speciale
Ofilirea bacteriană a tomatelor (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis) poate afecta plantele de tomate de orice vârstă, iar simptomele includ ofilirea unilaterală a plantelor și formarea de dungi pe frunze, pețiol și tulpină. Măsurile preventive presupun plantarea numai a semințelor și transplanturilor certificate, tratarea semințelor cu apă caldă înainte de plantare și rotirea culturilor cu plante non-gazdă.
Pătarea bacteriană punctiformă (Pseudomonas syringae pv. tomato) este caracterizată prin pete întunecate pe frunze. Această boală apare mai frecvent în condiții reci și umede. Este importantă evitarea plantării în aceeași zonă în ani succesivi, utilizarea semințelor și transplanturilor de înaltă calitate și respectarea perioadelor de aplicare a tratamentelor fungice.
Pătarea bacteriană a tomatelor (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) poate fi recunoscuta după leziuni de dimensiuni mici care se extind și formează zone necrotice pe frunze, ducând la aspectul deteriorat al plantei. Pentru a o preveni, este recomandată folosirea semințelor și transplanturilor certificate, eliminarea resturilor de cultură din zona de plantare, evitarea irigării prin aspersie și aplicarea apei de la baza plantei și rotirea culturilor pentru a preveni recurența bolii.
„Fermoarul tomatelor” (Zippering) poate fi identificată după cicatrici subțiri și maro care se extind de la pețiol la vârful florii fructului, având aspectul unui fermoar. Pentru a preveni această boală se recomandă cultivarea soiurilor tolerate la acest fenomen și menținerea temperaturilor corespunzătoare în sere pentru a evita apariția fermoarului.
Acestea sunt doar câteva dintre bolile la roșii, cu imagini în galeria foto. Există metode specifice de prevenire și tratament pentru fiecare. Implementarea unui program de îngrijire și monitorizare atentă a culturii poate contribui la menținerea sănătății plantelor și la obținerea unei recolte de calitate.