Prima pagină » Sanatate » Boli ale coloanei vertebrale – simptome. De ce durerile de spate nu trebuie neglijate?

Boli ale coloanei vertebrale – simptome. De ce durerile de spate nu trebuie neglijate?

13 dec. 2022, 10:00,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai multe persoane suferă de boli ale coloanei vertebrale prezentând diverse simptome. Fiecare segment al acestui organ este important pentru buna funcționare a întregii coloane vertebrale și a măduvei spinării. Stabilitatea fiecărui segment depinde de celelalte vertebre și discuri și, numai astfel, coloana vertebrală poate funcționa pe deplin.

De-a lungul timpului, coloana vertebrală este supusă la un stres constant, la leziuni sau la alte influențe și este supusă la diverse boli, cum ar fi degenerarea discurilor, degenerarea vertebrală sau artrita. Aceste afecțiuni pot provoca manifestări dureroase și afectarea funcțiilor. Există multe boli ale coloanei vertebrale, dar cele mai frecvente dintre acestea reprezintă o serie de afecțiuni care au o importanță clinică.

grafica femeie care se tine de spate din cauza durerii coloanei vertebrale

Printre cele mai frecvente simptome se numără durerea lombară

Boli ale coloanei vertebrale simptome. Cum se manifestă o inflamație la nivelul articulațiilor

Spondilita anchilozantă este un tip de artrită în care există o inflamație cronică a articulațiilor coloanei vertebral și a articulațiilor sacroiliace. Inițial, inflamația apare la nivelul articulațiilor sacroiliace. După care, aceasta se extinde la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce duce la rigiditate și mobilitate limitată.

În cazul unei inflamații prelungite a articulațiilor coloanei vertebrale se formează depozite de calciu în ligamentele din jurul discurilor intervertebrale. Acest fapt duce la slăbirea discurilor și la scăderea funcției de amortizare și de susținere.

Pe măsură ce depozitele de calciu se acumulează în ligamente, se produce o scădere semnificativă atât a amplitudinii de mișcare, cât și a flexibilității coloanei vertebrale. Boala poate progresa până la fuziunea coloanei vertebrale, ceea ce se numește anchiloză.

Anchiloza duce la pierderea mobilității coloanei vertebrale, vertebrele devin fragile. Astfel, riscul de fractură vertebrală crește. Pe lângă afectarea coloanei vertebrale, boala Bechterew poate afecta și alte organe, deoarece este o boală sistemică.

barbat care se tine de spate din cauza durerii coloanei vertebrale

Boala distrofică a coloanei vertebrale este însoțită de durere în zona sa și în alte părți ale spatelui

Cum se fac simțite tulburările coloanei vertebrale. Boala distrofică și osteocondroza

Boala distrofică a coloanei vertebrale este însoțită de durere în zona sa și în alte părți ale spatelui. Astfel, pacientul suferă de limitări a mișcării, durere în omoplați și piept. Din cauza acestui din urmă simptom, oamenii confundă adesea boala distrofică a coloanei vertebrale cu boala de inimă. Atunci când consultă un cardiolog, nu primesc un ajutor adecvat și continuă să experimenteze senzații dureroase.

Printre cele mai frecvente simptome se numără durerea lombară, care crește atunci când o persoană trece de la o stare activă la una pasivă sau invers. Pentru a evita exacerbarea unei afecțiuni degenerative-distrofice a coloanei vertebrale, cel mai bine este să nu amânați vizita la medic. Astfel, este important să apelați la clinică o dată cu apariția primelor simptome, atunci când durerea nu este constantă și severă.

Principala boală a coloanei vertebrale este osteocondroza. Contrar credinței populare, nu este o boală legată de vârstă. Este, de asemenea, foarte frecventă la tineri. Afectează discurile intervertebrale, cartilajul articular și țesuturile adiacente. Țesutul cartilaginos degenerează treptat în țesut asemănător osului, discul vertebral se întărește și își pierde capacitatea de amortizare. Terminațiile nervoase din diferite părți ale spatelui sunt comprimate.

grafica barbat care se tine de spate din cauza durerii coloanei vertebrale

Anchiloza duce la pierderea mobilității coloanei vertebrale

Osteocondroza lombară, cervicală și torcică. Principala diferență dintre aceste afecțiuni

Medicii accentuează faptul ca pacienții să facă o distincție între osteocondroza lombară, cervicală și toracică. Principala diferență dintre cele trei afecțiuni este localizarea leziunii. Durerea din zona afectată este însoțită de o reducere a amplitudinii de mișcare, spasme musculare și reflexe reduse.

Osteocondroza poate duce la apariția unei hernii intervertebrale, care se caracterizează prin ruperea și dislocarea discului intervertebral. Aceasta apasă pe rădăcinile nervoase ale măduvei spinării sau pe canalul spinal. În plus față de osteocondroză, ereditatea, tulburările metabolice, leziunile și infecțiile pot provoca, de asemenea, această afecțiune.

Numai un medic cu experiență poate determina de ce boli ale coloanei vertebrale după simptome suferă un pacient. În plus față de plângerile pacientului, este necesară o examinare a coloanei vertebrale pentru un diagnostic precis. Uneori este nevoie de mai multe metode de diagnosticare pentru a obține o imagine completă. Astfel, simptomele precum durerile de spate nu trebuie neglijate. Dacă orice patologie este lăsată la voia întâmplării, te poți alege cu un handicap, și asta în cel mai bun caz.

grafica barbat care se tine de spate din cauza durerii coloanei vertebrale

În cazul unei inflamații prelungite a articulațiilor coloanei vertebrale se formează depozite de calciu în ligamentele din jurul discurilor intervertebrale

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *