Prima pagină » Sanatate » Boli cu transpirație excesivă: Ce afecțiuni ascunde hiperhidroza

Boli cu transpirație excesivă: Ce afecțiuni ascunde hiperhidroza

24 nov. 2021, 15:50,
în Sanatate

Transpirația este normală în sezonul cald, atunci când temperatura ambientală este ridicată sau dacă facem sport ori activități casnice. Însă, dacă apare în condiții de temperatură normală, ar trebui să mergem la un consult medical. Sunt numeroase boli cu transpirație excesivă, iar despre unele dintre ele vă vom vorbi în acest articol.

Hiperhidorza sau transpirația excesivă poate fi primară (idiopatică) sau secundară altor afecţiuni. Cea primară este întâlnită la 1-3% din populație și se clasifică, în funcție de localizare, în: hiperhidroză cranio-facială, axilară, palmo-plantară sau mixtă. Aceste tipuri de hiperhidroză afectează viața pacientului și pot fi resimțite ca fiind momente extrem de jenante atât pentru el, cât și pentru cei care îl înconjoară pe cel afectat. În schimb, hiperhidroza secundară poate indica o problemă de sănătate gravă, potrivit csid.ro.

Transpirația excesivă poate fi și efectul secundar al unui medicament, dar acest lucru poate fi stabilit doar de către un medic despecialitate.

femeie care a transpirat

Hiperhidorza sau transpirația excesivă poate fi primară (idiopatică) sau secundară altor afecţiuni.

Boli cu transpirație excesivă

Afecțiunile care au ca simptom transpirația excesivă pot fi: hipertiroidismul, depresia sau diabetul. În plus, hiperhidroza poate să apară și în cazul unui infarct miocardic sau a creșterilor alarmante ale tensiunii arteriale.

Transpirația excesivă a palmelor este produsă și de anumite probleme ale sistemului nervos: stres, emoții sau teamă. Dar, dacă apare atât pe palme, cât și pe față, poate fi vorba despre hipertiroidie.

Depresia este boala care se manifestă și prin transpirații abundente. Chiar și anumite stări de anxietate sau atacurile de panică pot provoca hiperhidroza.

O cauză des întâlnită a transpirației în exces o constituie și diabetul sau chiar artrita reumatoidă.

Important de avut în vedere sunt transpirațiile reci. Acestea pot fi semnalul unei angine pectorale, dar apar și atunci când pacientul se confruntă cu colici renale sau biliare.

Dacă apar noaptea, transpirațiile pot fi cauzate de bronșite, TBC pulmonar sau reumatism.

Această condiție mai poate apărea secundar și în cazul următoarelor: cancer (din cauza proceselor metabolice intensificate), medicatie antalgică (tratamente pentru durere ), medicaţie antidepresivă, afecţiuni cardiace, hiperglicemie, afecţiuni pulmonare (emfizem pulmonar), menopauză (fluctuaţii hormonale), boala Parkinson, feocromocitom (tumoră a glandei suprarenale), acromegalie (afecţiune gravă care apare atunci cand corpul produce prea mulţi hormoni care controleaza creşterea), accident vascular cerebral ( în special cele care afectează hipotalamusul ), injurii ale măduvei spinarii, endocardită, intoxicaţie cu mercur, gută, administrarea unor medicamente precum fizostigmina, pilocarpina, antidepresive triciclice, venlafaxina.

Se pare că majoritatea pacienților, care se confruntă cu transpirație excesivă, prezintă antecedente în familie (cel puţin un membru al familiei suferă de hiperhidroză). Acest fapt sugerează implicarea unui factor genetic în etiologia acestei afecţiuni.

palme transpirate

O cauză des întâlnită a transpirației în exces o constituie diabetul

Tratament pentru hiperhidroză

În primă fază, medicii recomandă un tratament topic, aplicat pe piele în zona transpirației. Acesta poate fi un antiperspirant comun, care conține clorură de aluminiu. În cazul în care acest tratament nu funcționează sau nu este tolerat, se recomandă injecţiile cu toxină botulinică (Botox). Dezavantajul acestui tratament este că poate duce la o asimetrie, în special a frunții sau poate da migrene.

De asemenea, mai sunt prescrise medicamente sistemice, dar care nu pot fi administrate pe termen lung, din cauza reacțiilor adverse.

O soluţie pe termen lung poate fi simpatectomia toracică endoscopică, prin care se ard, se taie sau se clampează nervii responsabili de apariţia hiperhidrozei.

Țineți cont, însă, că transpirația excesivă este întreținută și de stres, stări anxioase, consumul de alimente picante, nicotină sau cafea.

femeie cu transpirație pe frunte

Medicii recomandă folosirea antiperspirantelor.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`