Boala Lyme prezintă simptome extrem de deranjante. Această afecțiunea este transmisă de căpușe. În fiecare an, 7-10 mii de cetățeni sunt diagnosticați cu această boală. La mulți dintre ei, boala este descoperită când aceasta este deja avansată. Borrelioza netratată poate duce la invaliditate și chiar la deces. Încă nu a fost dezvoltat un vaccin împotriva acesteia.
Termenul de boală Lyme își are originea în orașul american Lyme, unde, în 1975, medicii au observat pentru prima dată artrita atipică la copii și adulți. În 1977, cercetătorii au observat o legătură între aceasta și căpușele. În prezent, sunt cunoscute cinci specii de Borrelia care provoacă boala Lyme. Deoarece mulți pacienți cu boala Lyme nu menționează o mușcătură de căpușă, unii experți cred că Borrelia poate fi transmisă și de alte insecte, cum ar fi țânțarii, păianjenii, puricii și căpușele de scabie.
Boala Lyme simptome. Ce simte pacientul când este infectat?
Perioada de incubație a bolii Lyme durează de obicei între 5 și 11 zile, dar uneori simptomele pot apărea chiar și la o lună după expunerea la o căpușă. Principalul semn al infecției este apariția unei pete roșii la locul mușcăturii. Aceasta este circulară și are contururi clare, care provoacă mâncărimi și este umflată.
Pot apărea simptome paralele cu cele ale gripei. Astfel, pacientul simte rigiditate articulară, dureri de cap și febră. După 3 până la 8 săptămâni, roșeața dispare, gripa va trece și ea destul de repede, iar persoana se simte relativ sănătoasă.
Cu toate acestea, boala progresează în această perioadă. O persoană dezvoltă probleme în diferite organe. Cele mai frecvente simptome includ dureri articulare, tulburări ale sistemului cardiovascular și nervos, tulburări de memorie, de vedere și de auz.
Pot apărea tulburări neurologice, imunitate redusă, ceea ce poate duce la alte infecții. Adesea, medicii nu diagnostichează imediat boala Lyme și nu prescriu un tratament pentru un anumit organ, dar problema este de natură sistemică. Și este cauzată de borrelia.
Diagnosticul afecțiunii. Terapia cu antibiotice
Din nefericire, nu există teste care să confirme în mod fiabil că un pacient este infectat cu bacteriile borreliozei și apoi să confirme absența bacteriilor. Diagnosticul se face pe baza simptomelor din tabloul clinic și a epidanemului.
Tratamentul depinde de cât de devreme se face diagnosticul și dacă nu există leziuni ale organelor interne. Prin urmare, în prezent nu există indicații clare pentru tratamentul acestei boli. Antibioticele sunt suficient de eficiente doar în stadiile incipiente ale bolii Lyme. În cazul în care organele interne sunt implicate în infecție, tratamentul cu antibiotice trebuie prelungit. De cele mai multe ori, tratamentele medicamentoase și non-medicamentoase sunt de natură simptomatică.
Utilizarea timpurie a terapiei cu antibiotice duce, de obicei, la o recuperare rapidă și completă a pacienților. Cei mai mulți pacienți tratați târziu în cursul bolii răspund bine la terapia cu antibiotice, deși simptomele sistemului nervos și ale articulațiilor pot persista pentru o perioadă lungă de timp.
Boala Lyme cu simptome precum slăbiciune, dureri musculare, disomnie și tulburări de gândire persistă la 10-20% dintre pacienți, chiar și după terminarea tratamentului complet cu antibiotice. Pacienții cu aceste simptome nu sunt eligibili pentru un tratament pe termen lung cu antibiotice, dar acestea se ameliorează în timp fără terapie suplimentară.