Prima pagină » Titlurile zilei » Bogdan Solcanu, patronul Crisbo Company, pune pe tavă iubitei de la Urbioled contracte de milioane de euro! Condiții falsificate pentru Ana-Maria Ciotîr, la licitațiile pentru modernizarea iluminatului public – FOTO

Bogdan Solcanu, patronul Crisbo Company, pune pe tavă iubitei de la Urbioled contracte de milioane de euro! Condiții falsificate pentru Ana-Maria Ciotîr, la licitațiile pentru modernizarea iluminatului public – FOTO

23 mart. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Bogdan Solcanu impune condiții tehnice care pot fi respectate doar de societatea Urbioled, condusă de iubita afaceristului, Ana-Maria Ciotîr. Miza pentru modernizarea iluminatului public este importantă. Primarul din comuna Strunga, județul Iași, s-a prins că este ceva putred la mijloc și a anulat licitația pentru execuție

Noi detalii sunt dezvăluite de „BZI”, în legătură cu activitatea cuplului Bogdan Solcanu – Ana-Maria Ciotîr, specializat în obținerea contractelor publice privind modernizarea iluminatului public din comune. Cum funcționează rețeaua? Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ioan Solcanu, conduce firma de proiectare Crisbo Company SRL, din Iași. Spre exemplu, în anul 2020, în plină pandemie, a câștigat prin atribuire directă peste 300 de contracte la primăriile din județul Iași și din țară.

Pe scurt, trebuia să întocmească proiectul tehnic pentru autoritățile contractante, care au primit fonduri pentru modernizarea iluminatului public, de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). După etapa de proiectare urma etapa de execuție, care se desfășura prin intermediul unei licitații publice. În scenariu apare firma Urbioled SRL, condusă de Ana-Maria Ciotîr. Licitația este câștigată, indiferent de numărul participanților la procedură. Cum s-a ajuns în acest scenariu? Bogdan Solcanu pregătea terenul pentru Ana-Maria Ciotîr, întocmind un caiet de sarcini, servit exclusiv societății Urbioled. La nivel național, cel puțin acolo unde a întocmit documentația Crisbo Company, lucrările de execuție valorează aproximativ 60 de milioane de euro.

Primarul din comuna Strunga s-a prins de șmecheria lui Bogdan Solcanu

Patronului Crisbo Company i s-a înfundat în momentul în care a întocmit proiectul de iluminat public pentru comuna Strunga, județul Iași. La fel ca alte primării din țară, și localitatea ieșeană a primit finanțare de la AFM. După finalizarea proiectării, primarul din localitate a scos la licitație lucrările de modernizare a iluminatului public. Procedura cu prevedere bugetară de 450.832 lei, fără TVA, aproape 100.000 de euro, era programată pe data de 24.03.2021. Dar, în cursul săptămânii trecute, primarul Sorin Lazăr a anulat licitația.

„Am constatat cu experții că nu era foarte clar caietul de sarcini. L-am retras, procedură de altfel legală, urmând să se facă corecțiile. Erau chestiuni tehnice care nu erau clare, nici eu nu le stăpânesc, sunt inginer mecanic”, a declarat primarul comunei Strunga.

Din banii de la AFM, comuna Strunga urma să beneficieze de 43 de aparate de iluminat 53W, 295 de aparate de iluminat – 22W și două aparate de iluminat echipat cu panou fotovoltaic de 22W.

Condiții incredibile care puteau fi respectate doar de Urbioled. Lămpile rezistau și în timpul unei apocalipse

Reporterii BZI au descoperit condițiile restrictive impuse prin caietul de sarcini întocmit de Crisbo Company. Spre exemplu, una dintre condiții făcea referire la faptul că ledurile trebuie să aibă un grad de protecție de minimum IP66. În traducere, această condiție arată că respectivul corp de iluminat poate fi scufundat în apă timp de 40 de minute și să nu prezinte defecțiuni. Totodată, ledurile trebuiau să aibă o rezistență la impact de IK10. Asta înseamnă că respectivul corp trebuie să reziste la un impact cu un alt obiect cu o masă de 40 de kilograme, de la o anumită înălțime. Toate aceste condiții se potriveau de minune cu oferta celor de la Urbioled.

„La Strunga, au pus o condiție că lampa trebuie să aibă o bulă de aer, ca la cumpănă. Este chiar echipamentul de la Urbioled. Toate condițiile au fost puse pentru Urbioled. Cum ai grad de protecție IP66, vine un tsunami? La fel și cu gradul de rezistență, sunt păsări mari care se lovesc de stâlpi? Cam așa se lucrează acolo, se profită de faptul că nu sunt specialiști. La o primărie de comună, cine poate să-și dea seama? Trebuie un expert, dar asta se întâmplă mai rar. Oferta arată că sticla de protecție este etanșă, dar este prinsă în doar două cleme. Plus că sticla este ordinară, nu este de calitate, se mătuiește”, au transmis sursele avizate către „BZI”.

Bogdan Solcanu a făcut bani în pandemie, iar acum lucrează cu o firmă cunoscută de proiectare

De precizat că în schema lui Bogdan Solcanu a fost cooptată o firmă cunoscută de proiectare din Iași, Simpa Consult SRL, controlată de Mihaela Ionescu și Florin Ionescu. Spre exemplu, la contractul pentru proiectare din comuna Strunga, Simpa Consult SRL are calitatea de proiectant general, iar Crisbo Company are calitatea de proiectant de specialitate. Astfel, sub umbrela Simpa Consult, Bogdan Solcanu se ocupă de întocmirea caietelor de sarcini. Din astfel de documentații, Crisbo Company a câștigat peste 1 milion de euro în anul 2020, cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de la înființarea societății.

Apelat telefonic, Bogdan Solcanu nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. În edițiile trecute ale Cotidianului „BZI” a fost semnalată și implicarea lui Relu Fenechiu, fost deputat PNL, condamnat la închisoare pentru fapte de corupție. Relu Fenechiu controlează firma de consultanță Integra Business Consulting SRL, specializată tot pe proiecte de iluminat. Așadar, Relu Fenechiu asigură consultanța, Bogdan Solcanu realizează proiectarea, iar Ana-Maria Ciotîr se ocupă de execuție. Totul, ca într-un grup de interese foarte bine organizat.

Ana-Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu joacă pe aceeași mână cu Telekom România

Un alt aspect important este relația Urbioled cu Telekom România. Urbioled nu ar fi putut avea acces la contractele publice dacă nu s-ar fi asociat cu compania Telekom România. Legătura dintre Urbioled SRL și Telekom România s-a consolidat în vara anului 2018. Cele două societăți au participat în calitate de competitori direcți la două licitații. Prima procedură viza creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public în orașul Potcoava, județul Olt. Contractul în valoare de 2.072.980 lei, fără TVA, a fost câștigat de către Telekom România, ajudecarea având loc pe data de 25.09.2020.

Ulterior, cele două societăți au concurat la o licitație pentru un contract de 2.413.254 lei, fără TVA, privind modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Nehoiu, județul Buzău. Pe data de 08.10.2018, Telekom câștigă din nou licitația. Însă, lucrurile se schimbă pe data de 21.12.2018. La data respectivă, Telekom România anunța că vrea să vândă spațiul din centrul Iașului, de pe strada Gavriil Musicescu. Urbioled avea nevoie neapărat de un spațiu comercial, o condiție impusă într-un proiect cu finanțare europeană.

Pe lângă prezența Urbioled la licitație, a fost consemnată participarea unei persoane fizice. Deși a avut o ofertă mai slabă din punct de vedere financiar, Urbioled a fost declarată câștigătoare cu oferta de 825.000 de euro. Contracandidatul a fost descalificat pe motiv că avea probleme de integritate. După această tranzacție, Telekom România și Urbioled au particpat împreună la licitații, prima în calitate de lider de asociere. În realitate, Urbioled onora contractul în proporție de 95 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *