Termografia este o metoda neiradianta care poate ajuta la depistarea unor boli ca urmare a modificarilor de temperatura. Orice boala produce modificari de temperatura la nivelul organului sau tesutului afectat. Mai precis, creste sau scade temperatura din zona respectiva. Astfel, in cazul unei tumori, vascularizatia este mai mare, ceea ce duce la cresterea temperaturii.
Termografia este indicata tuturor persoanelor, indiferent de varsta sau de starea de sanatate, fiind recomandata inclusiv nou-nascutilor si gravidelor. Desi nu pune un diagnostic final, termografia poate fi facuta de rutina, pentru a evalua starea generala de sanatate, sau pentru a urmari eficienta unor tratamente. Analiza dureaza aproximativ 15 minute si costa in jur de 100 de lei.
Ce presupune termografia
In cadrul termografiei, se face o scanare de la distanta a organismului cu ajutorul unei camere speciale. Mai precis, este captata caldura emisa de corp cu un sistem de scanare cu infrarosu.
Razele infrarosii sunt transformate in semnale electrice care vor fi transmise unui calculator, realizandu-se o harta termica in culori, pe care medicul o va analiza si va pune pe loc un diagnostic prezumtiv.
Pe baza acestuia, doctorul te poate indruma sa faci sau nu analize suplimentare. Daca este vorba despre o problema care poate fi tratata si acasa, medicul iti va recomanda ce terapie sa urmezi.
Boli care poti fi depistate prin termografie
Termografia poate fi facuta doar pentru un singur organ sau pentru intregul corp. Poate fi efectuata cu succes pentru depistarea afectiunilor benigne sau maligne ale sanului. In acest caz, este indicata la 10 zile dupa ciclul menstrual. La nivelul sanului, evidentiaza tumori benigne, precum fibroame, chisturi si noduli, dar poate depista si cancerul in stare incipienta.
Scanarea termografica poate detecta afectiunile digestive (dischinezia biliara), ORL (sinuzita, otita, rinita), endocrine (adenom hipofizar), reumatologice (artrita), ginecologice (anexita, ovar polichistic) si urologice (litiaza renala, infectii urinare).
Se mai pot depista afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, ale pancreasului, stomacului si colonului, afectiuni ale aparatului genital (cistite, anexite, fibrom sau cancer uterin, adenom de prostata), afectiuni pulmonare (astm bronsic, bronsite, pneumonii), precum si afectiuni ale coloanei vertebrale (spondiloze, discopatii, hernia de disc). Se pot vizualiza si probleme ale venelor (varice) sau ale arterelor (arteriopatia obliteranta).
De asemenea, prin termografie se poate evalua starea imunitatii si se semnaleaza urgentele medicale precum apendicita sau pancreatita acuta.
Interpretarea culorilor
Medicul pune diagnosticul in functie de intensitatea si de variatia culorilor zonei explorate termografic. „Culoarea verde corespunde unui tesut sanatos, normal, culoarea galbena (hipertermie) cu intensitati diferite (de la galben pana la rosu) corespunde zonelor cu probleme, iar culoarea albastra (hipotermie) este asociata zonelor slab vascularizate sau lipsite de vascularizatie, care orienteaza catre un alt diagnostic”, spune medicul Adrian Hrihor, cu competenta in termografie.
Pregatirea pacientului
Inaintea efectuarii unei termografii, este nevoie de pregatire, deoarece unii factori pot modifica temperatura corpului, implicit rezultatul.
Inainte de examinare, nu se folosesc creme, antiperspirante, nu se face dus si nici efort fizic intens sau masaj. Nu te epila in ziua respectiva, iar cu sase ore inainte nu manca.
Imediat ce ajungi in clinica, vei astepta o jumatate de ora, pentru ca organismul sa se acomodeze cu temperatura din interior. In timpul scanarii nu purta bijuterii.
Sursa: Click.sanatate