BNR lansează o monedă din aur la finalul anului 2024! Este vorba despre o monedă cu tema Istoria aurului-Tezaurul de la Apahida, cu un preț de vânzare de 940 lei, ce include broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Iată ce tiraj va avea moneda și cum arată.
BNR lansează o monedă din aur la finalul anului 2024!
BNR a lansat în circuitul numismatic, pe final de 2024, o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida. Aversul monedei prezintă o cataramă din Tezaurul de la Apahida, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă două aplice de şa, în formă de vulturi şi inscripţiile „TEZAURUL DE LA APAHIDA” şi „ISTORIA AURULUI”. Tirajul maxim pentru moneda din aur cu valoare nominală de 10 lei este de 1.000 piese, iar preţul de vânzare pentru moneda spectaculoasă este de 940,00 lei.
De asemenea, BNR va introduce în circuitul numismatic, începând cu 30 decembrie 2024, o monedă din aur dedicată aniversării a 400 de ani de la nașterea Mitropolitului Dosoftei. Moneda lansată de BNR are o valoare nominală de 100 lei și este realizată din aur de calitate superioară.
Aversul monedei înfățișează Mănăstirea Probota, locul sacru unde Mitropolitul Dosoftei s-a călugărit. Alături de imaginea mănăstirii, sunt prezentate inscripțiile „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă portretul Mitropolitului Dosoftei și inscripția „400 DE ANI DE LA NASTEREA MITROPOLITULUI DOSOFTEI”. Tirajul maxim al monedei este limitat la 1.000 de piese, ceea ce o face un obiect de colecție rar.
Moneda rară care valorează 12.000 de lei
O monedă românească se vinde în prezent cu peste 12.000 de lei, iar foarte mulți colecționari vor să intre în posesia monedei valoroase. Este vorba despre moneda BNR cu valoare nominală de 200 de lei, ce a fost lansată în 2015 cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Sf. Iosif din București. Moneda are o greutate de 15,551 grame, diametrul de 27 de milimetri și este din aur cu titlul 999‰, având o formă rotundă. Tirajul acesteia a fost de numai 150 de monede. Moneda care valorează peste 12.000 de lei este vândută într-o capsulă de metacrilat transparent și este însoțită de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.
Valoroasă este și bancnota românească veche de 5.000 de lei, emisă în România în 1998. Valoarea unei astfel de bancnote vechi depinde în mare măsură de starea în care se află. Cei care dețin bancnota veche trebuie să știe că se pot îmbogăți. Colecționarii oferă sume impresionante pentru a intra în posesia ei. În prezent, bancnota de 20 de lei îi poate îmbogăți pe români. Mulți păstrează bancnota acasă, iar aceasta este tot mai rară la vedere pe piața monetară. Colecționarii oferă sume frumoase pentru a avea bancnota care are pe ea chipul Ecaterinei Teodoroiu, tânăra care a luptat şi a murit în Primul Război Mondial. Românii consideră bancnota de 20 de lei o raritate şi o ţin la păstrare acasă, iar în viitor aceasta va ajunge să fie și mai valoroasă.
La mare căutare va fi și moneda lansată la final de an 2024 de BNR. Este vorba despre o monedă din aur de 10 lei cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida. Preţul de vânzare pentru moneda spectaculoasă este de 940,00 lei, iar tirajul pe piața monetară este de 1.000 de piese.