Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Boli care se pot ascunde în nisip
Boli care se pot ascunde în nisip

Boli care se pot ascunde în nisip

12 aug. 2020, 15:42,
în Sanatate

Boli care se pot ascunde în nisip. Plaja este plină de beneficii pentru sănătate, atât fizice, cât și psihologice. Dacă plajele cu nisip fin te fac să visezi, ele ascund și niște paraziți microscopic. Bacterii, virusuri, ciuperci.

Microorganisme de plajă

Microorganismele sunt o parte importantă a compoziției nisipului de plajă, notează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Nu te panica însă! Marea majoritate sunt non-patogene, adică nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. O mică parte din aceste microorganisme poate provoca inconveniente.

Boli care se pot ascunde în nisip. Bacterii in nisip

Bacteriile patogene pe care le puteți întâlni în timp ce mergeți pe plajă provin cel mai adesea din contaminarea directă de la o altă persoană sau prin excremente (cel mai adesea umane, canine sau aviare). Fecalele pot contamina nisipul cu diferite tipuri de bacterii, inclusiv faimoasa Escherichia coli, care cauzează tulburări gastrointestinale potențial grave. Bacteriile enterice, cum ar fi enterococii, pot fi de asemenea prezente în nisip și pot provoca, de asemenea, gastroenterită.

Evident, contaminarea cu aceste bacterii este posibilă numai prin tractul digestiv. Copiii mici care mănâncă nisip sau își pun degetele în gură după ce își construiesc castelul cu nisip sunt, prin urmare, cei mai expuși.

Staphylococcus aureus

Foarte rar, dar pe nisip se poate observa și contaminarea cu Staphylococcus aureus. Originea este din nou atribuită activității umane, după cum subliniază OMS. În mod logic, prezența lor crește proporțional cu numărul de persoane de pe plajă. Găsită în mod natural pe suprafața pielii noastre, această bacterie poate deveni patogenă dacă traversează bariera pielii din cauza unei răni sau alterarea membranelor mucoase. Infecțiile cauzate (piele, digestiv, sânge etc.) pot fi apoi foarte periculoase. Toate aceste bacterii pot fi, de asemenea, prezente în apa, dar în cantități mai mici decât în ​​nisip.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024