Prima pagină » Sanatate » Boala Parkinson: Ce este, care sunt simptomele și în ce constă operația

Boala Parkinson: Ce este, care sunt simptomele și în ce constă operația

18 ian. 2022, 13:02,
în Sanatate

Boala Parkinson afectează tot mai mulți oameni, în special bărbați. Ce este boala Parkinson, cum se manifestă și ce presupune operația, veți afla în rândurile care urmează.

Boala Parkinson reprezintă o tulburare a sistemului nervos, care afectează mișcarea. Simptomele nu sunt perceptibile la debutul bolii, însă, cu trecerea timpului apare tremurul și, ulterior, rigiditatea sau încetinirea mișcării.

Această afecțiune prezintă cinci etape. În prima etapă, simptomele sunt ușoare și nu interferează cu calitatea vieții bolnavului. Etapa a doua cuprinde înrăutățirea simptomelor, fapt ce duce la realizarea cu dificultate a activităților zilnice. Cea de-a treia etapă este echivalentă cu stadiul mediu al bolii. Pacientul își pierde, adesea, echilibrul, se mișcă mai lent și căderile sunt frecvente. Apoi, simptomele se agravează, iar bolnavul are nevoie de asistență la mers și la activitățile zilnice. Ultima etapă, a cincea, reprezintă stadiul cel mai avansat al bolii. În cadrul acesteia, pacientul nu mai poate merge și are nevoie de ajutor în permanență.

Din păcate, boala Parkinson nu poate fi vindecată, însă medicamentele pot îmbunătăți semnificativ simptomele.

femeie bolnavă de parkinson ajutată de asistentă

Simptomele nu sunt perceptibile la debutul bolii, însă, cu trecerea timpului apare tremurul și, ulterior, rigiditatea sau încetinirea mișcării.

Simptomele bolii Parkinson. Când are pacientul nevoie de operație?

Semnele de debut ale bolii Parkinson includ: tremurat (agitare ușoară a unui deget, a mâinii sau a piciorului), dificultăți la mers, dificultate la ridicarea de pe scaun, scris de mână mic, aglomerat, încovoierea spatelui.

Tremuratul, cel mai frecvent simptom, apare la un deget sau atunci când mâna este în repaus. În schimb, tremuratul constant poate fi și simptomul altei boli.

De asemenea, există și simptome, care nu au legătură cu mișcarea. Printre acestea, se numără: somn agitat sau oboseală în timpul zilei, voce moale, neclară, dificultăți la înghițire, probleme de memorie, confuzie sau demență, ten gras, mătreață și constipație.

Intervenția chirurgicală este necesară, în momentul în care pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos. Aceasta presupune stimularea profundă a creierului sau DBS. DBS constă într-o procedură chirurgicală, prin intermediul căreia se implantează electrozi într-o parte a creierului, care se conectează la un mic dispozitiv electric, implantat în piept. Dispozitivul și electrozii stimulează creierul, fără durere, ajutând la stoparea simptomelor (tremurat, încetinirea mișcării, rigiditatea).

reprezentare a sistemului nervos în cazul bolii parkinson

Semnele de debut ale bolii Parkinson includ: tremurat (agitare ușoară a unui deget, a mâinii sau a piciorului), dificultăți la mers, dificultate la ridicarea de pe scaun, scris de mână mic, aglomerat, încovoierea spatelui.

Tratament pentru Parkinson

Pe lângă operație, care este o metodă extrem de eficientă de tratament, medicul va recomanda, inițial, medicamente. Acestea ajută la întârzierea apariției simptomelor motorii și la ameliorarea acestora. Din păcate, nu există un tratament special pentru boala Parkinson, însă sunt disponibile mai multe terapii, menite să crească cantitatea de dopamină din creier, fie prin înlocuirea dopaminei, imitarea dopaminei sau prin prelungirea efectului dopaminei.

Printre medicamentele recomandate de medici, pentru ținerea sub control a simptomelor bolii Parkinson, se numără: medicamentele care măresc nivelul de dopamină din creier, cele care afectează alte produse chimice din creier în organism și cele care ajută la controlul simptomelor nonmotorii.

Totodată, mai sunt utilizate și următoarele: agoniştii dopaminei pentru a imita rolul dopaminei în creier; inhibitori ai MAO-B pentru a încetini o enzimă care descompune dopamina în creier; inhibitori COMT care ajută la descompunerea dopaminei; amantadina, un medicament vechi antiviral, pentru a reduce mişcările involuntare; medicamente anticholinergice pentru reducerea tremurului şi a rigidităţii musculare.

o mulțime de pastile albe, albastre și galbene

Nu există un tratament special pentru boala Parkinson, însă sunt disponibile mai multe terapii, menite să crească cantitatea de dopamină din creier

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Statul face reguli și la tine în mașină. Codul Rutier 2025 prevede sancțiuni uriașe
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`