Prima pagină » Informații utile » Boli care pot fi transmise de la pisici la oameni! Exemple și metode de prevenție

Boli care pot fi transmise de la pisici la oameni! Exemple și metode de prevenție

17 iul. 2024, 13:40,
în Informații utile

Deși pisicile ne oferă un confort psihologic unic, acestea ne pot expune și la multe riscuri pentru că sunt foarte multe boli care se transmit de la pisici la oameni și care se numesc zoonoze.

Suntem specii diferite, dar există o multitudine de germeni, respectiv boli care se pot transmite de la pisici la oameni și pot provoca probleme serioase de sănătate, în special în cazul în care istoricul medical al pisici nu este deplin cunoscut sau investigat de către stăpân.

Principalele boli transmise de la pisici la oameni

Pisicile sunt renumite pentru igiena lor, dar pot exista unele boli și paraziți care în anumite condiții pot infecta și oamenii. De exemplu, toxoplasmoza sau alergiile specifice nu sunt foarte frecvente dar este bine să știi cum să le eviți și cum să le tratezi.

Toxoplasma este o boală infecto-contagioasă cauzată de un parazit și este una dintre cele mai frecvente infecți parazitare, afectând o mare parte a populației globale. Pisicile sunt gazde principale pentru acest parazit și pot transmite boala oamenilor prin intermediul fecalelor.
Deși majoritatea persoanelor infectate cu toxoplasma nu prezintă simptome, unele pot prezenta semne similare cu gripa, cum ar fi febra, oboseala, durerile musculare și inflamarea ganglionilor limfatici.
În cazurile severe, toxoplasmoza poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi leziuni cerebrale, orbire sau naștere prematură în cazul femeilor însărcinate.

Râia sarcoptică este o boală de piele contagioasă cauzată de niște acarieni. Acești paraziți microscopici sapă galerii sub piele și depun ouă, provocând mâncărime intentă și erupții cutanate. Râia poate afecta oamenii, dar și animalele, inclusiv pisicile.

Modul de transmitere al râiei este prin contactul direct cu un animal infectat sau cu obiecte contaminate, cum ar fi hainele, lenjeria de pat sau mobilierul.  La pisică, râia se manifestă sub forma unei dermatite pruriginoase, care poate duce la alopecie și leziuni de grataj.
Simptomele râiei la oameni includ mâncărime intensă, în special noaptea, precum și erupții cutanate, vezicule sau umflături de piele.

Măsuri de prevenție

În cazul în care ați fost zgâriat sau mușcat de o pisică, spălați bine locul cu apă și săpun și folosiți un antiseptic.
Când adoptați sau cumpărați o pisică mergeți cu ea la veterinar pentru a vă asigura că are deparăzitările și vaccinările la zi și nu prezintă semne de boli, apoi asigurați-i deparazitările și vaccinările periodice conform recomandărilor.

Este foarte important să vă spălați foarte bine pe mâini după interacțiunile cu pisica și de fiecare dată înainte de a mânca sau de a duce mâna la gură pentru a preveni infecțiile. De asemenea, curățați zilnic litiera și spălați-vă mereu pe mâini după ce o manevrați. Este indicat să folosiți mănuși de unică folosință atunci când curățați litiera, pentru a nu avea contact direct cu aceasta.
Aceste obiceiuri previn și infectarea cu toxoplasmoză la care mai este de adăugat faptul că nu este recomandat să dați carne crudă sau insuficient gătită pisicii.

În ceea ce privește râia, metoda de prevenire este evitarea contactului cu animalele infestate și cu obiectele contaminate. De asemenea, este recomandat să se efectueze spălarea regulată a lenjeriei de pat și hainelor la temperaturi ridicate, pentru a distruge acarienii și ouăle lor.
Bolile transmise de la pisici la oameni pot fi evitate cu ușurință dacă sunt făcute toate vaccinările și deparazitările din schema pisicilor, de asemenea, igiena mâinilor și a obiectelor din casă este esențială pentru a-ți proteja sănătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *