Mare și bogat proprietar din Iași va finaliza, în 2023, o investiție imobiliară spectaculoasă pe un teren de trei hectare! Astfel, la zeci de kilometri de oraș a fost dezvoltat un domeniu de peste trei hectare, unde a demarat procesul de reabilitare și modernizare a unui conac istoric, a fost finalizată plantarea a 2,5 hectare cu viță-de-vie și au fost dezvoltate două lacuri, respectiv o livadă unde au fost plantați peste 450 de pomi din diferite specii și soiuri. Toate acestea, în Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani, a Universității „Cuza”
Un mare și celebru proprietar din Iași, la un pas să finalizeze o investiție spectaculoasă ce cuprinde o suprafață de 3 hectare! Astfel, la zeci de kilometri de oraș a fost dezvoltat un domeniu unde a demarat procesul de reabilitare și modernizare a unui conac istoric, a fost finalizată plantarea a 2,5 hectare cu viță-de-vie și au fost dezvoltate două lacuri, respectiv o livadă unde au fost plantați peste 450 de pomi din diferite specii și soiuri. Tate acestea, în Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).
Bogat și celebru proprietar din Iași va finaliza, în 2023, o investiție imobiliară spectaculoasă pe un teren de trei hectare
Cu toate că este amplasat într-o zonă naturală, conacul este un imobil de patrimoniu, având o arhitectură aparte, însă a fost dat uitării după 1989. În doar 3 ani și jumătate, actualul șef al instituției care deține totul a schimbat radical întreaga stare de fapt. Concret, un conac vânat de mulți oameni cu bani va fi reabilitat și restaurat ca la carte, după ce terenul de mii de metri pătrați din jurul acestuia a fost igienizat. Încă din 2021 a demarat și plantarea pomilor fructiferi pentru realizarea unei livezi.
„La conacul din Ștefănești, Botoșani, pe proprietatea noastră am plantat vița-de-vie. Au fost puse la punct lucrările la cele două lacuri și a demarat proiectul de reabilitare și modernizare la conac. Livada este și ea pusă la punct. Va fi un punct de atracție aparte, după modelul celor din Franța”, preciza rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader.
De asemenea, universitarul a completat:
„După finalizarea a tot ceea ce am gândit pentru stațiunea noastră de la Ștefănești, aici va fi un loc superb, asemănător cu ceea ce putem vedea în Franța. Va fi un areal unde îi putem invita pe oaspeții din țară și din străinătate, vom face cercetare, studenții având condiții excelente. Tot aici, în ceva ani vom putea produce și faimosul «Vin al lui Cuza»”.
UAIC construiește, în cadrul Stațiunii de Cercetare și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu” din Ștefănești, unul dintre cele mai moderne centre de cercetare ştiinţifică din Estul Europei
Proiectul a implicat intabularea proprietății, astfel că s-a plantat un rând de tuia și s-au amenajat două lacuri. Destinația acestui loc va fi pentru viitorul sediu al Institutului de Cercetare Științifică. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară și din Europa de Est. Amplasată într-o zonă naturală de excepție, încadrată de rezervații floristice unice în lume, cu o istorie aparte, captivantă, Stațiunea de la Ștefănești, achiziționată de UAIC în anul 2007, a intrat, din anul 2020, într-un amplu și accelerat proces de reconstrucție.
La Ștefănești au fost înființate deja două heleșteie, unul dintre acestea fiind populat cu pește, au fost plantați peste 450 de pomi din diferite specii și soiuri, dar și o suprafață de 2,5 ha de viță-de-vie, au fost finalizate lucrările de branșare la rețeaua publică de apă și cea de electricitate.
În cea de-a doua etapă de dezvoltare a stațiunii, aflată în plină derulare, este reconstruită clădirea principală – fostul conac boieresc Cordescu, urmând ca în timp să fie înființat și un spațiu de depozitare de tip pivniță. Trebuie reamintit faptul că Ștefăneștiul se situa cândva printre podgoriile importante ale țării, vestit fiind pentru vinul roșu făcut în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, adorat, printre alții, de marele compozitor George Enescu.
Așadar, un bogat și celebru proprietar din Iași va finaliza, în 2023, o investiție imobiliară spectaculoasă pe un teren de trei hectare
uhgztdrdzvj
A ajuns Tu.morel Toader, prietenul infr@ctorilor politici, d!strugatorul justi!iei si slu.ga PSD-lui si a lui Dr@gnea, mare si celebru proprietar… :)))
Tumorel Toader, mare si celebru proprietar… 🙂
Cel mai mare centru de cercetare din SE Europei? Ha, ha, ha! Cu ce? Cu helesteie, pomi si vie?