Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului
Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

05 iul. 2020, 13:41,
în Sanatate

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului? Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din California din San Diego spun că un simplu test de scaun ar permite persoanelor cu boală hepatică grasă (cunoscută și sub numele de steatoza hepatica) să identifice rapid și ușor riscul de a se dezvolta ciroză.

Boala hepatică grasă sau ficatul gras este o afecțiune cronică asociată cu lipsa de exerciții fizice, un stil de viață sedentar și o dietă bogată în zaharuri. Această afecțiune poate duce la grave complicatii și poate progresa spre ciroză, o patologie gravă a ficatului care o afectează ireversibil sau chiar cancer la ficat.

Boala hepatică grasă: ce indica aspectul scaunului

O echipă de oameni de știință condusă de cercetători de la Școala de Medicină de la Universitatea din California din San Diego a descoperit o nouă tehnică pentru a prezice riscul dezvoltării cirozei la pacienții cu boală hepatică grasă. Un avans major în ceea ce privește prevenirea.

Într-un articol publicat în revista Cell Metabolism, cercetătorii au raportat că microbiomul (toate microorganismele găsite în corpul uman) din materiile fecale por arata care este riscul de ciroză. Ei cred că aceste microorganisme din scaun sunt suficient de distincte pentru a identifica pacienții care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta ciroză.

„Rezultatele reprezintă posibilitatea creării unui test precis, non-invaziv, bazat pe microorganisme fecale, pentru a identifica pacienții cu cel mai mare risc de a dezvolta ciroză. Un astfel de instrument de diagnostic este necesar”, a spus Rohit Loomba, autor principal al studiului și profesor la catedra de gastroenterologie de la Universitatea din San Diego Școala de Medicină.

Nou test non-invaziv pentru identificarea pacienților cu risc ridicat de a dezvolta ciroză

Pentru a ajunge la această descoperire, cercetătorii au analizat datele unui studiu al participanților din China și Italia. De asemenea, s-au bazat pe cercetările publicate în 2017 și 2019. Oamenii de știință au comparat microbiomii fecalelor a 163 de participanți. Voluntarii au inclus pacienții cu ciroză, rudele lor și pacienții de control fără boli hepatice grase.

Ei au legat conținutul genetic al microbiomului prezent în scaun de vârsta participanților și nivelurile de albumină serică (o proteină din sânge abundentă produsă în ficat).

Aceste rezultate demonstreaza ca un set de specii microbiene intestinale ar putea fi utilizate ca un test non-invaziv pentru ciroza, au spus ei. Pentru profesorul Rohit Loomba, următorul pas este stabilirea corelației dintre aceste microbiomi intestinali și ciroză.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
S-a pozat fără sutien, în baie! Imaginea provocatoare cu ispita Naba Salem de la Insula Iubirii 2025
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
22 de judeţe intră de la 17.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii
Playsport.ro
FOTO Noua Dacia C-Neo, dezvăluită fără camuflaj în prima imagine. Când va...
Evz.ro
Nu face asta în avion. Creezi mari probleme
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce salariu trebuie să ai în 2025 ca să poți lua un credit de 100.000 de euro
Dailybusiness.ro
Controale ANPC pe litoral. Produse expirate, camere murdare și echipamente uzate în hoteluri și restaurante
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025