Afaceristul George Steinberg, prezență discretă în lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iași, a lansat un proiect pentru un complex de locuințe colective. Cel mai înalt imobil va avea 20 de etaje. Proiectul a trecut de etapa de dezbatere publică
Noi investiții sunt anunțate în municipiul Iași, în zona Cicoarei, chiar lângă spitalul Arcadia. Recent, societatea Proaktiv Communication SRL a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui complex de locuințe colective. Suprafața de teren studiată este de 36.808 metri pătrați, iar amplasamentul este identificat pe strada Cicoarei, nr.3. Urmează să fie construite 14 blocuri, dintre care 6 vor avea regimul de înălțime 2S+P+12E, alte 6 cu regimul de înălțime 2S+P+15E.
Proiectul mai prevede construirea a două blocuri cu regimul de înălțime 2S+P+20E. Procentul de ocupare a terenului este de 40 la sută, în timp ce coeficientul de ocupare a terenului este de 4.0. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirilor de 147.232 de metri pătrați, aproximativ 2.000 de apartamente.
”În prezent, beneficiarul își propune construirea unui complex de locuințe colective. În prezent, pe suprafața terenului se află o construcție pe parter și o anexă, propuse spre demolare, care au aparținut unei dotări sportive – desființate. Necesitatea lucrării provine din nevoia de rezolvare corectă a problemelor generate de intervenția propusă și de reglementarea modului de utilizare a terenului. În acest sens, PUZ-ul își propune rezolvarea contextului urban în care se realizează construcțiile și, de asemenea, va determina regimul tehnico-economic ce se impune”, se arată în documentația PUZ.
În zona Galata investește și familia Fiterman.
Blocuri cu 20 de etaje în zona Cicoarei, în apropiere de bordeiele familiilor sărace în cadrul unei investiții masive
Societatea Proaktiv Communication SRL este controlată de George Steinberg, român de origine evreiască. Sediul social al firmei este identificat în Brașov. În cursul zilei de ieri, Primăria Iași a organizat o dezbatere publică la care puteau să participe persoanele afectate direct de proiect. În cadrul sesiunii nu au fost depuse obiecții.
”La dezbaterea publică nu au fost obiecții pentru că nici nu era cazul. Muncesc de 3 ani la acest PUZ. După cum se vede, s-a schimbat un pic zona. Nu ar fi corect să lansăm un preț acum, ținând cont de evoluția prețurilor la materiale. Deocamdată vrem să obținem PUZ-ul. Beneficiarul este la primul proiect imobiliar din România. Dumnealui este născut în România, dar are și cetățenie israeliană”, a declarat Tiberius Camasa, reprezentantul investitorului.
George Steinberg are terenul poziționat foarte aproape de o investiție realizată relativ recent de Primăria Iași. Este vorba despre un pod rutier în zona spitalului Arcadia, care asigură accesul autoturismelor dinspre cartierul Galata. În 2018, proiectul avea o altă dimensiune. Prevedea nu mai puțin de 35 de blocuri. Dar, ieri, a fost prezentată varianta finală. În edițiile trecute ale BZI au fost prezentate și nemulțumirile proprietarilor de la Newton Park de pe șoseaua Ștefan cel Mare și Sfânt.
În apropiere, Primăria Iași a făcut un schimb de terenuri
Tot în zona Cicoarei a fost inițiat alt proiect imobiliar, ce aparținea soților Ștefania Moraru și Mircea Moraru (decedat la începutul anului). Femeia de 72 de ani locuiește într-un bordei din zona rău famată a cartierului. La începutul anului, femeia a declarat că de obținerea avizelor se ocupă fiul acesteia. Însă, nu a mai primit avizul de oportunitate din partea arhitecților.
Povestea terenului din proprietatea soților Moraru începe în 2019, când Serviciul GiS – Cadastru din Primăria Iași – a întocmit un referat de aprobare cu numărul 113448. Inițial, soții Moraru dețineau două suprafețe de teren: 863 mp pe strada Sofia Nădejde, iar, peste drum, 2.177 mp, pe strada Cicoarei, zona Bejan. Cele două suprafețe sunt despărțite de drumul public care duce spre Spitalul Arcadia. Primăria Iași a motivat că are nevoie de cele două terenuri pentru un drum cu mai multe benzi. La schimb a propus altă suprafață, dar compactă, de 3.414 mp, identificată la mai puțin de 200 de metri de primul amplasament.
Blocuri cu 20 de etaje în zona Cicoarei vor fi construite doar după obținerea avizului Consiliului Local, etapă premergătoare celei de autorizare.
Superb, zona este deja foarte aglomerata cu traficul care vine dinspre Miroslava ! Presupun ca un surplus de peste 2000 de masini care vor pleca dimineata impreuna, ajuta la fluidizarea traficului. Dragi locuitori ai acestui oras, va propun sa ne achizitionam biciclete si trotinete, deoarece in situatia actuala timpul pierdut in trafic poate ajunge si la o ora! Va multumim frumos domnule Primar !
Nimic nou sub soare. De cand s-a construit podul se stia ca e cadou pentru israelean.Spunea lumea ca duce spre ” nicaieri”…. Dar e cadou de la „Bremar”pentru investitor. Era pacat sa ramana blocurile fara acces…
Turnuri in mlastina Bahluiului ? no sa iasa bine deloc pentru fraerii care o sa cumpere acolo !, in timpul inundatiilor de prin 1976 si cele urmatoare Bahluiul era un fluviu din dig pina sub dealul ala !
Până și ștrandul e ca la țărănoaia. În oraș trebuie sistematizate clădiri și lucrări arhitecturale și urbanistice orășenești.
Ăia cu casele si bordeiele pot să-si ia tălpăsița,intră cu buldo peste ei…mica țiganiadă se sparge!!!!
ce bine e in mal / bal, bal, bal. cam asta o sa cante fraierii care vor cumpara acolo.
Inspectoratul in constructii este dur ca fularul. Politicienii numesc acolo ca sefi yesmeni. Primaria, Cadastrul sunt filiere batatorite. Arhitectii sunt initiatori ai rautatilor si cauta tot felul de chichite urbanistice ca sa acopere mari greseli. Dezvoltatorii au cale libera. Omul simplu nu este aparat de nimeni.