Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Boala ficatului gras: testul care iti arata daca ai ficatul intoxicat
Boala ficatului gras: testul care iti arata daca ai ficatul intoxicat

Boala ficatului gras: testul care iti arata daca ai ficatul intoxicat

27 mai 2021, 13:38,
în Sanatate

Boala ficatului gras este o patologie care se dezvoltă lent. Rezultă dintr-o acumulare de grăsime în ficat datorită stilului nostru de viață, care trebuie corectat pentru a evita agravarea bolii.

NASH (steatohepatită nealcoolică) desemnează o boală hepatică care face parte din familia NAFLD (boală hepatică grasă nealcoolică). Și cel mai important lucru de reținut este, desigur, condițiile în care apar aceste probleme, care trebuie luate foarte în serios.

Mănâncăm prea mult

Înainte ne miscam mai mult și mâncam mai puțin. Astăzi, combinăm o activitate fizică insuficientă cu un consum excesiv de grăsimi, zaharuri și produse procesate. Rezultatul: supraponderalitatea sau obezitatea, diabetul de tip 2 care degradează ficatul provocând steatoză (mai mult de 5% din celulele sale sunt umplute cu grăsime) sau chiar fibroză (inflamație și celule care se umflă: balonare) care se pot răspândi și duce la ciroza sau cancer la ficat.

Boala ficatului gras, o boală tăcută

Problema este că majoritatea pacienților nu prezintă niciun simptom. Boala poate fi descoperită întâmplător, în timpul unui test de sânge, de exemplu, dar cel mai adesea, atunci când ficatul este deja foarte deteriorat, observăm o pierdere a poftei de mâncare, umflarea picioarelor, o colorație galbenă a pielii, o acumulare de lichid în abdomen.

Boala ficatului gras: reflexele potrivite

Dacă combinați excesul de greutate și diabetul, este imperativ să pierdeți în greutate și să mențineți efortul pe termen lung, gătind cu grăsimi bune (ulei de măsline) și fără zahăr adăugat, controlându-vă porțiile, consumând apă, mișcându-vă mai mult, zilnic. Pentru aceasta, cel mai bine este să obțineți ajutor de la un dietetician-nutriționist pentru a vă schimba treptat și durabil stilul de viață.

Boala ficatului gras: testul de autoevaluare

Mai întâi, calculați indicele de masa corporala (IMC) dacă nu îl cunoașteți. Pentru a face acest lucru, înmulțiți-vă înălțimea (în metri) cu ea însăși și împărțiți greutatea (în kilograme) la rezultatul obținut. Exemplu: aveți 1,70 m înălțime și cântăriți 90 kg: 90: (1,70 x 1,70) = 31,15. IMC-ul dvs. este de 31.

Apoi bifați casetele care sunt valabile:

• Ma misc puțin și mănânc prea mult.
• Sunt supraponderal (IMC între 25 și 30).
• Sufer de obezitate (IMC peste 30 de ani).
• Am prediabet (zahăr in sânge ridicat).
• Am diabet de tip 2.
• Am un sindrom metabolic: obezitate abdominală + hipertensiune și / sau colesterol și / sau nivel ridicat de zahăr in sânge
• Am un apetit puternic pentru produse dulci, pâine albă, mezeluri
• Simt durere sau disconfort în partea dreapta sus a abdomenului

Rezultat: dacă ați bifat trei propoziții sau mai puține, riscul este moderat. Peste acest numar, este mai mare: consultați medicul generalist pentru a vă prescrie un test de sânge și, dacă este necesar, o ecografie a ficatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`