Prima pagină » Actualitate » Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Cum poate fi prevenită
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Cum poate fi prevenită

Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Cum poate fi prevenită

14 dec. 2024, 14:00, 3 ,
Redacția BZI în Actualitate

Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă, la vârsta de 74 de ani. De Crăciun urma să împlinească 75 de ani.

În ultimele sale luni de viață, actorul s-a confruntat cu cancerul de colon, o afecțiune cruntă din păcate, mortală. Acest tip de cancer este o problemă de sănătate gravă și frecvent întâlnită, iar simptomele sale pot fi adesea subtile și ușor de ignorat.

Ce este cancerul de colon

Cancerul de colon este o afecțiune în care celulele din intestinul gros (colon) cresc necontrolat, formând tumori maligne.

De obicei, această boală evoluează lent și poate să nu prezinte semne evidente în stadiile incipiente. De aceea, mulți oameni nu își dau seama că au cancer de colon decât în momentul în care boala este deja într-un stadiu avansat.4

Acest tip de cancer este unul dintre cele mai frecvente în rândul adulților, în special în cazul celor de vârstă mai înaintată.

Cauze și factori de risc

Factorii genetici, dieta nesănătoasă, obezitatea, consumul excesiv de alcool, fumatul și istoricul familial de cancer sunt printre cele mai comune cauze care cresc riscul de a dezvolta cancer de colon.

De asemenea, anumite afecțiuni intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (colita ulceroasă sau boala Crohn), pot contribui la dezvoltarea acestei boli.

Simptomele cancerului de colon

Simptomele cancerului de colon pot varia semnificativ în funcție de stadiul bolii și de localizarea tumorii. Unele dintre cele mai comune semne ale bolii includ:

Schimbări în obiceiurile intestinale: Constipație persistentă sau diaree, sau o alternanță între cele două, pot fi semne ale unei probleme serioase la nivelul colonului.

Sânge în scaun: Prezența sângelui în scaun, chiar și în cantități mici, este un simptom care nu trebuie ignorat. Acesta poate varia de la o nuanță roșie aprinsă până la o culoare mai închisă sau chiar neagră.

Durere abdominală: Durerea sau disconfortul persistent în abdomen, balonarea, crampele și senzația de plinătate pot fi simptome ale cancerului de colon.

Oboseală inexplicabilă: Oboseala cronică, fără o cauză evidentă, poate fi un semn al anemiei, care apare atunci când cancerul provoacă pierderi de sânge.

Scădere în greutate inexplicabilă: Pierderea semnificativă în greutate fără o schimbare în dietă sau activitatea fizică este un alt semn posibil.

Senzație de evacuare incompletă: Persoanele cu cancer de colon pot simți că nu își golesc complet intestinul după o defecație.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul precoce al cancerului de colon poate salva vieți, de aceea este esențial ca persoanele cu risc să facă analize și controale periodice. Testele care ajută la depistarea cancerului de colon includ analiza sângelui ocult (pentru detectarea sângelui în scaun), colonoscopia, tomografia computerizată și ecografia.

Tratamentul cancerului de colon depinde de stadiul în care este descoperită boala și poate include intervenții chirurgicale, chimioterapie, radioterapie sau tratamente țintite. Cu toate acestea, în stadiile avansate, cancerul de colon devine mult mai greu de tratat și poate fi fatal.

Cum poate fi prevenit

Prevenirea cancerului de colon se poate face printr-o alimentație echilibrată, bogată în fibre și săracă în grăsimi animale, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool și prin efectuarea unor controale periodice pentru depistarea precoce a bolii.

De asemenea, persoanele cu risc crescut, cum ar fi cele cu antecedente familiale de cancer de colon, ar trebui să înceapă screeningul la vârste mai tinere și să discute cu medicul despre opțiunile de prevenire.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • MIRCEA DIACONI un kgb_ist FEROCE care a participat la masacrul de la otopeni in 89. diaconu se afla la CTS in baneasa ,adica la Comandamentul Trupelor de Securitate si in biroul sefului CTS G.GHITA ii cerea sa trimita militari din trupele de securitate la aeroportul Otopeni. De celalta parte un tradator GRU -Militaru cerea armatei sa impuste pe oricine se apropia de aeroport. Putini stiu acest aspect clar si concis. ….Acum rezova dl KREMLIN GEORGESCU ceea ce a inceput DIACONU-MILITARU

  • un comunist zelos. are pe constiinta tinerii morti la revolutie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 martie 2025
31 martie 2025