Prima pagină » Sanatate » Boli cu transpirație excesivă: Ce afecțiuni ascunde hiperhidroza

Boli cu transpirație excesivă: Ce afecțiuni ascunde hiperhidroza

24 nov. 2021, 15:50,
în Sanatate

Transpirația este normală în sezonul cald, atunci când temperatura ambientală este ridicată sau dacă facem sport ori activități casnice. Însă, dacă apare în condiții de temperatură normală, ar trebui să mergem la un consult medical. Sunt numeroase boli cu transpirație excesivă, iar despre unele dintre ele vă vom vorbi în acest articol.

Hiperhidorza sau transpirația excesivă poate fi primară (idiopatică) sau secundară altor afecţiuni. Cea primară este întâlnită la 1-3% din populație și se clasifică, în funcție de localizare, în: hiperhidroză cranio-facială, axilară, palmo-plantară sau mixtă. Aceste tipuri de hiperhidroză afectează viața pacientului și pot fi resimțite ca fiind momente extrem de jenante atât pentru el, cât și pentru cei care îl înconjoară pe cel afectat. În schimb, hiperhidroza secundară poate indica o problemă de sănătate gravă, potrivit csid.ro.

Transpirația excesivă poate fi și efectul secundar al unui medicament, dar acest lucru poate fi stabilit doar de către un medic despecialitate.

femeie care a transpirat

Hiperhidorza sau transpirația excesivă poate fi primară (idiopatică) sau secundară altor afecţiuni.

Boli cu transpirație excesivă

Afecțiunile care au ca simptom transpirația excesivă pot fi: hipertiroidismul, depresia sau diabetul. În plus, hiperhidroza poate să apară și în cazul unui infarct miocardic sau a creșterilor alarmante ale tensiunii arteriale.

Transpirația excesivă a palmelor este produsă și de anumite probleme ale sistemului nervos: stres, emoții sau teamă. Dar, dacă apare atât pe palme, cât și pe față, poate fi vorba despre hipertiroidie.

Depresia este boala care se manifestă și prin transpirații abundente. Chiar și anumite stări de anxietate sau atacurile de panică pot provoca hiperhidroza.

O cauză des întâlnită a transpirației în exces o constituie și diabetul sau chiar artrita reumatoidă.

Important de avut în vedere sunt transpirațiile reci. Acestea pot fi semnalul unei angine pectorale, dar apar și atunci când pacientul se confruntă cu colici renale sau biliare.

Dacă apar noaptea, transpirațiile pot fi cauzate de bronșite, TBC pulmonar sau reumatism.

Această condiție mai poate apărea secundar și în cazul următoarelor: cancer (din cauza proceselor metabolice intensificate), medicatie antalgică (tratamente pentru durere ), medicaţie antidepresivă, afecţiuni cardiace, hiperglicemie, afecţiuni pulmonare (emfizem pulmonar), menopauză (fluctuaţii hormonale), boala Parkinson, feocromocitom (tumoră a glandei suprarenale), acromegalie (afecţiune gravă care apare atunci cand corpul produce prea mulţi hormoni care controleaza creşterea), accident vascular cerebral ( în special cele care afectează hipotalamusul ), injurii ale măduvei spinarii, endocardită, intoxicaţie cu mercur, gută, administrarea unor medicamente precum fizostigmina, pilocarpina, antidepresive triciclice, venlafaxina.

Se pare că majoritatea pacienților, care se confruntă cu transpirație excesivă, prezintă antecedente în familie (cel puţin un membru al familiei suferă de hiperhidroză). Acest fapt sugerează implicarea unui factor genetic în etiologia acestei afecţiuni.

palme transpirate

O cauză des întâlnită a transpirației în exces o constituie diabetul

Tratament pentru hiperhidroză

În primă fază, medicii recomandă un tratament topic, aplicat pe piele în zona transpirației. Acesta poate fi un antiperspirant comun, care conține clorură de aluminiu. În cazul în care acest tratament nu funcționează sau nu este tolerat, se recomandă injecţiile cu toxină botulinică (Botox). Dezavantajul acestui tratament este că poate duce la o asimetrie, în special a frunții sau poate da migrene.

De asemenea, mai sunt prescrise medicamente sistemice, dar care nu pot fi administrate pe termen lung, din cauza reacțiilor adverse.

O soluţie pe termen lung poate fi simpatectomia toracică endoscopică, prin care se ard, se taie sau se clampează nervii responsabili de apariţia hiperhidrozei.

Țineți cont, însă, că transpirația excesivă este întreținută și de stres, stări anxioase, consumul de alimente picante, nicotină sau cafea.

femeie cu transpirație pe frunte

Medicii recomandă folosirea antiperspirantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *