Prima pagină » Sanatate » Boala supărării, tiroidita autoimună, nu are leac. Care sunt simptomele

Boala supărării, tiroidita autoimună, nu are leac. Care sunt simptomele

04 nov. 2021, 11:20,
BZI.ro, în Sanatate

Boala supărării sau tiroidita autoimună nu este ușor de depistat. În lipsa unei inflamații a glandei tiroide, multă lume confundă simptomele acestei boli cu ale altor afecțiuni.

De multe ori, pentru a fi descoperită, tiroidita autoimună necesită numeroase analize și teste clare. Însă, din momentul în care s-a confirmat diagnosticul, tratamentul este pe viață. O tulburare a tiroidei poate determina avort spontan și infertilitate. De aceea, este extrem de important să cereți sfatul unui medic endocrinolog, înainte de a lua decizia să faceți un copil. Ținută sub control cu un tratament adecvat, tiroida nu ar trebui să vă facă probleme și puteți avea o viață liniștită.

Boala supărării, tiroidita autoimună: Simptome

Tiroidita cronică autoimună, cunoscută și sub numele de tiroidita Hashimoto, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni endocrine. Ea se manifestă la 12% din populație, în special la femei de vârstă fertilă. Alături de diabetul zaharat de tip 1, tiroidita este considerată cea mai frecventă boală autoimună și principala cauză de hipotiridism la copii și adolescenți.

În 80% dintre cazuri, pacientul este asimptomatic, prezentând funcție tiroidiană normală. În 15% dintre cazuri, pacienții pot prezenta gușă sau chiar volum diminuat al glandei tiroide. De asemenea, aceștia se pot confrunta cu creştere în greutate, lentoare în mişcări, în gândire, tulburări de memorie, de concentrare, astenie, depresie, senzaţie de nod în gât sau de sufocare, constipaţie, tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate, întârziere în creştere şi retard mintal la copil.

De asemenea, în 5% dintre cazuri, pacienții intră în zona hipertiroidiei. Aceștia se confruntă cu guşă, pierdere în greutate, hipersudorație, oboseala, iritabilitate, palpitaţii, tulburări de ritm, insuficienta cardiacă, tranzit intestinal accelerat, tulburări ale ciclului menstrual, scăderea libidoului. De obicei, acești pacienți evoluează spre hipotiroidie, fapt ce necesită substituţie cu hormoni tiroidieni.

Cauzele tiroiditei autoimune

Boala poate fi declanșată de mai mulți factori, precum: exces de iod, stres acut și cronic, infecții virale și substanțe toxice. Sistemul imunitar sintetizează anticorpi care atacă glanda tiroidă, pe care o percepe ca fiind țesut străin.

Totodată, această afecțiune apare și în urma unei predispoziții genetice. Sunt dese cazurile în care tiroidita afectează mai mulți membri ai familiei – mama, fiica și nepoata, de exemplu.

Prin urmare, atunci când un membru al familiei a primit diagnosticul de tiroidită autoimună, ar trebui investigați și ceilalți, cu precădere cei de sex feminin.

Boala supărării, tiroidita autoimună: Tratament

Tiroidita cronică autoimună nu se vindecă. Acest lucru înseamnă că pacientul va primi un tratament, în funcție de dereglările hormonale, în așa fel încât să-i fie ameliorate simptomele.

În cazul în care glanda este hipoactivă, medicul va recomanda tratament hormonal de substituție. Acesta va asigura organismului hormoni sub formă sintetică. Pacientul va fi nevoit să își administreze acest tratament zilnic.

În schimb, dacă glanda tiroidă este hiperactivă, medicul va oferi un tratament care să inhibe producţia de hormoni tiroidieni şi să reducă impactul pe care aceştia îl au asupra organismului.

Fie că vorbim despre hipotiroidism sau de hipertiroidism, trebuie să avem în vedere următoarele aspecte: să adoptăm o dietă sănătoasă, echilibrată, să facem mai mult sport și să evităm să ne supunem organismul la situații stresante. Acestea din urmă sunt extrem de dăunătoare pentru un pacient cu tiroidită, deoarece pot produce dezechilibre grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *