Prima pagină » Sanatate » Boabe de muștar beneficii și contraindicații. Un condiment mult subestimat
Boabe de muștar beneficii și contraindicații. Un condiment mult subestimat

Boabe de muștar beneficii și contraindicații. Un condiment mult subestimat

21 nov. 2023, 13:44,
în Sanatate

Planta de muștar este înrudită cu broccoli, varza și varza de Bruxelles. Semințele de muștar rodesc în sezonul rece. Boabele de muștar sunt semințe mici și rotunde scoase dintr-o păstaie. Acestea au un diametru de 1 mm. Boabele de muștar au multe beneficii, dar și câteva contraindicații, și sunt disponibile în general în trei culori, și anume alb, maro și negru.

Muștarul alb aparține familiei de plante Brassicaceae. Deschise la culoare și de o dimensiune mai mare, aceste semințe conferă un gust ușor piperat. Muștarul negru este nativ în Asia de Sud-Est și are cel mai înțepător și piperat gust. În schimb, muștarul maro este în mare parte cultivat în India, Canada și Ucraina. Muștarul negru are un gust mai intens în comparație cu celelalte două tipuri.

Beneficii și contraindicații boabe de muștar

Muștarul nu are doar utilizări culinare, ci și beneficii medicinale. S-au realizat numeroase cercetări în această direcție pentru a descoperi mai multe despre avantajele medicale ale muștarului.

Previne cancerul. Muștarul conține o cantitate sănătoasă de substanțe nutritive vegetale numite glucozinolati. Glucozinolatii se descompun în izotiocianat care ajută la producerea de enzime în semințele de muștar. Astfel ajută la prevenirea diverselor tipuri de cancer, cum ar fi cel vezical și cervical. În plus, conform studiilor, muștarul este posibil să aibă potențialul de a preveni cancerul și de a proteja împotriva efectelor nocive ale celulelor canceroase.

Ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Uleiul de muștar s-a dovedit benefic în problemele cardiace. Utilizarea uleiului de muștar a avut rezultate pozitive în reducerea tulburărilor de ritm cardiac. A fost sesizată și o scădere a durerilor în piept cauzată de consumul acestora.

Eficient împotriva durerii. Plasturii sau cataplasmele făcute din muștar sunt foarte eficiente în ameliorarea durerilor. Astfel, aplicat sub această formă, muștarul ajută la ameliorarea durerilor musculare. Cu toate acestea, se recomandă utilizarea unui cearșaf de in pentru a evita formarea de bășici atunci când este aplicat pe piele, din cauza senzației de căldura provocată de extractul de muștar.

Poate elimina otrava. Semințele de muștar au proprietăți emetice, adică pot provoca vărsături. Astfel ele pot fi utilizate pentru a scoate otrava ingerată din organism.

Eficient împotriva micozelor. Boabele de muștar posedă proprietăți antibacteriene, și ajută la vindecarea micozelor pe piele. Aplicarea pastei de muștar topic pe piele și spălarea acesteia cu apă caldă va avea un efect valoros împotriva micozelor.

Poate îmbunătăți metabolismul. Acizii biliari sunt produși de ficat pentru a descompune grăsimile. Frunzele de muștar conțin substanțe care se leagă de acești acizi din tractul digestiv, facilitând astfel excreția acestora, și reglând colesterolul.

Contraindicațiile de care trebuie să ții cont

Semințele de muștar sunt sigure pentru consum, dar pot sau nu pot avea anumite contraindicații. Semințele de muștar oferă o senzație de încălzire. Prin urmare, trebuie să fim atenți atunci când le folosim pe piele și să nu le lăsăm să intre în contact cu ochii.

Semințele și frunzele de muștar conțin goitrogeni. Goitrogenii pot perturba producția de hormoni tiroidieni în organism. Prin urmare, este recomandabil să gătești semințele înainte de consum și să consulți un profesionist medical dacă suferi de afecțiuni tiroidiene.

Cei care manifestă alergii la plantele din familia Cruciferae (cum ar fi varza, broccoli, ridiche, ardei gras etc.) ar trebui să evite consumul de muștar.

Folosirea excesivă a muștarului poate cauza iritații la nivelul stomacului și duodenului, amplificând astfel problemele asociate cu ulcerul gastric sau duodenal. Consumul de muștar poate stimula secreția de bilă, prezentând riscuri pentru persoanele cu afecțiuni ale vezicii biliare.

Muștarul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele, antiinflamatoarele nesteroidiene sau medicamentele pentru diabet. Înainte de a începe să consumați muștar, este esențial să discutați cu un medic dacă urmați vreun tratament medicamentos.

Muștarul conține seleniu, care este o substanță chimică esențială pentru organismul nostru. Este un antioxidant care ajută la prevenirea tulburărilor de memorie (precum Alzheimer) și cu declinul mental.

Pudra de muștar ajută și la menținerea pielii hidratate. De asemenea, îndepărtează impuritățile și ajută la prevenirea acneei. Mai mult, reduce inflamația din corp datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Aceste semințe sunt utilizate în mod frecvent în bucătărie. Le poți folosi în sosuri ca și condiment, sau le poți utiliza în timpul gătitului oricărui fel de mâncare. În plus, pudra de semințe de muștar poate fi folosită și ca mască facială pentru piele sau pe mușchi pentru a reduce durerea. Dacă dorești să elimini amărăciunea din semințe, adaugă sare și lasă-le la înmuiat timp de o zi înainte de a le folosi, ținând cont de beneficiile și contraindicațiile boabelor de muștar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`