Boli ale ochiului. Cele mai frecvente afecțiuni oculare

14 nov. 2022, 11:53
BZI.ro, în Sanatate

Există multe boli ale ochiului care deranjează din ce în ce mai multe persoane. Tinerii merg cel mai adesea la medic cu plângeri legate de sindromul de ochi uscat, inflamație și tulburări de vedere. La vârste mai înaintate, pacienții se plâng adesea de cataracta, glaucomul și degenerarea maculară.

Pentru a crește gradul de conștientizare, este important să cunoașteți mai multe informații despre cele mai frecvente boli oculare. De asemenea, în prezent, se diagnostichează un număr foarte mare de boli oculare. Ele diferă nu numai prin simptome, ci și prin cauze, evoluție, posibile complicații și alte semne. Cu toate acestea, bolile oculare sunt grupate de specialiști în mai multe grupe, în funcție de țesuturile care sunt afectate.

ochiul afectat de o boala a unei persoane

Dimensiunea și conținutul de apă al cristalinului se pot modifica

Boli ale ochiului. Inflamația membranei mucoase a ochiului

O problemă foarte frecventă este inflamația mucoaselor. În acest caz, pacienții se plâng de o senzație de furnicături la nivelul ochiului, roșeață, lăcrimare și supurație. Inflamația apare brusc și face dificilă ducerea unei vieți normale.

La adulți, 70% din cazurile de inflamație sunt cauzate de viruși. Nu există un tratament adecvat pentru o astfel de inflamație, dar compresele reci pe pleoape și picăturile hidratante pot ajuta. Inflamația bacteriană a membranei mucoase apare în aproximativ 30% din cazuri și trebuie tratată cu picături oculare. La copii, inflamația mucoaselor este în principal de natură bacteriană, iar ochii devin excesiv de roșii și purulenți. În acest caz, picăturile de antibiotice pot fi de ajutor.

ochiul afectat de o boala a unei persoane

La adulți, 70% din cazurile de inflamație sunt cauzate de viruși

Dacă vă plângeți de inflamație, ar trebui să vă adresați mai întâi medicului de familie, care vă va prescrie picături antiinflamatorii, dacă este necesar. În cazul unor probleme repetate, este indicat să vă adresați medicului oftalmolog.

De asemenea, medicul oftalmolog este adesea abordat cu plângeri de pleoape roșii, senzație de furnicături și mâncărimi. Aceste simptome pot indica o inflamație a marginii pleoapei, adică blefarită. De obicei, această inflamație se datorează unei disfuncții a glandelor meibomiene. O inflamație a pleoapelor poate fi ameliorată prin masaj, care activează pleoapele. Reacția inflamatorie este calmată și de unguentele antibiotice și de consumul de acizi grași omega-3, care au efecte benefice asupra glandelor meibomiene.

Cataracta și glaucomul. Boli oculare cronice

Cataracta este una dintre cele mai frecvente boli oculare din zilele noastre. Este o tulburare a cristalinului, care provoacă vedere încețoșată, vedere neclară și vedere dublă. Există diferite tipuri de cataractă și, prin urmare, plângerile pot fi diferite. Cataracta apare mai ales la bătrânețe, pe măsură ce apar modificări metabolice la nivelul cristalinului ochiului.

Dimensiunea și conținutul de apă al cristalinului se pot modifica. În general, acestea sunt modificări ireversibile ale anatomiei ochiului. Acest lucru înseamnă că cataracta nu poate fi prevenită.

ochiul afectat de o boala a unei persoane

O problemă foarte frecventă este inflamația mucoaselor

Glaucomul este o boală oculară cronică și foarte frecventă. Este o boală care se dezvoltă sub influența mai multor factori. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie prezente mai multe anomalii dureroase diferite pentru a fi diagnosticate. Glaucomul provoacă o creștere a presiunii intraoculare. În unele forme ale bolii, presiunea rămâne normală sau chiar scade. Presiunea oculară normală este de 10-21 mmHg.

În cazul în care această cifră crește, cu siguranță suferi de boli ale ochiului. În cea mai mare parte, problema este legată de canalele de ieșire a lichidului intraocular, care, dintr-un anumit motiv, sunt blocate și provoacă o creștere a presiunii.

ochiul afectat de o boala a unei persoane

Dacă vă plângeți de inflamație, ar trebui să vă adresați mai întâi medicului de familie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *