Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului
Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

05 iul. 2020, 13:41,
în Sanatate

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului? Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din California din San Diego spun că un simplu test de scaun ar permite persoanelor cu boală hepatică grasă (cunoscută și sub numele de steatoza hepatica) să identifice rapid și ușor riscul de a se dezvolta ciroză.

Boala hepatică grasă sau ficatul gras este o afecțiune cronică asociată cu lipsa de exerciții fizice, un stil de viață sedentar și o dietă bogată în zaharuri. Această afecțiune poate duce la grave complicatii și poate progresa spre ciroză, o patologie gravă a ficatului care o afectează ireversibil sau chiar cancer la ficat.

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

O echipă de oameni de știință condusă de cercetători de la Școala de Medicină de la Universitatea din California din San Diego a descoperit o nouă tehnică pentru a prezice riscul dezvoltării cirozei la pacienții cu boală hepatică grasă. Un avans major în ceea ce privește prevenirea.

Într-un articol publicat în revista Cell Metabolism, cercetătorii au raportat că microbiomul (toate microorganismele găsite în corpul uman) din materiile fecale por arata care este riscul de ciroză. Ei cred că aceste microorganisme din scaun sunt suficient de distincte pentru a identifica pacienții care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta ciroză.

„Rezultatele reprezintă posibilitatea creării unui test precis, non-invaziv, bazat pe microorganisme fecale, pentru a identifica pacienții cu cel mai mare risc de a dezvolta ciroză. Un astfel de instrument de diagnostic este necesar”, a spus Rohit Loomba, autor principal al studiului și profesor la catedra de gastroenterologie de la Universitatea din San Diego Școala de Medicină.

Nou test non-invaziv pentru identificarea pacienților cu risc ridicat de a dezvolta ciroză

Pentru a ajunge la această descoperire, cercetătorii au analizat datele unui studiu al participanților din China și Italia. De asemenea, s-au bazat pe cercetările publicate în 2017 și 2019. Oamenii de știință au comparat microbiomii fecalelor a 163 de participanți. Voluntarii au inclus pacienții cu ciroză, rudele lor și pacienții de control fără boli hepatice grase.

Ei au legat conținutul genetic al microbiomului prezent în scaun de vârsta participanților și nivelurile de albumină serică (o proteină din sânge abundentă produsă în ficat).

Aceste rezultate demonstreaza ca un set de specii microbiene intestinale ar putea fi utilizate ca un test non-invaziv pentru ciroza, au spus ei. Pentru profesorul Rohit Loomba, următorul pas este stabilirea corelației dintre aceste microbiomi intestinali și ciroză.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
Fiul de 3 ani al lui Ionel Ganea, în stare extrem de gravă după accidentul provocat de tatăl său. Martorii spun că tragedia era inevitabilă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Românii cu un venit în plus. Ce este pensia socială
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Alegerile prezidențiale din 18 mai, anulate din cauza unui blackout
Playtech.ro
De ce să nu conduci cu 140 de km/h pe autostradă? Detaliul la care şoferii nu se gândesc niciodată
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Doamne! Dana Rogoz a dat MAREA VESTE pe rețelele sociale! Nimeni NU se aștepta
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 mai 2025
10 mai 2025