Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce boli pot creste tensiunea arterială?
Ce boli pot creste tensiunea arterială?

Ce boli pot creste tensiunea arterială?

24 aug. 2020, 09:30,
BZI.ro, în Sanatate

Boli care cresc tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială este o creștere a tensiunii arteriale. Această creștere este definită de: o cifră de tensiune arterială sistolică (inima se contractă și împinge sângele prin artere) mai mare sau egală cu 14 (adică 140 mm de mercur (simbol Hg)); și o cifră diastolică a tensiunii arteriale (inima se relaxează), mai mare sau egală cu 9 (sau 90 mm de mercur (Hg)).

Boli care cresc tensiunea arterială

Diabetul si insuficiența renală sunt cauzate și de hipertensiunea arterială, dar este un ciclu vicios: acestea cresc riscul de a avea hipertensiune arterială.

Alte condiții mult mai rare pot ridica tensiunea arterială. Acesta este în special hipertiroidismului, dar și, de exemplu, adenomul lui Conn, sindromul Cushing, feocromocitomul.

Si anumite medicamente pot crește și tensiunea arterială.

Insomnia afectează tensiunea arterială?

Problemele de somn promovează debutul hipertensiunii arteriale. Persoanele care dorm mai puțin de 7 ore, au treziri frecvente sau au dificultăți în adormire au o incidență crescută a tensiunii arteriale ridicate.

Apneea de somn trebuie luată în considerare in mod special. În timpul fiecărei pauze în respirație, concentrația de oxigen din sânge scade și creierul răspunde crescând tensiunea arterială. Screening-ul acesteia este recomandat atunci când cifrele tensiunii arteriale nu sunt normalizate sub tratament; această boală poate face ca medicamentele antihipertensive să fie parțial ineficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *