Prima pagină » Sanatate » Boala zgârieturii de pisică: Simptome, complicații și tratament

Boala zgârieturii de pisică: Simptome, complicații și tratament

27 sept. 2021, 13:36,
în Sanatate

Boala zgârieturii de pisică este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella henselae. Este cunscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică.

Multe dintre pisici sunt purtătoare ale bacteriei Bartonella henselae, dar nu prezintă simptome. Cu toate acestea, zgârietura sau mușcătura unei astfel de pisici poate determina apariția bolii zgârieturii de pisică la om. Bacteria poate ajunge în organism și dacă pisica linge o rană deschisă a omului.

Boala zgârieturii de pisică: Simptome

Primele semne ale infecției apar la 14 zile de la pătrunderea bacteriei în organism. Atunci, porțiunea de piele care a intrat în contact cu pisica devine roșie și dureroasă. La atingere, pielea este caldă, iar în scurt timp își poate face apariția puroiul.

Simptome des întâlnite în cazul infecției cu această bacterIe sunt: febra, durerile de cap, pierderea apetitului, oboseala și inflamarea ganglionilor limfatici (în zona capului, gâtului și axilei).

Dacă sesizați apariția acestor simptome, mergeți, de urgență, la un consult medical.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit ar trebui să evite să stea în preajma pisicilor, deoarece boala zgârieturii de pisică poate cauza probleme serioase. Printre aceste persoane se regăsesc: pacienții cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmează tratamente care slăbesc sistemul imunitar.

Complicațiile bolii zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică se tratează de la sine, în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, pot apărea și complicații, cum sunt: encefalopatia, neuroretinita sau osteomielita.

În cazul în care bacteria ajunge la creier, encefalopatia poate provoca leziuni permanente la nivelul acestuia sau poate duce la decesul persoanei.

Neuroretinita reprezintă inflamația nervului optic și a retinei. Ea apare atunci când bacteria ajunge la ochi și se manifestă prin vedere încețoșată. Din fericire, dispare odată cu vindecarea infecției.

Osteomielita este o infecție osoasă, care apare doar dacă bacteria ajunge la nivelul sistemului osos. În cazul în care produce daune severe, poate fi nevoie de amputarea unui membru.

Dacă aveți simptome precum inflamarea ganglionilor, febră sau stare generală de rău, contactați imediat un medic.

Tratament

Nefiind o afecțiune gravă, boala zgârieturii de pisică se vindecă singură. Dacă pacienții au sistemul imunitar compromis, medicul le poate recomanda tratamentul cu antibiotice.

Totuși, un tratament specific nu a fost aprobat, cei mai mulți medici considerând că boala necesită doar supravegherea atentă a evoluţiei. Se recomandă analgezice (ibuprofen, aspirină), comprese calde şi evitarea traumatismelor la nivelul ganglionilor şi a abdomenului în caz de splenomegalie. Nu se recomandă incizia şi drenajul ganglionilor, dar aspiraţia pe ac în adenopatiile mari are efecte decompresive, realizând calmarea durerii.

Leziunea cutanată se poate vindeca în 1-3 săptămâni, iar în 2-4 luni, ganglionii limfatici vor reveni la dimensiunile normale.

Pentru a preveni zgârieturile de pisică, evitați contactul cu pisicile agresive sau prea jucăușe. În cazul în care aveți o leziune cutanată, nu lăsați pisica să vă lingă în acea zonă.

Pentru a nu transmite bacteria Bartonella henselae, pisicile trebuie deparazitate în mod regulat. Explicația este că bacteria se transmite de la o pisică la alta prin purici, iar prin deparazitare pisica nu o poate transmite la om.

Dacă ați fost zgâriat sau mușcat, spălați zona respectivă cu apă și săpun.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Proprietarii de case vechi, în fața unor cheltuieli majore. Sunt inevitabile
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`