Prima pagină » Sanatate » Boli care provoacă somnolență: Iată de ce îți este somn mereu

Boli care provoacă somnolență: Iată de ce îți este somn mereu

26 oct. 2021, 14:03,
în Sanatate

Vă simțiți lipsit de energie și parcă ați vrea să dormiți tot timpul? Ei bine, trebuie să știți că sunt multe boli care provoacă somnolență și care v-ar putea pune viața în pericol.

Atunci când organismul se luptă cu o boală, el are nevoie de multă energie pentru a învinge. De aceea, majoritatea afecțiunilor prezintă oboseala ca prim simptom. Însă, atunci când simptomul dominant este somnolența excesivă, lucrurile se complică. Sistemul imunitar duce o luptă cu un inamic mai puternic decât el, fapt ce îl face să cedeze.

Multe boli duc la acest rezultat, ceea ce înseamnă că ar trebui să vă îngrijorați și să acordați o mai mare atenție sănătății dumneavoastră.

Boli care provoacă somnolență: De ce să luați măsuri

Printre cele mai grave boli, care provoacă somnolența se regăsesc: depresia, anemia, diabetul, apneea în somn și sindromul oboselii cronice.

Depresia

Depresia este o tulburare neurologică, dificil de controlat. Aceasta poate duce la o stare de oboseală excesivă și la un tonus scăzut. Medicii spun că depresia, împreună cu oboseala cronică, pot determina persoanele afectate să nu mai iasă din casă. Astfel, ele se adâncesc în tristețe, își pierd pofta de mâncare și au probleme de concentrare.

Anemia

Anemia reprezintă o afecțiune sanguină, caracterizată de insuficiența celulelor roșii sănătoase, menite să transporte oxigen. Deși există mai multe tipuri de anemie, majoritatea au ca simptom predominant oboseala. Alte simptome care ar trebui să vă ducă cu gândul la această afecțiune sunt: tenul palid, unghiile care se rup ușor, palpitațiile, durerile de cap și amețeala.

Diabetul

Printre simptomele care trădează diabetul se numără: sete excesivă, urinare frecventă, dar și oboseală. Acest simptom apare din cauza faptului că organismul se luptă să gestioneze cantitatea de gluguză din sânge, ceea ce duce la epuizare severă.

Apneea în somn

Această afecțiune este provocată de căile respiratorii îngustate sau blocate. În acest fel, respirația este îngreunată și se manifestă superficial. Totodată, în timpul somnului, pot exista pauze de respirație chiar și de un minut.

Sindromul oboselii cronice

Acest sindrom este marcat de oboseală paralizantă, care determină imposibilitatea oricărei sarcini zilnice.

Sfaturi care te vor scăpa de somnolență

În cazul în care nu suferi de una dintre bolile menționate mai sus, s-ar putea să te simți obosit și din cauza faptului că nu ai dormit suficient.

Astfel, ceea ce te-ar putea ajuta, ar fi să bei suficientă apă, pentru a te hidarata corespunzător. De asemenea, acordă o atenție deosebită alimentației și fă cât mai multă mișcare. Datorită sportului, vei antrena sistemul circulator și vei scăpa de oboseală.

Dacă aceste sfaturi nu te ajută, bea o cafea sau un ceai revigorant. În plus, poți opta pentru un somn scurt, de 20-30 de minute, fapt ce te va umple de energie.

Nu uita să consumi multe fructe și legume și să eviți consumul de alimente de tip fast-food. Acestea din urmă nu te ajută cu nimic, ba chiar îți pot înrăutăți starea de oboseală.

Așadar, somnolența excesivă poate fi un simptom al mai multor boli. De aceea, ar trebui să consulți un medic, pentru a primi un tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`