Bogdan Aurescu a oferit mai multe declaraţii în contextul în care există o situaţie tensionată în Ucraina dar și la Marea Neagră. Minstrul de Externe este de părere că România trebuie să dea un semnal ferm pentru a descuraja o eventuală intervenție militară pe flancul estic al NATO.
Declaraţiile făcute de ministru au avut loc la comisia de specialitate din Parlament unde s-a dat un aviz favorabil pentru numirea acestuia pe aceeași poziţie pe care o ocupă şi în aceste momente.
România trebuie să dea un semnal ferm pentru a descuraja intervenții militare la Marea Neagră, susține Bogdan Aurescu
În comisia de specialitate din Parlament, Bogdan Aurescu a abordat problemele externe de la granița României. Ministrul propus este de părere că România trebuie să dea un semnal ferm pentru a descuraja eventuale intervenţii militare. Aurescu a mai explicat faptul că a vorbit cu Polonia despre situaţia de la flancul estic al NATO:
„Da, e o situaţie care ne preocupă. Am discutat cu Polonia, noi fiind pilonii flancului estic al NATO. Trebuie date mesaje ferme de descurajare fata de utilizarea folosirii Marii Negre ca platformă de destabilizare regională. Trebuie întărita cooperarea cu Ucraina şi Georgia”, a declarat Aurescu.
De altfel, Aurescu a primit aviz favorabil în comisia de specialitate din Parlamentul României.
Ucraina este pregătită să deschidă focul, iar situația este scăpată sub control
Ucraina a lansat vineri, 19 noiembrie, un avertisment dur la adresa migranților care încerca să-i traverseze frontiera din Belarus, pentru a se duce în UE. Potrivit autorităților ucrainene, aceștia vor fi respinși cu orice preț.
Ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrski a declarat, într-un discurs susținut în Parlament, că autoritățile vor folosi „ toate mijloacele de protecţie” pe care le au la dispoziție.
„Dacă viaţa şi sănătatea grănicelor sunt ameninţate, vom folosi toate mijloacele de protecţie pe care le avem la dispoziţie prin lege, inclusiv armele de foc”, a declarat Denis Monastîrski, conform afp.com
Polonia se confruntă cu o criză a migranților la granița cu Belarus
Nici situația din Polonia nu este tocmai roz. Vorbim despre faptul că țara se confruntă cu o criză a migranților la granița cu Belarus. Altfel spus, autoritățile din Polonia au vorbit despre atacuri coordonate din partea Rusiei, iar președintele Belarusului a negat acest lucru. Polonia a mobilizat armata la graniță și a cerut chiar și intervenția NATO pentru că lucrurile pot degenera în orice moment.
”Închiderea frontierei poloneze relevă interesul nostru naţional. Dar astăzi, este în joc stabilitatea şi securitatea întregii Uniuni Europene”, a scris şeful executivului polonez pe Twitter.
Premierul consideră că responsabil de acest lucru este tocmai președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko
”Acest atac hibrid al regimului (preşedintelui belarus Aleksandr) Lukaşenko ne vizează pe toţi. Nu ne vom lăsa intimidaţi şi vom apăra pacea în Europa cu partenerii noştri din NATO şi Uniunea Europeană”, a adăugat el.