Blocurile de locuințe colective de pe strada Lascăr Catargi au primit avizul final de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Beneficiarul proiectului este Bogdan Ionașcu, patronul lanțului farmaceutic Help Flux
Afaceristul Bogdan Alexandru Ionașcu, patronul lanțului farmaceutic Help Flux, se apropie de etapa de autorizare pentru două clădiri de locuințe colective, pe strada Lascăr Catargi, nr. 48, vizavi de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași. Recent, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI), din cadrul Direcției Județene pentru Cultură, a emis un aviz favorabil pentru proiectul beneficiarului. Acum poate fi solicitată eliberarea autorizației de construire de la Primăria Iași. După ce a cumpărat terenul de 1.967 de metri pătrați de la Gabriel Surdu, fost consilier local PSD, cu tot cu Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în Consiliul Local, Bogdan Ionașcu s-a gândit să schimbe funcțiunea clădirilor.
Și-a dorit să construiască o clinică medicală. Dar, pentru că vecinii nu au fost de acord cu investiția, afaceristul a rămas la prima variantă a proiectului. Pe termen mediu și lung, din afacerea cu clinica medicală ar fi obținut un profit estimat de 20 de milioane de euro. Și doctorița Doina Iancu a primit aviz favorabil pentru edificarea unui bloc pe bd. Tudor Vladimirescu.
Blocurile afaceristului Bogdan Ionașcu au fost avizate cu 32 de locuri de parcare
Conform PUZ, aprobat în 2017, pe o suprafață de 1.967 de metri pătrați urmează să fie construite două blocuri de locuințe colective cu regimul de înălțime S+P+2E+3 Retras. Același document arată că parcările vor fi amenajate în subsolul imobilelor. Sunt menționate 32 de locuri de parcare. A fost aprobat un procent de ocupare a terenului de 36 la sută, cu un coeficient de ocupare a terenului de 1,08. Suprafața desfășurată a clădirilor va fi de 2.124 de metri pătrați. Proiectanții au propus apartamente cu suprafețe cuprinse între 80 și 100 de metri pătrați. În acest moment, pe strada Lascăr Catargi, un metru pătrat de teren este tranzacționat și cu 500 de euro, în timp ce un metru pătrat de suprafață construită poate fi vândută și cu 2.000 de euro. Asta și în contextul în care prețurile la materialele de construcții au explodat, în ultimele 3 luni. De precizat este faptul că traficul în zonă este foarte aglomerat, iar locurile de parcare lipsesc.
Zilnic, zeci de mașini sunt parcate pe spațiile verzi, pe trotuare, tocmai pentru că nu există zone speciale pentru cei care își aduc rudele la IRO pentru control sau internare. La CZMI a fost prezent și proiectul lui Petru Abătăcesei, care vrea să reia procesul de autorizare pentru un bloc din Copou, unde judecătorii au anulat autorizația de construire. Deocamdată, nu s-a luat o decizie.
Afaceristul vrea să construiască o clinică în Tătărași
Totodată, Bogdan Ionașcu este implicat în alt proiect, în zona Tătărași, alături de soția Adriana Ionașcu (fostă Rusu) și Mircea Rusu, fratele acesteia. Astfel, prin societatea Farmacia „Adriana A&G Med” SRL, la începutul anului 2020, a primit avizul Comisiei de Urbanism. Chiar lângă Spitalul de Neurochirurgie, pe strada Ion Creangă, nr. 16–18, urmează să fie construit un centru medical cu regimul de înălțime S+P+10, pe o suprafață de teren de 1.259 de metri pătrați, achiziționată de la milionarul Dan Stratan.
De precizat că firmele controlate de familiile Ionașcu și Rusu au decontat sume importante, în ultimii ani, de la Casa de Asigurări de Sănătate. Blocurile afaceristului Bogdan Ionașcu au fost avizate, urmând o perioadă de disconfort pentru vecini, din cauza lucrărilor.
Faceti tata blocuri in centrul Iasului! Faceti blocuri intre blocuri ! Faceti biserici intre blocuri ! Parcuri sa nu faceti,ca sa respiram si noi un aer mai curat.
Ca sa parchez pe acolo, m.am invartit vre.o 5 minute si am ars motorina de 10 lei degeaba