Iarna, degetele de la maini si picioare pot capăta o culoare albicioasă sau chiar albastră. Este vorba despre fenomenul Raynaud, cel mai adesea benign. Acesta reprezinta o oprire a circulației sângelui la nivelul arterelor mici distale, care este adesea temporară, motiv pentru care varfurile degetelor își schimbă culoarea. Desi degetele de la maini și picioare sunt afectate cel mai adesea, nasul, urechile și gura pot avea, de asemenea, de suferit. Descoperiti in continuare care sunt simptomele, cauzele și tratamentul bolii Raynaud.
80% dintre cei afectați sunt femei, fără să se știe exact motivul. În forma sa obișnuită, boala Raynaud afectează adesea femeile tinere, in jurul vârstei de 20 de ani, și poate dispărea după câțiva ani. Prin urmare, este o formă ușoară care nu este cauzată de nicio altă boală subiacentă și unde singura problemă rămâne această senzație neplăcută de frig la extremități.
În forma sa mai severă, termenul de sindrom Raynaud este utilizat atunci când este cauzat de o boală de bază. Frecvent, medicamentele administrate în același timp sau tutunul sunt responsabile de agravarea sindromului Raynaud.
Simptomele fenomenului Raynaud
Simptomele fenomenului Raynaud sunt impartite in trei faze consecutive, chiar dacă putem avea semnele primei faze fără ca celelalte două să apară:
- Faza ischemică a vasoconstricției degetele devin albe și reci; această primă fază este adesea resimțită la femeile tinere. Adesea degetele revin în mod natural la normal;
- Faza de asfixiere: degetele devin albastre și sunt foarte dureroase;
- Faza de recuperare; sângele revine treptat in degete, dându-le o culoare roșie și un aspect umflat.
Care sunt cauzele posibile?
Principala cauză a apariției fenomenului Raynaud este expunerea la frig, dar există și alți factori în funcție de gravitatea bolii.
Pentru forma obișnuită: umiditatea, emoții puternice: stresul și anxietatea se pot dovedi, de asemenea, a fi declanșatoare.
Pentru forma secundară (mai gravă):
- medicamente administrate pentru hipertensiune arterială (beta-blocante), sub formă de picături de administrat în nas pentru răceli, sub formă de tablete, antidepresive și medicamente pentru cancer.
- Boli autoimune: sclerodermie, lupus, poliartrită la persoanele în vârstă;
- Boli arteriale: arterioscleroză, diabet, hipercolesterolemie: acestea pot provoca fenomenul lui Raynaud;
- Consumul de droguri: este cazul tutunului, canabisului și cocainei. Aceste substanțe pot crea vasoconstricție și pot scădea dimensiunea arterelor;
- Cauza profesională: unii oameni expuși la vibrații semnificative la locul de muncă (muncitori pe șantierele de construcții sau sportivi de nivel înalt etc.) se expun uneori la apariția unui fenomen secundar Raynaud.
Tratamentul și prevenirea bolii Raynaud
Când apar simptomele bolii Raynaud, nu există tratament în sine, dar câteva soluții s-au dovedit a fi eficiente:
- Evitați expunerea la frig și schimbările bruște de temperatură;
- Încălziți-vă mâinile și picioarele, precum și toate celelalte extremități;
- Hidratează bine mâinile și picioarele, folosind o cremă hidratantă-vindecătoare;
- Evitați orice stimulent care poate agrava fenomenul Raynaud: cofeină, teină sau chiar tutun;
- Luați vitamina D iarna, care favorizează vindecarea rănilor;
- Evitați medicamentele care ar putea agrava simptomele.