Prima pagină » Actualitate » Bogdan Chirițoiu, şeful Consiliului Concurenţei, despre decizia Enel de a pleca din România: „Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii”

Bogdan Chirițoiu, şeful Consiliului Concurenţei, despre decizia Enel de a pleca din România: „Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii”

22 nov. 2022, 14:00,
BZI.ro, în Actualitate

După ce Enel a declarat că pleacă din România, şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu a declarat marţi, 22 noiembrie 2022, în cadrul unei conferințe, că plecarea companiei Enel nu este „o tragedie”, iar cei peste 3 milioane de clienţi nu vor fi afectaţi.

Potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferenţei Capital Markets Day, compania Enel intenţionează să plece din România anul viitor. Anterior, s-a anunțat că Enel România ar putea fi vândută unei mari companii grecești.

Bogdan Chirițoiu, şeful Consiliului Concurenţei, despre decizia Enel de a pleca din România

Bogdan Chiritoiu a participat la conferinţa „Concurenta în sectoare inovative”. Acolo, şeful Consiliului Concurentei a fost întrebat care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piaţa din România.

„Piaţa de energie trece printr-o perioadă dificilă. Este o criză care afectează şi companiile şi clienţii. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanţe de urgenţă. Când e criză şi faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecţii şi sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecţie a cadrului legal şi de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a sublinia Bogdan Chiriţoiu.

Totodată, el a mai menţionat că în perioada de criză, concurenta este redusă.

„Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziţia lor în piaţă. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Grupul Enel şi-a planificat pentru anul viitor plecarea din România, potrivit unui raport prezentat presei cu ocazia conferinţei Capital Markets Day.

Compania Enel pleacă din România

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică locală, compania Enel România a prezentat planul de vânzare de active, potrivit căruia, cea mai mare parte a planului va fi realizată până la finalul anului 2023. Până la finalul anului 2023, compania Enel vrea să ajungă la datoria netă de 51-52 de miliarde de euro, de la 69 de miliarde de eurola finalul lunii septembrie 2022, după ce o să îşi vândă portofoliul de gaze din Spania.

Vă readucem aminte că, la începutul acestui an, compania Enel a fost amendată cu 400.000 de lei pentru nerespectarea legii privind compensarea şi plafonarea facturilor la gaze. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conţinând schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.
Așadar, Enel intenționează să plece din România, însă, potrivit șefului Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, clienții nu vor fi afectați de această decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *