Prima pagină » Local » Boala de care suferă Céline Dion nu a făcut încă victime în rândul ieșenilor! Dr. Doru Baltag: „Sunt mii de neurologi care în cariera lor nu ajung să se confrunte cu astfel de cazuri”

Boala de care suferă Céline Dion nu a făcut încă victime în rândul ieșenilor! Dr. Doru Baltag: „Sunt mii de neurologi care în cariera lor nu ajung să se confrunte cu astfel de cazuri”

14 dec. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Sindromul persoanei rigide, cunoscut și ca boala Moersch-Woltman, este o afecțiune care afectează grav calitatea vieții pacientului. Aceasta este o boală neurologică extrem de rară, caracterizată de apariția spasmelor musculare dureroase. Medicii ieșeni au precizat că în spitalele din Iași nu există nicio persoană diagnosticată cu boala de care suferă Céline Dion

Céline Dion a dezvăluit recent că suferă de o afecțiune neurologică gravă, care îi provoacă dificultăți la mers și o împiedică să-și folosească corzile vocale la capacitatea maximă. Din acest motiv, cântăreața s-a văzut nevoită să-şi anuleze unele dintre concertele din turneul „Courage World Tour”, în Europa, programat în vara anului 2023.

Celine Dion

Aceasta este o boală neurologică extrem de rară, caracterizată de apariția spasmelor musculare dureroase

Niciun ieșean nu a fost diagnosticat cu boala de care suferă Céline Dion

Celine Dion

Céline Dion a dezvăluit recent că suferă de o afecțiune neurologică gravă, care îi provoacă dificultăți la mers și o împiedică să-și folosească corzile vocale la capacitatea maximă

Dr. Doru Baltag, medic neurolog și directorul medical al Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a precizat că medicii de la Secția Clinică Recuperare Medicală Neurologie nu au în evidență niciun pacient care să sufere de sindromul persoanei rigide.

„Este o boală rară, știu care sunt simptomele sale și cum se manifestă, dar nu am văzut niciun pacient care să sufere de acest sindrom. Sunt mii de neurologi care în cariera lor nu ajung să se confrunte cu astfel de cazuri. Acest subiect nu a fost abordat la congresele din țară și din străinătate la care am participat. Nu există încă un tratament pentru sindromul persoanei rigide. Este o afecțiune foarte rară”, a declarat dr. Doru Baltag.

În ultimii 20-30 de ani, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași nu s-a prezentat niciun pacient care să sufere de sindromul persoanei rigide.

„În ultimii 20-30 de ani, la Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu» Iași, unde aveam două clinici de neurologie care tratează pacienți din toată Moldova, nu s-a prezentat niciun pacient care să sufere de sindromul persoanei rigide”, a declarat conf. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

În același sens, Radu Țibichi, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, a precizat că în județul nostru nu sunt în evidență pacienți cu sindromul persoanei rigide pentru care să se deconteze servicii medicale.

Celine Dion

Sindromul persoanei rigide, cunoscut și ca boala Moersch-Woltman, este o boală care afectează grav calitatea vieții pacientului

Ce este și cum se manifestă sindromul persoanei rigide

Celine Dion

Sindromul persoanei rigide este o boală neurologică rară caracterizată de rigiditate fluctuantă a toracelui și a membrelor

Sindromul persoanei rigide este o tulburare gravă de care suferă și Céline Dion. Artista a anunțat de curând că suferă de o boală rară, iar recent și-a anulat toate concertele de anul viitor. Aceasta avea programat un concert și la București, în vara anului 2023. Artista a declarat că lucrează cu o echipă de medici și kinetoterapeuți care o ajută să se simtă mai bine. Trebuie precizat că fiecare zi a unui pacient cu sindromul persoanei rigide este o adevărată luptă.

Sindromul persoanei rigide este o boală neurologică rară, caracterizată de rigiditate fluctuantă a toracelui și a membrelor. Boala se manifestă prin spasme musculare dureroase și afectează o persoană dintr-un milion. Boala afectează femeile, cu precădere, afecțiunea debutând de cele mai multe ori în jurul vârstei de 45 de ani. Simptomele se agravează în timp, progresia bolii fiind lentă.

Cu toate acestea, boala este extrem de dureroasă și afectează calitatea vieții pacientului, deoarece imobilizează pieptul și șoldurile, iar deplasarea devine dureroasă în acest fel. Din cauza spasmelor dureroase și spontane, pacienții se pot confrunta și cu căderi dezastruoase. Pacienții care suferă de sindromul persoanei rigide pot să se confrunte și cu frica de a traversa spațiile deschise, afecțiunea cunoscută drept pseudo-agorafobie.

Cercetările pentru a afla cauzele acestei boli sunt încă în fază incipientă. Sindromul persoanei rigide este o maladie autoimună care se manifestă uneori alături de alte boli autoimune. Se crede că apariția sindromului persoanei rigide poate fi asociată cu prezența unor anumiți anticorpi. Acești anticorpi întrerup activitatea unui neurotransmițător, iar astfel se ajunge la blocarea temporară a neuronilor responsabili de mișcările coloanei vertebrale, provocând spasme și rigiditate.

Boala de care suferă Céline Dion este una extrem de rară, pentru care nu s-a descoperit încă un tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024