Un bărbat a decedat din cauza cancerului de piele. A crezut că e un herpes, dar era cancer. Medicii susțin faptul că, fiind asimptomatic, acest tip de cancer este greu de depistat. Sunt ieșence care, deși au primit acest diagnostic, continuă să meargă la solar. Cancerul nu apare imediat după expunerea la soare. Un ieșean a decedat în trei luni după ce a fost depistat cu cancer de piele.
Un ieșean în vârstă de 48 de ani a depistat că în colțul gurii i-a apărut o formă de herpes. A neglijat timp de câteva zile acest semn. După ce herpesul a prins o crustă uscată, acesta a început să o rupă. Văzând că nu se mai vindecă, s-a adresat medicului de familie. Acesta i-a dat un tratament, dar fără rezultat. La scurt timp, întreaga gură a bărbatului fusese acoperită de acest tip de „herpes”. Medicii au depistat după câteva investigații că era vorba de cancer de piele. Din cauză că barbatul muncea des la câmp în orele interzise de expunere la soare, i-a apărut primul semn. La numai câteva luni, acesta a decedat. A neglijat, practic, primul semn al cancerului.
Iată ce se întâmplă dacă nu te prezinți la timp!
Din ce în ce mai mulți ieșeni sunt diagnosticați cu cancer de piele. Medicii sunt impacientați de faptul că, fiind o boală asimptomatică, mulți dintre aceștia se prezintă la control mult prea târziu. Mâncărimea sau prezența durerii sunt minime în cazul cancerului de piele. Expunerea la soare sau la solar poate duce la apariția unui melanom. Pentru supraviețuire este necesar ca pacientul să se prezinte la timp la medic. Specialiștii susțin că sunt persoane care se tratează de cancer, iar mai apoi repetă aceleași greșeli care le-au provocat această afecțiune. Românii, așa cum susțin medicii, și-au asumat prostul obicei de a petrecere fiecare vacanță de vară la mare. Supunerea pielii la razele UV timp de mai mulți ani poate avea repercusiuni grave, care nu apar imediat.
Sute de pacienți anual!
Câteva sute de pacienți ieșeni sunt diagnosticați anual cu cancer de piele. Unii mai grav, alții mai puțin grav. Medicii ieșeni vorbesc despre faptul că există o „tradiție” în rândul românilor de a se expune la soare pentru o perioadă îndelungată. De multe ori, aceștia sunt diagnosticați cu cancer și continuă să se expună din varii motive la soare. Specialiștii susțin că acest lucru ar trebui să le fie interzis după diagnosticare. „Avem cazuri care pornesc de la copii și până la bătrâni. Copiii sunt expuși la soare fără protecție solară, tinerele, în genere, merg la solar, iar bătrânii merg la câmp. Cancerul de piele se depistează destul de greu, pentru că este asimptomatic. În general, pacienții care sunt depistați cu cancer de piele ajung mai întâi la dermatolog. Aceștia prezintă niște structuri neobișnuite la nivelul pielii”, spune prof. dr. Dragoș Pieptu.
Trebuie să ne protejăm!
Specialiștii spun că vitamina D nu o iei stând trei săptămâni la soare, deși cu toții am fost marcați de acest obicei. Aceștia mai spun că, prin expunerea la soare, pielea îmbătrânește și pot apărea tumori de piele. „Trebuie să ne protejăm de mici, să nu ne expunem la soare. Totodată, orice plimbare prin soare trebuie să fie cu cremă și pălărie. Există tipuri de cancer de piele pe care le poți avea și de cinci-șapte ori în viață. Aceste tipuri de cancer nu ne impacientează. Frecvent avem și pacienți cu cancer de piele prin expunerea la solar. Cei tineri refuză să creadă că aceasta este problema. Aceștia trebuie să meargă mai des la dermatolog. Orice leziune pe piele ai avea, consultă un specialist”, insistă prof. dr. Dragoș Pieptu.
Recomandările medicilor specialiști
Medicii specialiști ieșeni fac o serie de recomandări privind depistarea la timp a simptomatologiilor aferente cancerului. Astfel, aceștia recomandă să se observe orice modificare a formei, culorii sau ale alor trăsături ale unei alunițe. Totodată, trebuie să fie supravegheată zona, pentru a observa dacă sângerează sau provoacă mâncărime. „Atunci când se observă orice schimbare a aluniței sau negului existent, trebuie să se consulte un medic dermatolog. Acesta va fi în măsură să depisteze dacă este vorba sau nu despre cancer. Dacă pacientul este suspectat de cancer, va fi trimis de urgență la medicul oncolog. Dacă sunt depistate la timp, cancerele de piele sunt de cele mai multe ori vindecabile”, mai spune medicul.