Prima pagină » Titlurile zilei » Blocul unui afacerist arab din Iași afectează casele din apropierea Grădinii Botanice! A astupat șase izvoare, iar zona e în pericol: „Vrea să facă apartamente în regim hotelier. Intimitate nu mai există” – FOTO

Blocul unui afacerist arab din Iași afectează casele din apropierea Grădinii Botanice! A astupat șase izvoare, iar zona e în pericol: „Vrea să facă apartamente în regim hotelier. Intimitate nu mai există” – FOTO

18 nov. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Arabul Jawdat Keshta și-a pus vecinii în cap după ce anul trecut a început lucrările la o locuință individuală care a ajuns să aibă patru niveluri. „Mustățile” de fier beton arată că beneficiarul vrea și al cincilea nivel. Vecinii s-au trezit cu gardurile crăpate și cu spaima că terenul se va surpa

Noi detalii ies la iveală în legătură cu investiția afaceristului arab Jawdat Keshta, de pe strada Bucur, nr. 20-22, în apropiere de Grădina Botanică. Cu o autorizație de construire pentru o locuință individuală, pe o suprafață de teren de 450 de metri pătrați, afaceristul a pornit o construcție care a ajuns să aibă caracteristicile unui bloc de locuințe colective.

Vecinii au sesizat autoritățile, pentru că șantierul a fost deschis într-o zonă de versant unde sunt active nu mai puțin de șase izvoare. Mai mult, beneficiarul a demolat căminul unui dren și a pus în pericol proprietățile din vecinătate. Unul dintre vecinii afectați este Adrian Biliuță, în vârstă de 41 de ani, care locuiește în zonă de mai mulți ani.

„Mi-a spus că vrea să facă o locuință pentru fiul lui, dar acum a ajuns cu casa cât un bloc și mai vrea să facă un nivel. Am făcut reclamații peste tot, dar nu s-a intervenit. Acolo sunt șase izvoare care au fost pur și simplu astupate cu pământ. Dealul se va duce la vale în timp. De la săpături, gardul meu a fost afectat. Vrea să facă apartamente în regim hotelier, au fost mai multe persoane pe aici să vadă lucrarea. Intimitate nu mai există din cauza construcției. Din luna iunie nu mai face nimic. Clădirea este foarte aproape de casa mea. Când au ajuns la ultimul nivel, au căzut materiale de construcții în curtea mea, unde se jucau copiii”, a precizat Adrian Biliuță.

Până să ajungă la actuala formă a clădirii, beneficiarul a întocmit mai multe proiecte, dar care nu au fost autorizate de municipalitate.

Blocul unui afacerist arab din Iași afectează casele din apropiere. Ilegalitățile au fost filmate

Lucrările la blocul afaceristului au început în anului 2021. Atunci, un canal de drenaj care prelua apa din versanți a fost distrus de beneficiar, cu ajutorul unor utilaje industriale. Pentru această intervenție, Jawdat Keshta a fost amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții cu suma de 10.000 de lei. Vecinii chiar au surprins momentul în care drenul a fost distrus.

„Acolo mai este și o problemă cu strada Bucur. A venit cu betoniere, iar drumul s-a lăsat. Eu am mai pus piatră pe drum, dar el nu a pus nimic. Așa că drumul este îngust, dacă vor fi mai multe mașini, se va circula foarte greu. Pe terenul unde a construit el se adună toată apa din deal. Nu știu ce se va întâmpla acolo… ”, a mai spus vecinul arabului.

Apelat telefonic, Jawdat Keshta nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. Folosindu-se de cota terenului de pe strada Bucur, subsolul clădirii a devenit parter, iar parterul a devenit primul etaj. Și un beneficiar din centrul Iașului a fost amendat după ce a construit balcoanele unui imobil fără a avea autorizație emisă de Primăria Iași.

Proiectul arabului a fost autorizat în luna iulie a anului 2022

Pentru terenul de 450 de metri pătrați, pe data de 30.07.2020, afaceristul a obținut un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei locuințe individuale cu regimul de înălțime S+P+1E+2E retras. Indicatorii urbanistici aprobați indică un procent de ocupare a terenului de 30 la sută, cu un coeficient de ocupare a terenului de 0,9. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirii de 405 metri pătrați, cu un spațiu util de 324 de metri pătrați. Lucrările au fost executate în regie proprie.

Michael Nseir este alt afacerist arab care a încercat să obțină un profit generos din construcția unor clădiri în Bucium, însă a fost obligat să demoleze ultimele etaje construite fără autorizație.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Cerceteaza DNA, Inspectoratul de Stat in Constructii, Primaria, etc, acest caz? Nu „pute” a mita pe undeva? Dar intrebati-l si pe Chirica, cum de a eliberat o astfel de constructie? Nu a vazut ca in zona sunt izvoare, ca sunt case cu un anumit regim de inaltime?

  • Si in centrul Iasului se construieste fara autorizatie.SIRAJ PROD are doar autorizatie de demolare pe VARIANTA UZINEI dar lucrarile avanseaza vertiginos.Credeti ca la primarie nu se stie?

  • Opiniunea publica

    Dar la celalalt fost primar care și-a făcut ditamai catedrala drept în gradina botanica nu mai e nici o ilegalitate?! Acum vrea și intimitate auzi.

  • Votati Chirica!!! Primarul poolii si sa-i pisam tot neamul in c w r!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024