@ Blocul groazei, o rusine pentru municipiul Iasi @ Cateva familii locuiesc inca in acest focar de infectie @ Lipsa utilitatilor si a unor conditii decente de trai nu ii face sa paraseasca imobilul @ De-a lungul timpului s-a luat in calcul demolarea sau reabilitarea cladirii @ In prezent, rromii care locuiesc in blocul M2 continua sa ii deranjeze pe vecinii din zona @ Se cauta o solutie pentru rezolvarea problemei @ Locuitorii refuza sa se mute in locuinte sociale
Blocul M2 din Iasi, situat pe Bulevardul Nicolae Iorga nr. 7A, continua sa fie una dintre cele mai insalubre cladiri din Iasi. Cunoscuta si ca blocul groazei sau blocul fantoma, cladirea in care traiesc in prezent 16 persoane poate fi considerata o rusine pentru municipiul Iasi. Chiar daca de multe ori s-a vorbit despre reabilitarea sau demolarea lui, blocul continua sa existe, iar locatarii sa traiasca in aceleasi conditii, fara apa, gaz sau curent electric.
Pe langa faptul ca acest imobil este un adevarat focar de infectie, iesenii care locuiesc in blocurile vecine sufera din cauza rromilor care si-au gasit adapost in M2. Chiar daca conditiile in care traiesc sunt mizere, acestia refuza sa se mute in camine sociale.
„Tata s-a mutat in acest bloc in 1977, chiar in ziua cutremurului. De atunci locuim aici si nu vrem sa ne mutam. Au vrut sa ne duca in locuinte sociale, dar nu vedem care ar fi diferenta. Daca ar fi un apartament cu lumina, gaz, apa calda, cred ca am accepta. Dar nu plecam de aici pentru o locuinta in care sunt aceleasi conditii. Acum mai sunt cam 16 persoane care locuiesc aici”, spune un tanar care locuieste in blocul M2.
Vecinii din zona, deranjati zilnic de scandalurile provocate de locuitorii blocurilor M1 si M2
Pe langa blocul M2, cunoscut ca blocul groazei, in vecinatate mai exista un astfel de imobil. Situatia din blocul M1 este similara cu cea din blocul fantoma, iar scandalurile pe care locuitorii celor doua cladiri le provoaca zilnic ii deranjeaza pe vecinii din zona. Acestia se plang de comportamentul rromilor, dar si de mizeria existenta in cartierul in care locuiesc.
„Trebuie rezolvata problema cu cele doua blocuri, M1 si M2. Zona asta este insalubra, sunt tot felul de mirosuri si nu este niciodata liniste in cartier. Aproape zilnic sunt scandaluri, urlete si tipete. Noaptea iti este frica sa iesi din casa, iar copiii nu pot sta in fata blocului sa se joace. Deseori au venit copiii mei in casa si s-au plans ca au fost injurati sau fugariti de cei de la blocul fantoma, ca asa sunt cunoscute cele doua blocuri aici, ca blocuri fantoma”, spune Carmen, o ieseanca care locuieste in Podul de Piatra.
Este greu de inteles cum reusesc sa traiasca locuitorii blocului M2 in conditiile existente. Lipsa apei curente, a gazului sau a energiei electrice pare o problema peste care pot trece cu vedere, gasind solutii pe cont propriu.
Citeste si : Blocul groazei din Iasi, evacuat cu scandal de autoritati – FOTO, VIDEO
„Nu avem apa sau curent. De lumina ne mai descurcam noi, apa o aducem de pe la altii, mai mergem pe la vecini, la prieteni. Noi vrem sa muncim, dar e greu sa ne gasim ceva de lucru. Avem rude care sunt plecate la munca in alte tari si ne mai trimit bani, mai primim ajutoare, asa reusim sa supravietuim. Iarna e mai greu ca e frig, vara ne acomodam”, spune acelasi locuitor al blocului M2.
De-a lungul timpului, autoritatile locale au luat diverse masuri pentru a rezolva problema blocului fantoma. In anul 2013, cei care locuiau ilegal in acest imobil au fost evacuati. Atunci, o echipa de la Citadin a zidit ferestrele si usile blocului. Ulterior, Primaria Municipiului Iasi a hotarat ca zona sa fie supravegheata video, iar politistii ieseni sa patruleze mai des in aceasta zona.