Prima pagină » Local » Blocurile ANL din Metalurgie au fost finalizate! Apartamentele au una, două și trei camere, cu suprafața între 40 și 100 de metri pătrați. Când pot depune ieșenii dosarele – FOTO

Blocurile ANL din Metalurgie au fost finalizate! Apartamentele au una, două și trei camere, cu suprafața între 40 și 100 de metri pătrați. Când pot depune ieșenii dosarele – FOTO

12 apr. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Blocurile ANL din zona Metalurgie au fost finalizate. Se lucrează la ultimele detalii pentru ca locuințele să poată fi distribuite persoanelor care și-au depus dosarele

În perioada următoare, vor începe lucrările de branșare la utilități a celor 72 de locuințe din blocurile ANL din zona Grădinari – Metalurgie. După finalizare, acestea vor fi distribuite persoanelor care au depus dosarele și sunt declarate eligibile.

Blocurile ANL din Metalurgie au fost finalizate. Vor fi disponibile locuințe cu una, două și trei camere

Lucrările celor 72 de locuințe au fost finalizate. Potrivit informațiilor transmise de Cristina Bălan, director Fond Locativ din cadrul Primăriei Municipiului Iași, vor fi disponibile 36 de apartamente cu o cameră, 28 de locuințe cu două camere și 8 cu trei camere. Suprafețele acestora sunt cuprinse între 40 de metri pătrați și aproximativ 100 de metri pătrați.

„Lucrările sunt aproape finalizate. În momentul de față, se așteaptă finalizarea branșamentelor la utilități. Trebuie făcută branșarea la energia electrică, în momentul de față, suntem la stadiul organizării de șantier. Până nu sunt finalizate branșamentele de la utilități, nu le putem da. Sunt apartamente cu o cameră, două și trei camere. Sunt 72 de locuințe, din care 36 cu o cameră, 28 de locuințe cu două camere și 8 cu trei camere. Apartamentele au spații generoase, de la 40 mp până la aproximativ 100 mp. Sunt foarte frumos realizate. Iar cele 188 de locuințe pe care urmează cât de curând să începem să le construim vor fi pe același tipar. Deci se continuă construirea cu încă 10 tronsoane de locuințe tot în Metalurgie. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Cristina Bălan, director Fond Locativ – Primăria Iași.

Aproximativ 1.500 de ieșeni și-au depus dosarele pentru distribuirea locuințelor ANL

Din cele aproximativ 1.500 de familii care au depus dosarele privind distribuirea locuințelor ANL, doar aproximativ 92 și-au actualizat dosarele și sunt pe listă.

„În ceea ce privește distribuirea locuințelor ANL, sunt înscrise, în momentul de față, aproximativ 1.500 de persoane, însă doar aproximativ 92 de familii și-au reactualizat dosarele și sunt pe listă acum. Chiar s-a eliberat, recent, o locuință și urmează să refacem listele. Avem o locuință cu o cameră liberă în Alexandru cel Bun. Noi, în acești 6 ani, de când există Direcția Fond Locativ, am făcut tot felul de acțiuni pentru recuperarea debitelor, acțiuni care au condus și la demersuri în instanță. Dar demersul pe instanță a fost ultima soluție la care am apelat, acolo unde chiar nu au înțeles să își achite datoriile și să își respecte obligațiile contractuale. La momentul de față, suntem cu proceduri în instanță, dar așteptăm finalizarea lor. Îi monitorizăm, nu noi facem administrarea lor, aceasta este făcută de Termo-Service, dar monitorizăm cu mare atenție, pentru a nu fi debite mari”, a adăugat Cristina Bălan, director Fond Locativ.

Ieșenii pot depune oricând dosarele pentru distribuirea unei locuințe ANL

Ieșenii interesați pot depune dosarele pentru distribuirea locuințelor ANL pe tot parcursul anului. În ceea ce privește locuințele sociale și convenabile, dosarele se pot completa până la data de 30 septembrie a fiecărui an.

„Atât pentru locuințele sociale, cât și pentru cele ANL se pot depune dosarele pe tot parcursul anului. La locuințele ANL trebuie să fie actualizate lunar dosarele, pentru că oricând se poate elibera o locuință și legea ne obligă să refacem listele. În ceea ce privește locuințele sociale și convenabile, dosarele se completează până la data de 30 septembrie a fiecărui an, după această dată, avem 2 luni la dispoziție în care se evaluează aceste dosare, deci lunile octombrie și noiembrie. În prima parte a lunii decembrie, se afișează listele provizorii, la care se pot face contestații. Perioada de contestații este de 7 zile.

Dacă există contestații, se analizează în comisie și se soluționează, iar după această perioadă se intră în Consiliul Local cu aprobarea listelor valabile pentru anul următor. Deci toată lumea poate să își depună oricând, doar că dosarele se analizează în fiecare an în perioada 30 septembrie, începutul lunii decembrie, persoanele interesate trebuie să aibă dosarul complet până la 30 septembrie, iar pentru locuințele ANL, ieșenii pot depune dosarele oricând pentru că legea ne obligă ca atunci când apare o locuință liberă ANL să refacem listele. Astfel, cei care au dosarul la zi, există posibilitatea să se regăsească complet pe listă.

Locuințe sociale avem 660, sunt toate ocupate. Acolo unde am avut evacuări, există posibilitatea să am una, două, prin rotație, libere, pentru că sunt unele persoane care nu le acceptă, astfel, intrăm din nou în comisie să o atribuim. În general, camerele de cămin sunt refuzate, vor spații mai mari”, a mai spus Cristina Bălan, director Fond Locativ.

Încep lucrările de reabilitare a căminelor din Canta și Tudor Vladimirescu

Primăria Iași a semnat, la începutul lunii aprilie 2024, contractul de execuție a lucrărilor de renovare energetică a blocurilor de locuințe sociale situate pe bulevardul Tudor Vladimirescu și strada Canta. Contractul valorează un milion de euro. Luni, 15 aprilie 2024, vor începe lucrările.

„Intrăm de luni (n.r. – 15 aprilie 2024) în reabilitare cu căminele Canta și Tudor Vladimirescu prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar celelalte cămine vor beneficia de diverse lucrări de reparații, deja programate”, a spus Cristina Bălan, director Fond Locativ.

Blocurile ANL din Metalurgie au fost finalizate. În prezent, se lucrează la branșamentele de energie electrică. Vor fi disponibile 72 de locuințe cu una, două și trei camere.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *