Prima pagină » National » BNR lansează moneda de 10 lei. Iată câte exemplare vor fi scoase în circulație
BNR lansează moneda de 10 lei. Iată câte exemplare vor fi scoase în circulație

BNR lansează moneda de 10 lei. Iată câte exemplare vor fi scoase în circulație

10 sept. 2024, 11:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

BNR lansează moneda de 10 lei. Banca Națională a României a lansat oficial o nouă monedă de colecție din argint, cu ocazia celebrării a 130 de ani de la nașterea scriitorului român Camil Petrescu. Iată câte exemplare vor fi scoase în circulație.

BNR lansează moneda de 10 lei

Banca Națională a României a lansat moneda de argint de 10 lei. Pe avers, moneda prezintă o scenă inspirată din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, alături de inscripția „ROMÂNIA”, stema țării, valoarea nominală de 10 lei și anul emisiunii, 2024. Reversul este dedicat scriitorului Camil Petrescu, al cărui portret, nume și anii vieții sale, 1894-1957, sunt gravate cu atenție.

Tirajul maxim stabilit de BNR pentru această monedă este de 5.000 de exemplare. Prețul unei astfel de monede de argint este de 510 lei, la care se adaugă TVA. Deși valoarea nominală este de doar 10 lei, adevărata valoare a acestei monede constă în calitatea materialului, detaliile gravate și raritatea sa. Fiind un produs de colecție, moneda poate deveni în timp o investiție valoroasă, mai ales pentru colecționari.

Bancnotele și monedele care trebuie schimbate

Românii trebuie să știe că bancnotele şi monedele vechi sau deteriorate parțial pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane.

„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.”, au precizat reprezentanții BNR.

BNR rambursează valoarea integrală a banilor ce trebuie schimbați, chiar dacă aceștia prezintă lipsuri, mai ales în cazul bancnotelor. Totuși, există o condiție. Bancnotele care au rămas fără 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot trimite Băncii Naționale a României pentru a fi schimbate.

Mulți se întreabă și dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

O altă lege vizează domeniul bancar. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Anul 2024 a adus o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *