Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Boala Parkinson s-ar putea vindeca
Boala Parkinson s-ar putea vindeca

Boala Parkinson s-ar putea vindeca

25 iun. 2020, 09:50,
în Sanatate

Boala Parkinson s-ar putea vindeca? O echipa de cercetatori de la Universitatea din California, San Diego, a obtinut o victorie importanta in lupta impotriva dementei prin dezvoltarea unui tratament unic care pare sa vindece definitiv boala Parkinson la soareci. Descriind metoda lor in revista Nature, autorii studiului sunt optimisti ca acelasi proces poate fi folosit intr-o zi pentru a trata o gama larga de afectiuni neurodegenerative la om.

Parkinsonul si alte forme de dementa apar atunci cand neuronii se deterioreaza si mor, motiv pentru care oamenii de stiinta au petrecut zeci de ani incercand sa faca tratamente pentru a proteja aceste celule ale creierului sau pentru a genera altele noi pentru a le inlocui pe cele pierdute. In mod remarcabil, echipa din spatele acestei ultime descoperiri a fost capabila sa realizeze acest lucru prin modificarea unei singure gene.

In prima etapa din aceasta descoperire, cercetatorii au modificat codul genetic al celulelor non-neuronale ale creierului numite astrocite. Acestea sunt celule in forma de stea, care sustin comunicarea pe tot creierul si produc o proteina numita PTB, care se asigura ca acestea raman astrocite si nu se transforma in neuroni.

Boala Parkinson s-ar putea vindeca

Odata ce cercetatorii au blocat productia de PTB, o metamorfoza spectaculoasa a aparut pe masura ce astrocitele s-au transformat in masa in neuroni.

Pentru a testa daca acest principiu ar putea fi aplicat pentru a trata dementa intr-un creier viu, echipa a indus boala Parkinson la soareci folosind o substanta care le-a distrus neuronii producatori de dopamina. La oameni, Parkinson apare atunci cand neuronii care produc dopamina inceteaza sa functioneze intr-o parte a creierului mijlociu numita substantia nigra.

Autorii studiului au injectat apoi ADN artificial care bloca producerea de PTB direct in mijlocul creierului acestor soareci, ceea ce a provocat astrocitele din aceasta regiune sa se transforme in noi neuroni producatori de dopamina. Dupa 12 saptamani de tratament, nivelul dopaminei rozatoarelor a revenit la normal, ceea ce a dus la incetarea completa a tremurului si a altor simptome de Parkinson.

In mod uimitor, soarecii au ramas complet lipsiti de simptome pentru tot restul vietii, ceea ce sugereaza ca un singur tratament poate fi tot ceea ce este necesar pentru a inversa complet boala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`