Prima pagină » Sanatate » Boala contagioasă în rândul copiilor. Pot avea efecte devastatoare!
Boala contagioasă în rândul copiilor. Pot avea efecte devastatoare!

Boala contagioasă în rândul copiilor. Pot avea efecte devastatoare!

15 sept. 2023, 12:21,
BZI.ro, în Sanatate

Gruparea mai multor copii în aceeași locație, așa cum se întâmplă în grădinițe sau școli, poate contribui la răspândirea unor afecțiuni cunoscute popular ca “boala copiilor”, precum conjunctivita, amigdalita, rujeola sau infecția cu virusul care determină gură-mână-picior.

Boala copiilor. Varicela, angina și rujeola

Varicela, cunoscută și sub numele de vărsat de vânt, este o afecțiune extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Aceasta se manifestă prin apariția unei erupții cutanate însoțite de mâncărime, sub formă de vezicule, inițial pe piept, spate și față, și ulterior pe întregul corp. Această boală poate fi periculoasă, în special pentru bebeluși, adolescenți, adulți, femei însărcinate și persoane cu sistemul imunitar slăbit. Cei care nu au avut varicelă sau nu au fost vaccinați sunt susceptibili să contracteze boala, care de obicei persistă între 4 și 7 zile. Printre simptomele clasice se numără și febra, oboseala, pierderea apetitului și durerile de cap. Febra poate fi redusă cu ajutorul acetaminofenului, iar mâncărimile pot fi ameliorate cu loțiuni pe bază de calamină. Cel mai eficient mod de prevenire a varicelei este prin vaccinare.

Angina (amigdalita) este o infecție bacteriană care provoacă inflamația gâtului și este frecvent întâlnită la copii, fiind extrem de contagioasă. Neglijată, aceasta poate fi periculoasă, ducând la febră reumatică și leziuni cardiace. Semnele includ durere la înghițire, febră, dureri musculare, și uneori greață și vărsături. Copiii afectați ar trebui să consulte un medic pediatru, care va efectua teste pentru a confirma infecția streptococică. În cazul infecției bacteriene, medicul poate recomanda antibiotice, care trebuie luate conform indicațiilor.

Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală care afectează în principal copiii și care era aproape eradicată datorită vaccinării, dar care a început să revină din cauza refuzului unor părinți de a-și imuniza copiii. Febra și apariția unor pete caracteristice sunt simptomele rujeolei. Aceste pete sunt alb-albăstruie și apar în interiorul obrajilor și în jurul gurii. De asemenea, erupțiile cutanate care provoacă mâncărimi sunt prezente. În cazul apariției acestor simptome, este important să se consulte imediat un medic. Prevenirea rujeolei se realizează prin vaccinare.

Boala gură-mână-picior, oreionul, rinofaringita și conjunctivita

Boala gură-mână-picior este o infecție virală frecventă în colectivitățile de copii, mai ales la cei cu vârste între 1 și 6 ani, deoarece se răspândește ușor de la unul la altul. Se manifestă prin apariția unor erupții cutanate și leziuni în zona gurii, mâinilor, picioarelor și feselor. Tratamentul este simptomatic, cu administrare de medicamente pentru reducerea febrei, hidratare și alimentație ușoară în caz de febră. Pentru a preveni infecția, este important să se insiste asupra igienei personale, cu spălarea regulată a mâinilor, mai ales înainte de masă și după folosirea toaletei.

Oreionul este o boală contagioasă provocată de un virus și debutează cu febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală și pierdere a poftei de mâncare. Ulterior, se dezvoltă umflături ale glandelor salivare, în special în zona maxilarului și gâtului. Tratamentul implică repaus, analgezice, hidratare și consumul de alimente ușor de mestecat, cum ar fi supa și iaurtul. Complicațiile oreionului sunt rare, dar potențial grave, afectând testiculele, creierul, membranele cerebrale și pancreasul. Vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenire a oreionului și se administrează de obicei sub forma vaccinului ROR (rujeolă-oreion-rubeolă).

Rinita și rinofaringita sunt adesea infecții benigne, de obicei cauzate de virusuri, dar pot reprezenta și simptomele inițiale ale altor infecții sau pot evolua spre complicații bacteriene, cum ar fi otita medie sau sinuzita. Aceste infecții se manifestă prin congestie nazală, secreții nazale, dureri în gât, febră, tuse și lăcrimare. La copiii sub 5 ani, este important să se verifice membranele timpanice pentru a exclude otita medie. Tratamentul constă în administrarea de medicamente pentru reducerea febrei și utilizarea de spray-uri saline pentru descongestionarea nazală.

Conjunctivita este o infecție oculară comună, în special la copii mici, și este contagioasă, răspândindu-se cu ușurință în colectivități. Aceasta constă în inflamația mucoasei oculare și a pleoapelor. De obicei, este o afecțiune ușoară și poate fi tratată cu picături oftalmice specifice. Pentru prevenirea conjunctivitei, este important să învățăm copiii să-și spele regulat mâinile cu apă și săpun. Aceste afecțiuni sunt cunoscute ca “boala copiilor” deoarece sunt foarte frecvente în rândul copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *