Prima pagină » Titlurile zilei » Blocuri pe jumătate de hectar, în cartierul Galata din Iași! Proiectul a fost inițiat într-o zonă de case

Blocuri pe jumătate de hectar, în cartierul Galata din Iași! Proiectul a fost inițiat într-o zonă de case

31 ian. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Pe o suprafață de 4.560 de metri pătrați, situată în cartierul Galata, din Iași, proprietarul vrea să construiască mai multe locuințe colective. Proiectul a fost stopat de Primăria Iași, care a respins eliberarea certificatului de urbanism

Noi proiecte imobiliare sunt anunțate în cartierul Galata, din municipiul Iași. Mai multe blocuri de locuințe colective urmează să fie construite pe strada Viorelelor, nr. 8, unde proprietarul Vasilică Popa are o suprafață de aproximativ jumătate de hectar. Benenficiarul a solicitat la Primăria Iași eliberarea unui certificat de urbanism pentru construirea de locuințe colective mici, parcări, amenajări exterioare, împrejmuire și organizare de șantier.

Însă municipalitatea a considerat că, în această fază, proiectul nu este oportun. Proprietarul ar urma să întocmească un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona studiată de 4.560 de metri pătrați. Terenul menționat este situat într-o zonă de locuințe individuale ce nu depășesc regimul de înălțime de P+1. Nu este prima oară când municipalitatea a primit solicitări pentru construirea de blocuri într-o zonă de case. Au fost situații în care proiectele chiar au fost autorizate.

În cartierul Galata au fost inițiate mai multe proiecte imobiliare

În perimetrul menționat anterior, și familia Fiterman, cea care controlează rețeaua medicală Arcadia, din Iași, a inițiat un proiect imobiliar major în cartierul Galata, din municipiu. Fondatorii Arcadia, Solomon și Mara Fiterman, au în zona menționată 3 parcele de teren, cu o suprafață totală de 12.118 de metri pătrați. Investitorii vor să valorifice terenul printr-un proiect imobiliar major ce implică ridicarea mai multor locuințe individuale cuplate, dar și locuințe colective cu regim mediu. Asta înseamnă că se pot construi blocuri ce nu pot depăși regimul de înălțime de P+4. La finalul anului trecut, proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, organizată la nivelul Primăriei Iași.

Arhitecții au hotărât ca proiectul să fie analizat într-o ședință ulterioară. Amplasamentul este identificat în zona străzilor Văleni și Podișului. Noul cartier nu poate depăși un procent de ocupare a terenului de 30-35 la sută. Și un IT-ist a preferat să investească în imobiliare.

Doi afaceriști încearcă o altă investiție

În cartierul Galata au apărut doi afaceriști care au societatea Novacorp Estates SRL, cu sediul social în județul Vaslui. Au obținut un certificat de urbanism eliberat de Primăria Iași pentru construirea mai multor blocuri de locuințe colective lângă Aleea Iftimie Bîrleanu, cu acces dinspre Aleea Strugurilor. În această afacere, Cătălin Ioan Popa are 95 la sută dintre părțile sociale, iar Ionel Sandu are 5 la sută. PUZ-ul avizat de Consiliul Local în 2019 prevede construirea unor locuințe colective pe o suprafață de 1,6 hectare.

Atunci, proiectul era înregistrat pe societatea Miroslava Development, deținută de afaceristul Eusebiu Siminiceanu. Ulterior, o parte din terenuri a fost transferată pe societatea Novacorp Estates SRL. Indicatorii urbanistici permit construirea de imobile cu regimul de înălțime de S+P+2. Terenul se află la limita cu comuna Miroslava, lângă complexul de locuințe ESQ Village, ce aparține afaceristului Gabriel Ețcu. Rămâne de văzut dacă proprietarul suprafeței de 4.560 de metri pătrați va relua procedurile pentru avizarea blocurilor din cartierul Galata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`