Prima pagină » Local » Boala care face ravagii în rândul bărbaților. Medicul Marius Dabija: „Fac aproximativ 250 de intervenții chirurgicale de acest gen pe an” – FOTO

Boala care face ravagii în rândul bărbaților. Medicul Marius Dabija: „Fac aproximativ 250 de intervenții chirurgicale de acest gen pe an” – FOTO

10 apr. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Hernia de disc este cea mai frecventă operație care se efectuează la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Un singur medic efectuează, pe an, aproximativ 250 de astfel de intervenții chirurgicale. Neurochirurgii afirmă faptul că această patologie reprezintă aproximativ 30-40 la sută din activitatea spitalului.

Medicul Marius Dabija: „În fiecare zi, se efectuează cel puțin o operație de hernie de disc”

dr. Lucian Eva

La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, cea mai frecventă intervenție chirurgicală care se efectuează este hernia de disc

Hernia de disc este o afecțiune a coloanei vertebrale. Deși nu există o regulă, bărbații sunt cei predispuși să suprasolicite coloana și, prin urmare, să fie operați. Există cazuri în care pentru un pacient se poate interveni chirurgical de 7-8 ori, însă acestea sunt rare.

„Eu fac aproximativ 250 de intervenții chirurgicale pentru hernia de disc pe an. Dacă aveam 250 de zile lucrătoare, înseamnă că măcar 1 pe zi. Sunt zile în care efectuez și două operații de hernie de disc, dar sunt zile în care fac trei. Herniile de disc sunt operații ușoare, din acest motiv se pot face mai multe pe zi. La nivel de spital, aproximativ 30-40 la sută din activitatea chirurgicală este despre herniile de disc. Deși nu este o regulă, apare, în general, mai mult la bărbați, pentru că ceea ce fac bărbați ca muncă, activitate, este puțin mai greu și mai solicitant pentru coloana vertebrală.

Hernia de disc poate recidiva. Recidivele pot apărea în 20-25 la sută din cazuri, în unele statistici, pentru că se păstrează aceleași condiții ale discului herniat. Discul herniază pentru că suferă un proces de degenerare, de îmbolnăvire, atunci, odată o hernie de disc operată, discul respectiv rămâne la fel, în aceleași condiții de degenerare, din acest motiv poate oricând să arunce alte fragmente afară. Este destul de rar, dar sunt și pacienți operați de 7-8 ori”, a declarat dr. Marius Dabija, director medical al Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

În prezent, persoanele sedentare sunt mai predispuse la a dezvolta hernie de disc

 pacient hernie de disc

Hernia de disc este o afecţiune a coloanei vertebrale

În prezent, și persoanele sedentare, care petrec foarte mult timp la birou sau conduc sunt predispuse la hernie de disc. Cel mai tânăr pacient ce a fost operat de această afecțiune, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, avea vârsta de 17 ani.

„Hernia de disc lombară apare la persoane care sunt în plină activitate, aproximativ 40-50 de ani. Pe vremuri, era considerată ca boala celor care făceau activități fizice, în prezent, s-au schimbat factorii favorizanți, apare, în general, la persoane sedentare, care stau mai mult la birou, degenerarea la nivelul discului pare să fie favorizată de acest sedentarism. Cel mai tânăr pacient pe care l-am operat de hernie de disc avea în jur de 17 ani, a fost un disc secundar unui traumatism”, a subliniat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`