Prima pagină » Titlurile zilei » Blocul afaceristului Paul Tehuțu a fost demolat la faza de proiect! Dezvoltatorul de la TNT Imobiliare s-a trezit că nu are voie să construiască în zona Smârdan, din Iași! „Sunt dezamăgit!” FOTO

Blocul afaceristului Paul Tehuțu a fost demolat la faza de proiect! Dezvoltatorul de la TNT Imobiliare s-a trezit că nu are voie să construiască în zona Smârdan, din Iași! „Sunt dezamăgit!” FOTO

01 iul. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Arhitecții ieșeni i-au interzis afaceristului Paul Tehuțu să construiască pe stradela Adunați, zonă aflată în imediata vecinătate a Complexului Palas. În ultimii ani, zona de case a fost sufocată de blocurile de locuințe colective. Investitorul ieșean nu știa de surpriza făcută de arhitecți

Un proiect imobiliar anunțat pentru zona Smârdan, din Iași, a fost blocat pe ultima sută de metri de arhitecți. Paul Tehuțu, patronul TNT Imobiliare, a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui imobil de locuințe colective, cu regimul de înălțime 2S+P+2E+M, pe o suprafață de teren de doar 483 de metri pătrați. Terenul este amplasat pe stradela Adunați, nr. 7, într-o zonă de case, la câteva minute de mers pe jos până la Complexul Palas.
Conform indicatorilor urbanistici, a fost stabilit un procent de ocupare a terenului de 40 la sută, în timp ce coeficientul de utilizare a terenului este 1,6. Rezultă, astfel, o suprafață desfășurată a clădirii de 772,8 metri pătrați. În cazul în care cele nouă apartamente vor fi vândute, afacerea valorează aproape un milion de euro. Amplasamentele din zonă sunt la mare căutare, dezvoltatorii imobiliari valorificând orice palmă de pământ. De precizat este faptul că proiectul a fost supus unei sesiuni de consultare publică, ocazie cu care vecinii nu au depus obiecțiuni.

Arhitecții au respins proiectul investitorului Paul Tehuțu

Recent, arhitecții din cadrul Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) au respins proiectul lui Paul Tehuțu, iar avizul de oportunitate nu a fost emis. Nu este prima dată când proiectul e supus avizării. Paul Tehuțu a încercat să obțină avizele pentru proiect și la finalul anului 2017. Atunci, regimul de înălțime propus era de S+P+5. Comisia de Urbanism a respins proiectul și a impus reducerea indicatorilor. Contactat telefonic, beneficiarul PUZ-ului nu-și explică de ce s-a luat această decizie.

„Nu știam nimic… Acum aud! Se pare că nu am voie să construiesc în Iași! Am avut dosarul complet, nu înțeleg. Cei de la Primăria Iași mi-au recomandat să reduc regimul de înălțime la două etaje și asta am făcut! Sunt dezamăgit de cum funcționează lucrurile… Chiar lângă terenul meu se construiește un bloc cu șase etaje, în timp ce eu am două etaje”, a declarat Paul Tehuțu.

„Zona în care se află amplasamentul studiat a suferit o evoluție rapidă în ultimii 10-15 ani, prezentând un interes pentru dezvoltarea funcțiunilor de tip rezidențial cu regim mare de înălțime, dar și a serviciilor aferente. În zonă, pe străzile Adunați, Icoanei, Emil Palade, s-au ridicat în ultima perioadă construcții cu regim mediu și mare de înălțime (P+3E+M – P+10E+E retras), având funcțiunea principală rezidențială – locuințe colective”, se arată în descrierea situației actuale.

Subsolul clădirii urma să fie folosit pentru spații tehnice, iar parterul – pentru locurile de parcare. În total, sunt prevăzute nouă locuri de parcare. În acest moment, activitatea Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei este blocată.

Arhitecții din cadrul CTACU au analizat mai multe proiecte imobiliare

Pe ordinea de zi a CTACU s-au aflat mai multe PUZ-uri supuse avizării. Este vorba despre inițiativa lui Radu Gorgan, patronul societății Global Intermed SRL, prin care ar urma să fie construit un ansamblu de locuințe colective pe aleea Tudor Neculai, nr. 44, în apropierea zonei CUG. Este vorba despre un bloc cu regimul de înălțime S+P+6. Vor fi prevăzute cel puțin 20 de apartamente. Suprafața de teren disponibilă este de 1.500 de metri pătrați. În 2020, societatea a declarat o cifră de afaceri de 637.657 de lei și un număr de patru angajați. În urma analizei, arhitecții au decis să amâne proiectul.

Totodată, s-a dat undă verde unui proiect de pe strada Aurel Vlaicu, nr. 78, pe o suprafață de 5.400 de metri pătrați. Urmează să fie construit un complex cu funcțiuni mixte. Beneficiara investiției este societatea High Technology Delivery SRL, condusă de Adrian Daniel Stefiuc. Cifrele financiare ale societății sunt nesemnificative. În zona Aurel Vlaicu au fost derulate mai multe proiecte imobiliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *