Prima pagină » Sanatate » Blocaj renal, simptome și cauze. Măsuri de tratament împotriva stenozei

Blocaj renal, simptome și cauze. Măsuri de tratament împotriva stenozei

09 ian. 2025, 13:06,
în Sanatate

Un blocaj renal, cu simptome sau nu, este o îngustare a arterelor care transportă sângele de la inimă la rinichi. Fiecare persoană are două artere care furnizează sânge rinichilor, iar una sau ambele pot dezvolta stenoză. Stenoza arterei renale poate duce la hipertensiune arterială, boală cronică de rinichi sau insuficiență renală.

Persoanele cu ateroscleroză au cel mai mare risc de stenoză a arterei renale. Ateroscleroza se dezvoltă atunci când placa, adică o substanță lipicioasă, în mare parte formată din grăsimi și colesterol, se acumulează pe pereții arterelor.

Blocaj renal, simptome și cauze

Factorii de risc pentru un blocaj renal cu simptome vizibile includ diabetul, istoricul familial de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, colesterol ridicat și obezitate. De asemenea, bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 de ani au un risc ridicat, precum și persoanele care au o dietă bogată în sodiu, grăsimi și zahăr și cele care fumează. Stenoza afectează arterele renale care transportă sângele către rinichi, în timp ce boala arterială periferică afectează arterele care transportă sângele de la inimă către brațe și picioare. Ateroscleroza este, de obicei, cauza ambelor afecțiuni. Studiile arată că între 14 și 35 la sută dintre persoanele cu boala arterială au, de asemenea, un blocaj renal și simptome asociate. Cercetările sugerează că boala cronică de rinichi, care poate rezulta din stenoză, poate pune persoanele la un risc mai mare de boală arterială periferică. De asemenea, au un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, pierdere a membrelor și alte complicații grave de sănătate.

În multe cazuri, un blocaj renal nu cauzează simptome, dar tinde să provoace probleme, cum ar fi hipertensiunea arterială și funcția renală redusă, doar după ce boala a progresat. Simptomele unei funcții renale slabe pot include probleme de concentrare sau confuzie, dificultăți de somn, edem (umflare din cauza acumulării de lichid), oboseală, dureri de cap, pierderea apetitului și crampe musculare. Acestora li se adaugă greață și vărsături, dificultăți de respirație (dispnee), schimbări ale pielii, cum ar fi pielea uscată, mâncărimi sau pielea întunecată, pierderea inexplicabilă în greutate și urinarea mai mult sau mai puțin frecventă.

Între 60 și 90 la sută din cazurile de blocaj renal cu simptome vizibile rezultă din ateroscleroză, iar displazia fibromusculară este responsabilă pentru cazurile rămase. Această afecțiune apare atunci când există o creștere celulară anormală pe pereții arterelor, cauzând îngustarea lor. Este mult mai frecventă la femei și poate rezulta din genetică sau hormoni. Complicațiile potențiale ale stenozei includ boala cronică de rinichi, boala coronariană, atrofia renală (dimensiunea redusă a rinichilor), insuficiența renală, boala arterială periferică și hipertensiunea renală.

Măsuri de tratament împotriva stenozei

Uneori, specialiștii nu detectează și diagnostichează un blocaj renal prin simptome, ci întâmplător, iar aceasta înseamnă că se întâmplă în timpul procesului de diagnosticare sau tratament al unei alte boli. Dacă medicul suspectează că te confrunți cu stenoză, poate efectua o varietate de teste pentru a verifica tensiunea arterială, va căuta umflături și îți va ascultă respirația. Hipertensiunea inexplicabilă este unul dintre cei mai comuni indicatori. Analizele de sânge și urină, numite teste de funcție renală, pot arăta cât de bine funcționează rinichii. Nivelurile crescute de proteine, creatinină, azot și alte produse de deșeuri în fluidele corpului indică faptul că rinichii nu filtrează deșeurile din sânge eficient. Există o varietate de scanări imagistice care pot evalua dimensiunea organelor și cât de bine ajunge sângele la ele. Astfel, un medic poate efectua o scanare renală, un ecograf duplex, o angiografie tomografică computerizată (CTA) sau o angiografie prin rezonanță magnetică.

Cele mai comune tratamente pentru stenoză sunt schimbările de stil de viață și medicația. Chirurgia poate fi o opțiune, dacă cineva dezvoltă forma severă în arterele renale, este în risc de ocluzie arterială, are hipertensiune arterială necontrolată rezistentă la medicamente sau are o pierdere progresivă a funcției renale. Printre schimbările pe care ar fi indicat să le adopți pentru a ajuta la gestionarea unui blocaj renal și a unor simptome asociate, precum tensiunea arterială ridicată, se numără consumul unei diete sănătoase, sărace în grăsimi, colesterol, sodiu și zahăr, exercițiile fizice regulate, pierderea în greutate și renunțarea la fumat.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Dana Roba s-a afișat pentru prima dată alături de iubitul ei, iar internauții au pus-o la zid: „Dragostea nu are culoare!”
Playtech.ro
Ajutor de 125 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, în iunie 2025. Cine beneficiază de sprijinul de la stat
observatornews.ro
Capitala şi 12 judeţe, sub cod galben de vreme severă în următoarele ore. Lapoviță și ninsori la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
În umbra penitenciarului. Ce ritualuri urmează Elena Udrea
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul lui Donald Trump dă speranțe întregii lumi că putem asista la ceva nemaiîntâlnit
Playtech.ro
Amenzi de 1.500 de lei pentru șoferii care țin geamul deschis la mașină. De ce se sancționează gestul?
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`