Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Boala Kawasaki și coronavirusul: care sunt simptomele

Boala Kawasaki și coronavirusul: care sunt simptomele

01 mai 2020, 15:54,
în Sanatate

Boala Kawasaki și coronavirusul: care sunt simptomele? Medici din mai multe țări europene au raportat în ultimele zile apariția unor cazuri de copii cu simptome similare cu cele ale bolii Kawasaki. Ce este această patologie?

O legătură între coronavirus și boala Kawasaki? Este ceea ce sugerează un studiu realizat de autoritățile britanice, care prezintă 12 cazuri la copii mici.

Sindromul Kawasaki este o vasculită sistemică acută care are ca rezultat inflamația pereților vaselor de sânge. Este o boală rară diagnosticată pentru prima dată în Japonia în 1967 de către pediatrul Tomisaku Kawasaki, de unde și numele acesteia. Această patologie este adesea legată de un virus. Este foarte rara: afectează 1,7 copii la 10000 de pacienți. Printre acestea, cazurile severe reprezintă mai puțin de 5% din cazuri. Prin urmare, mortalitatea este foarte scăzută.

Boala Kawasaki și coronavirusul: care sunt simptomele

Boala Kawasaki se manifestă ca o febră înaltă inexplicabilă, persistentă. Cel puțin patru dintre următoarele simptome sunt asociate:

Ganglionii limfatici umflați
Erupții pe corp
Conjunctivită
Implicare orală: limbă rosie și buze uscate, crăpate
Roșeață, edem, apoi exfolierea târzie a extremităților picioarelor și / sau ale mâinilor

Există tratament atunci când patologia este diagnosticată rapid

„Diagnosticul bolii, deși se bazează pe simptome cunoscute, poate fi dificil și întârziat de absența semnelor clinice evidente, în special la copiii sub 1 an”, a precizat Asociația Pacientului din Franta. Problema este că, dacă boala nu este tratată cât mai curând posibil, poate provoca complicații cardiovasculare grave.

De asemenea, este important să consultați rapid un medic pentru a confirma sau nu diagnosticul. Există tratament atunci când patologia este diagnosticată rapid.

Vaccin anti-COVID-19 pana la finalul anului

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a acceptat astăzi să producă în masă un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford.

Studiile umane ale serului experimental – numit ChAdOx1 nCoV-19 – au început săptămâna trecută și primele rezultate sunt așteptate la jumătatea lunii iunie. Detaliile acordului – descrise de secretarul de sănătate al Marii Britanii Matt Hancock drept „vești extrem de binevenite” – vor fi finalizate în săptămânile următoare.

Dezvoltarea vaccinărilor poate dura până la un deceniu, iar oamenii de știință au spus că găsirea unuia eficient în termen de 18 luni ar fi „fără precedent”. Cercetătorii de la Imperial College London intenționează să testeze un alt ser experimental, care funcționează ușor diferit, în această vară.

Profesorul Sir John Bell, de la Universitatea Oxford, a spus că speră că o parte din rezultatele unui studiu uman cu privire la vaccin sa fi disponibile până la jumătatea lunii iunie. Acesta a adaugat că provocarea de acum este de a putea fabrica la scară larga, odată ce acesta este aprobat de autoritățile de reglementare.

„De asemenea, vrem să ne asigurăm că restul lumii va fi gata să facă acest vaccin la scară, astfel încât să ajungă la populațiile din țările în curs de dezvoltare, de exemplu, unde nevoia este foarte mare”, a precizat Sir John, potrivit Daily Mail.

Vaccin anti-COVID-19 pana la finalul anului

Ambii parteneri au convenit să funcționeze fără scop lucrativ pe durata pandemiei, a spus universitatea, acoperind doar costurile de producție și distribuție. Secretarul de sănătate al UK, Matt Hancock, a spus că este o „veste extrem de binevenită” că Universitatea Oxford a ajuns la un acord cu AstraZeneca pentru a produce vaccinul împotriva coronavirusului.

Aceasta veste privind vaccinul ChAdOx1 nCov-19 vine după ce cel mai mare producător de vaccinuri din lume a avertizat ieri că niciun vaccin anti-coronavirus nu va fi gata pentru fabricare la scară masivă până la sfârșitul anului viitor.

Emma Walmsley, directorul executiv al GlaxoSmithKline, cu sediul la Brentford, a declarat că milioane de doze nu vor putea fi produse până în a doua jumătate a anului 2021, „dacă lucrurile merg bine”.

Pe de alta parte, gigantul farmaceutic Pfizer a anunțat ieri că ar putea gata avea un vaccin pentru coronavirus până în toamnă. Compania din SUA a început deja fabricarea în masă și urmărește să aibă gata sute de milioane de doze până la sfârșitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`